Hoog tijd om meer kansen te creëren voor vrouwen in cyberbeveiliging

8 maart 2023

Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, een dag waarop we uitlichten wat vrouwen al hebben bereikt. Daarnaast blijven we strijden voor gelijkwaardigheid, want zelfs in 2023 valt er nog een hoop werk te verrichten. Vrouwen vertegenwoordigen bijna 50% van de wereldbevolking, maar slechts 24% van de securitysector. Er kan en moet dus nog veel meer worden gedaan om vrouwen kansen te bieden om hun cyberssecuritycarrièreeen vliegende start te bezorgen of een boost te geven. Het is belangrijk om hen een waardevol loopbaantraject aan te bieden, dat hen in staat stelt om als professional te groeien en op te klimmen binnen de cybersecuritybranche. In deze blog lees je vier manieren waarop bedrijven dit kunnen faciliteren.

Uit onderzoek blijkt hoe waardevol vrouwen voor organisaties zijn. Zo brengen ze cruciale softskills naar de werkplek, ongeacht de sector waarin ze actief zijn. Ze presteren vaak beter dan mannen op het vlak van initiatief, communicatie, veerkracht, het opbouwen van relaties en het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling van anderen. Organisaties die succesvol teams met een diverser karakter samenstellen, ondervinden bijgevolg verschillende voordelen. Diversiteit is namelijk niet alleen bevorderlijk voor het bedrijfsresultaat, het draagt ook bij aan creativiteit en innovatie en legt de basis voor effectievere probleemoplossing en besluitvorming. Bedrijven met een grotere interne diversiteit zullen zo zelfs 70% meer kans maken om nieuwe markten te veroveren en 120% meer kans hebben om hun financiële doelstellingen realiseren.

Vier manieren om vrouwen meer kansen te bieden voor een loopbaan in cybersecurity

  1. Moedig training en upskilling aan – Het aanbieden van praktijkgerichte training en upskillingmogelijkheden is een uitstekende manier om nieuw talent aan te trekken naar de securitysector. Dergelijke initiatieven bieden cursisten de kans om een vliegende start te nemen in hun nieuwe loopbaan, door in een informele omgeving vertrouwd te raken met de basisprincipes van cybersecurity. Daarnaast creëren opleidingen een meerwaarde voor vrouwen die verder willen groeien en opklimmen binnen de sector.
  2. Bied stageplekken aan – Vaak wordt verkeerdelijk gedacht dat stageplekken aan studenten of afgestudeerden zijn voorbehouden. Ze kunnen echter mensen die een carrièreswitch willen maken ook helpen om waardevolle praktijkervaring in een nieuwe sector op te doen. Stageplekken zijn een prima startpunt voor vrouwen met belangstelling in een securityfunctie. Ze scheppen kansen om te netwerken en coaching te genieten. 
  3. Implementeer mentorprogramma’s – Mentorprogramma’s vertegenwoordigen een krachtig instrument voor het opvoeren van het aantal vrouwen in cybersecurity en het behouden van dat talent. Dergelijke programma’s dragen ook bij aan een cultuur van inclusie. Dat levert tastbare voorbeelden op voor mentoren, de mensen die zij begeleiden en de organisatie zelf. Sommige beroepsorganisaties in de securitysector, zoals WiCyS, bieden vergelijkbare programma’s aan voor vrouwen die nog werken aan de overstap naar een fulltime securityfunctie of contact willen leggen met professionals in die sector. 
  4. Omarm een inclusieve bedrijfscultuur – Organisaties in de publieke en private sector moeten initiatieven uitwerken voor het aanstellen en behouden van meer vrouwen in securityfuncties. Ze moeten inclusiviteit prioriteren en de voortgang meten en bewaken. Dat vraagt om het trainen van leidinggevenden en een bedrijfscultuur met een open communicatie. Aan het opvoeren van de diversiteit binnen de securitysector zijn tastbare voordelen verbonden, van effectiever personeelsbehoud tot betere financiële resultaten.

Kortom, het aantrekken van meer vrouwen naar de securitysector is van cruciaal belang om een oplossing te bieden voor het prangende tekort aan beveiligingsvaardigheden. Cybercriminelen vinden voortdurend nieuwe manieren om netwerken binnen te dringen. Het invullen van openstaande securityvacatures met diverse profielen is dan ook een eerste vereiste voor organisaties om zichzelf tegen de steeds complexere cyberbedreigingen te beschermen. 

Renee Tarun

Renee Tarun

Deputy CISO/Vice President Information Security bij Fortinet

Pin It on Pinterest

Share This