Waarom het bieden van mentorschapsprogramma’s en groeimogelijkheden voor vrouwen in de technologie de prioriteit van elke organisatie zou moeten zijn

8 maart 2023

Elke dag treden er meer en meer vrouwen toe tot de technische industrie. Bedrijven die zich niet langer op hun gemak voelen met de status quo, beginnen de grote voordelen te beseffen van een divers personeelsbestand en beginnen mensen van alle rangen en standen gelijke kansen te bieden.

Ik hoor graag verhalen over diversiteit die de bedrijfscultuur verandert en zelfs het bedrijfsresultaat verbetert. Het laat ons zien dat het personeelsbestand evolueert en dat vrouwen een essentiële rol spelen in dit proces. Ik las onlangs een Deloitte-artikel dat voorspelde dat de technologie-industrie tegen het einde van 2022 een recordhoogte van 33% vrouwelijke vertegenwoordiging zal bereiken.

Dit is een cruciale en opwindende tijd voor vrouwen in technologie, een historisch door mannen gedomineerde industrie. Er zijn echter nog veel obstakels waarmee vrouwen op de arbeidsmarkt worden geconfronteerd. Gelukkig kunnen organisaties met de juiste middelen en begeleiding vrouwen de vaardigheden geven die nodig zijn om uitdagingen te overwinnen en succesvolle carrières te leiden. Een van die instrumenten is mentorschap.

Een mentor is iemand die meestal een vergelijkbaar beroep of een vergelijkbare achtergrond heeft en die zijn wijsheid kan aanbieden en zijn ervaring kan delen met de mentee om obstakels te overwinnen en belangrijke carrièrekeuzes te maken. De juiste mentor kan zelfs een deuropener zijn en een referentiepunt voor de lange termijn om tijdens de reis in vertrouwen te nemen.

De impact van mentorschap op loopbaantevredenheid is opvallend: 40% van de vrouwen noemt het gebrek aan mentorschap een van de grootste uitdagingen in de technologie-industrie, naast een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen en doorgroeimogelijkheden.

Als Chief of Staff en SVP of Business Operations bij Acronis ben ik er trots op om met eigen ogen te zien welke rol mentorschap speelt bij het inspireren en opleiden van vrouwen in de technologie-industrie. We hebben officieel ons eigen mentorschapsprogramma gelanceerd, met al meer dan 50 mentees over de hele wereld.

Ons mentorschapsprogramma maakt deel uit van het #CyberWomen-initiatief dat is gericht op het identificeren, opleiden, inspireren en coachen van de volgende generatie vrouwelijke leiders. We identificeerden 50 vrouwen met een hoog potentieel, geselecteerd via ons prestatiebeoordelingsproces, om te worden begeleid door 40 van onze senior leiders, leidinggevenden, bestuursleden en adviseurs.

Onze mentees hebben het geluk om begeleiding te krijgen van volleerde marktleiders zoals onze voorzitter en voormalig CEO van VMware Paul Maritz, Acronis-bestuurslid en voormalig CMO van Palo Alto Networks René Bonvanie, en voormalig vice-kanselier van Duitsland Philipp Rösler, een van onze adviseurs, naast verschillende andere senior executives.

Mentorvergaderingen vinden maandelijks plaats en we zijn begonnen met interne training over wat mentoring inhoudt, de rol van mentor en mentee, en hoe te beginnen. Het is essentieel om het eens te worden over het doel van mentorschap voor elke mentee, en we richten ons vooral op het ontwikkelen van zachte vaardigheden en ondersteuning bij loopbaanontwikkeling.

Zelf heb ik momenteel twee mentees bij Acronis. Ik geniet erg van onze sessies en ben blij en tevreden als ik mijn vrouwelijke collega’s kan ondersteunen. Deze ondersteuning kan bestaan uit het beter begrijpen van zichzelf, het plannen van hun volgende loopbaanstappen, meer bereiken in hun huidige functie, het navigeren door moeilijke situaties, beter intern en extern netwerken, of het balanceren van professionele doelen en persoonlijke plannen zoals huwelijk en kinderen. Mentorschapssessies zijn ook nuttig voor mentoren. Ik leer continu van mijn mentees en gebruik deze kennis in veel aspecten van mijn werk.

Er is ook een duidelijke vraag naar mentoren. Toen het mentorschapsprogramma voor het eerst werd aangekondigd bij Acronis, werd mijn inbox onmiddellijk overspoeld met ondersteunende vrouwen die graag aan het programma wilden deelnemen.

Leiders die mentorschapsmogelijkheden voor vrouwen willen implementeren, kunnen – en moeten – beginnen met binnen hun organisatie op zoek te gaan naar potentiële mentoren. Dit is niet om alle mentorverantwoordelijkheden van individuele werknemers te compenseren, maar het hebben van vrouwelijke supervisors en uitvoerende vrouwen om richting te geven en te helpen bij het navigeren door de bedrijfswereld kan een lange weg helpen. Deze één-op-één-relaties zijn essentieel om professionals te helpen de juiste netwerk- en interpersoonlijke vaardigheden te ontwikkelen, waaronder zelfbehoud, zelfzorg en meer zelfvertrouwen op de werkplek.

Om er een succesvol mentorprogramma van te maken, moet de organisatie ervoor zorgen dat werknemers de tijd en middelen hebben om op een consistente en persoonlijke basis in contact te komen met deze potentiële mentoren. Deze begeleide werknemers kunnen later in hun loopbaan zelf mentor worden, waardoor de band en het gemeenschapsgevoel op de werkplek tussen vrouwen en mensen met verschillende achtergronden worden versterkt. Studies hebben zelfs aangetoond dat werknemers met mentoren tot vijf keer vaker promotie maken dan hun collega’s zonder mentor, waarbij mentoren tot zes keer vaker promotie maken dan hun collega’s.

Met consistent mentorschap kunnen vrouwen van alle achtergronden en rangen en standen gedijen in hun carrière en een sterkere, meer zelfverzekerde toekomstige generatie vrouwen inspireren om zich aan te sluiten bij de technologiesector, wat op de lange termijn zowel de markt als individuen ten goede zal komen. Mijn persoonlijke ervaringen Mijn persoonlijke ervaringen op dit gebied hebben me alleen maar geïnspireerd om te blijven aandringen op mentorschapsinitiatieven in Acronis en het woord te verspreiden over de voordelen van professionele mentoring.

Aliona Geckler

Aliona Geckler

Aliona Geckler is Chief of Staff and SVP of Business Operations bij Acronis

Pin It on Pinterest

Share This