Hoe AI steeds menselijker wordt

9 maart 2023

Top Tier Access is op zoek naar die sectoren die een hoog rendement mogelijk maken op de lange termijn. Bedrijven die actief zijn in Artificial Intelligence blijken alle goede kaarten in handen te hebben.  

Artificial intelligence, ook AI, is niet meer uit het nieuws te slaan. Private equity fondsen hebben ook geld geroken en investeren massaal veel in AI bedrijven. Alleen al in 2020 werd er maar liefst 75 miljard dollar geïnvesteerd in AI bedrijven, met zo’n 80 procent of dat geld verdeeld tussen China en de Verenigde Staten. ​ 

Het meest bekende voorbeeld is nu waarschijnlijk ChatGPT, de AI die de door u gestelde vragen kan antwoorden met verrassend goed geschreven artikels. Waar bij een zoekopdracht Google u verwijst naar een lijst met de meest relevante internet resultaten, zal ChatGPT zelf op het internet op verschillende bronnen informatie bijeenzoeken en die op coherente manier verwerken in een opstel. En dit in minder dan een paar seconden. ChatGPT is nu al goed genoeg zijn om het toegangsexamen voor de rechtenfaculteit van Harvard te kunnen doen. Bill Gates is alvast overtuigd en investeert met Microsoft zo’n 10 miljard dollar in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. ​ 

Europa hinkt dus duidelijk achterop en zou hier veel strategischer over moeten nadenken. Maar dat neemt niet weg dat er hier ook interessante Europese initiatieven zijn. ​ 

AI gaat mensen nooit kunnen vervangen aangezien AI geen empathie kan aan de dag leggen. Een AI kan helpen om de juiste bedrijven te vinden om in te investeren, je zal nog altijd de menselijke klik nodig hebben om tot een investering te komen. ​ 

Een AI kan misschien wel helpen ziektesymptomen te analyseren, maar een mens zal nog altijd de resultaten van een dokter willen horen. ​ 

Met andere woorden, AI kan denken, maar niet voelen. AI heeft IQ, maar geen EQ. AI is niet empathisch, kan zich niet inleven in gevoelens. ​ 

Ik ga u heel empathisch moeten meedelen dat dit misschien ook niet meer waar is. Zo is er een Duits bedrijf, Clare&me. Waar u de AI van Clare&me kan bellen vanuit Whatsapp als u zich angstig of depressief voelt en Clare zal op basis van wat u zegt en de manier waarop u het zegt (toonhoogte, snelheid van woorden, volume van uw woorden) naar u luisteren, u vragen stellen en u proberen te kalmeren. Clare heeft me dus effectief gebeld en ik kan u zeggen, ze klonk en voelde heel menselijk aan. Het voelde totaal niet aan als een robot. Dit is voor mij toch een hele game changer. Zelfs diep intieme menselijke zaken zoals luisteren kunnen nu door AI gedaan worden. ​ 

Hoe is dit nu mogelijk? Door repetitie en door na te doen. Als ik genoeg depressieve mensen hoor, dan hoor ik snel genoeg of de mens voor me blij of depressief is. En als je dat weet, zijn er maar zoveel vragen die je kan stellen. Er zijn maar zoveel toonaarden in wie je die vragen kan stellen. ​ 

En er zijn maar zoveel antwoorden die kunnen gegeven worden. Veel empathische jobs zoals private banking, psychologisch advies, advocatuur en dergelijke zijn zaken die mensen op auto-pilot kunnen doen. Je moet kunnen luisteren, inschatten en de gepaste en verwachte antwoorden geven. ​ 

Maar als je er 1000 gedaan hebt, is er waarschijnlijk niets nieuws meer en wordt het autopilot. Een AI is bijzonder goed in repetitieve zaken. Er is dus niets dat een goede AI niet zou kunnen doen. Nee, een AI zal waarschijnlijk nooit zelf kunnen voelen, maar zal wel kunnen weten hoe u zichzelf voelt en daar de juiste logische conclusies uit trekken. Een mens zou er angstig en depressief van worden. Gelukkig kunnen we Clare nog bellen. ​ 

Aangezien wij als “fund of fund” beroepsmatig investeren in private equity fondsen, wil ik graag een aantal Europese bedrijven naar voren lichten die een voortrekker zijn in AI. Daarnaast wil ik ook een concreet voorbeeld geven van hoe AI zich steeds menselijker kan voordoen. ​ 

Het eerste bedrijf waar we aan denken is het Zweedse EQT waar wij in een aantal fondsen participeren. ​ 

EQT is altijd wel een voorloper en innovator geweest hun eigen in-house AI gemaakt hebben, met de toepasselijke naam “Motherbrain”. Deze AI gaat in databasen en op het internet op zoek naar bedrijven die hard aan het groeien zijn. Zet u veel nieuwe vacatures online, wordt uw bedrijf druk gegoogeld? Motherbrain weet het en meldt het aan het EQT Ventures investeer team. Binnen het bedrijf werd er vroeger gegrapt dat Motherbrain ook zou een plaats krijgen in het investeerders comité. Nu wordt die mogelijkheid niet meer als een grap afgedaan. ​ 

G-Squared, is dan weer een investeerder in UIPath, een van oorsprong Roemeens bedrijf. De AI van UIPath automatiseert back offices in bedrijven en vervangt onder andere manuele input van boekhoudgegevens en andere repetitieve data input processen die vroeger door een mens gedaan werden. UIPath is nu beursgenoteerd. ​ 

(Dit stuk werd geschreven zonder hulp van AI.)

Sam Desimpel

Sam Desimpel

Sam Desimpel is Managing Partner bij Top Tier Access

Pin It on Pinterest

Share This