Industry clouds: een slimme keuze voor bedrijven die snel willen schakelen

7 maart 2023

Industry clouds waren het afgelopen jaar een hot topic. Tegelijkertijd probeerden ontzettend veel leveranciers te bewijzen dat hun ERP-oplossing de soepelste overstap naar de cloud biedt met de meest relevante branchespecifieke functionaliteiten. En bedrijven die al jarenlang gebruikmaken van hetzelfde ERP-systeem zijn sterk gehecht aan hun op maat gemaakte applicaties op locatie. De beweringen dat een industry cloud dezelfde functionaliteit en mate van personalisatie biedt, worden dan ook door veel bedrijven argwanend bekeken. Kan het de oplossing zijn voor het moderniseren van bestaande ERP-systemen?

Geen generieke aanpak

Laat ik eerst definiëren wat industry clouds precies zijn. Het zijn SaaS-platformen die afstappen van een generieke aanpak. Ze zijn dan ook perfect geschikt voor bedrijven die op zoek zijn naar een aanpak die aansluit bij hun specifieke branche. Industry clouds voorzien namelijk in branchespecifieke functionaliteiten, datamodellen, workflows, API’s, compliance-mogelijkheden en wat er verder nog maar nodig is. Zo zijn er industry clouds voor de maakindustrie, zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, retail, non-profitsector en zo’n beetje elke andere branche met een redelijke omvang. 

Industry clouds helpen organisaties om toegevoegde waarde te creëren. Ze zijn namelijk ‘composable’ (samenstelbaar) en bieden veel flexibiliteit binnen hun mogelijkheden. Dat doen ze onder andere met ontwikkelingstools, kant-en-klare integraties, geoptimaliseerde data fabrics, app stores en marktplaatsen.

Maar wat maakt industry clouds nu precies zo populair? Ze vallen vooral in de smaak bij bedrijven die snel willen schakelen. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat al 40 procent van alle Noord-Amerikaanse en Europese bedrijven gebruik maken van een industry cloud. Vijftien procent gaf aan bezig te zijn met pilots, en nog eens vijftien procent heeft een implementatie voor 2026 gepland. Je kunt dus gerust stellen dat industry clouds mainstream worden.

Massamaatwerk

Industry clouds creëren een basis die bedrijven eenvoudig en zonder hoge kosten aan hun behoeften kunnen aanpassen. In zekere zin kunnen we deze ontwikkeling vergelijken met wat er op het gebied van massamaatwerk gebeurt. Technologische doorbraken zoals 3D-printen, lasersnijden, print-on-demand, augmented reality en cloudgebaseerde selfserviceoplossingen hebben bijgedragen aan de opkomst van innovatieve nieuwe bedrijven. Voorbeelden zijn Invisalign, dat beugels op maat vervaardigt en Lulu, dat gebruikers de mogelijkheid biedt om hun eigen boek te publiceren. Deze bedrijven laten zien dat het mogelijk is om een uniek product aan te bieden tegen behapbare kosten, zolang zij hun IT-processen en onderliggende infrastructuur maar op de juiste manier weten in te richten.

Op softwaregebied zijn er vergelijkbare ontwikkelingen. Cloud computing, microservice-architecturen, automatisering, low code/no code en machine learning stellen bedrijfsapplicatieontwikkelaars in staat om oplossingen af te leveren die ondersteuning voor specifieke branchebehoeften bieden. Industry clouds dichten de kloof tussen een dergelijke gepersonaliseerde ervaring en het goedkopere alternatief.

Wat de toekomst in petto heeft

​Wat kunnen we nog meer verwachten op het gebied van industry clouds? Volgens mij heeft Gartner gelijk als het stelt dat industry clouds pas succesvol zullen zijn als ze zich ontwikkelen tot ecosystem clouds, die het mogelijk maken om onderlinge processen tussen bedrijven eenvoudig te beheren. Zo kunnen ze bijdragen aan een snelle uitvoering van back-officetaken, waarbij diverse externe partijen betrokken zijn, zoals inkoop- en distributieprocessen of de verwerking van betalingen. In de huidige wereld van cocreatie is het belangrijk dat industry clouds ondersteuning bieden voor gezamenlijke innovatie door het stroomlijnen van waardeketens. Niemand wil namelijk vastzitten aan een cloud waar externe partijen geen gebruik van kunnen of willen maken.

Voorheen beweerden maar al te veel topmanagers dat hun organisatie zo anders was dat ze unieke software nodig hadden. Het resultaat: allerlei bottlenecks, torenhoge kosten en problemen met het aantrekken van mensen met de schaarse vaardigheden die voor de software nodig waren. Inmiddels accepteren we dat maar weinig processen uniek zijn voor een specifieke branche, en al helemaal niet voor een specifieke organisatie. Dankzij die acceptatie kunnen we een nieuwe koers inslaan, die bedrijven in staat stelt om sneller te schakelen. Industry clouds zijn een perfect voorbeeld van dit nieuwe zakelijke realisme. Ze staan op het punt om uit te groeien tot een belangrijk en waardevol fundament waarop ondernemingen kunnen worden gebouwd.

Dmitri Krakovsky

Dmitri Krakovsky

Dmitri Krakovsky is Chief Product Officer bij Unit4

Pin It on Pinterest

Share This