Eerste onderwaterdatacenter in gebruik genomen

12 april 2023

Er wordt al een tijd over gesproken, maar eindelijk is dan toch een eerste datacenter dat zich onderwater bevindt in gebruik genomen. Het gaat om een datacenter dat is ontworpen en gebouwd door het Chinese Highlander. De faciliteit is klaar om klanten te helpen die workloads op de aanwezige servers willen hosten. Ook kan de faciliteit worden aangeschaft voor wie zelf een onderwaterdatacenter wil toepassen. 

De faciliteit lijkt eerder op een groot uitgevallen vat dan op een klassieke serverruimte. Informatie over de toegepaste techniek is alleen te vinden via een Chineestalige website. Deze site kent ook een mogelijkheid om over te schakelen naar het Engels, maar dan komt een geheel andere website in beeld, namelijk die van de moedermaatschappij. Dat is Beijing Highlander, een aanbieder van navigatie- en andere maritieme technologie. 

Op de Chineestalige website staan echter wel enkele interessante illustraties. Deze tonen de faciliteit zelf en de locatie waar de eerste versie van ‘het vat’ is afgezonken; de Chinezen spreken overigens liever van ‘een tank’. Verder meldt de firma: ‘The undersea data center (hereinafter referred to as “UDC”) consists of a shore station, an undersea photoelectric composite cable, an undersea substation and an undersea data module. The main structure of the undersea data center is the tank structure. The electrical equipment and cooling system are arranged inside the tank, and the top of the tank is the seawater cooling system’.

De Chinezen claimen een PUE van ‘minder dan 1,1’. Ook de total cost of ownership (TCO) wordt positief omschreven: ‘Under the typical scale of 20MW, the cost of TCO (ten years) of the undersea data center has a 14% advantage over land’. 

De servers en andere IT-systemen staan opgesteld in een ruimte die stofvrij is en is gevuld met een inert gas. Het voordeel hiervan, zo is gebleken uit eerdere proeven met dit soort onderwatervoorzieningen, is dat het aantal storingen in servers hierdoor aanzienlijk kan afnemen. Het bedrijf zegt hierover: ‘the server failure rate is only 1/8 of the onshore data center’.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This