ECL lanceert off-grid datacenter op basis van groene waterstof

20 februari 2023

ECL heeft een modulair, off-grid datacenter geïntroduceerd dat draait op groene waterstof. De startup levert deze datacenters vanaf het tweede kwartaal in blokken van 1 MW met een uptime-garantie van 99,9999 procent.

Gemeten over een periode van vijf jaar is ECL’s datacenter-aanpak – het bedrijf spreekt zelf van Datacenter as a Service –  tweederde goedkoper dan traditionele leveranciers van colocatiedatacenters voor middelgrote datacenterexploitanten, stelt het bedrijf. De ECL-faciliteiten verbruiken geen lokale bronnen, inclusief stroom en water, en kennen geen uitstoot, terwijl het geluidsniveau volgens ECL zeer laag is. Het feit dat de faciliteiten modulair zijn en niet afhankelijkheid zijn van lokale nutsvoorzieningen zorgt er ook voor dat deze datacenters volgens ECL sneller kunnen worden ontworpen en gebouwd, waardoor het denkt de plannings- en bouwcycli te kunnen terugbrengen van 18 tot 24 maanden naar 6 tot 9 maanden.

Open19

Yuval Bachar is de oprichter en CEO van ECL. Hij bekleedde eerder topfuncties op het gebied van engineering, infrastructuur en architectuur bij Microsoft Azure, LinkedIn, Facebook, Cisco, Juniper Networks en Digital Equipment Corporation (DEC). Hij was president en een van de oprichters van de Open19 Foundation, een initiatief van de datacenterindustrie dat een open standaard ontwikkelde voor servers met een gemeenschappelijke vormfactor.

Waterstofbrandstofcellen

Terwijl andere datacenteraanbieders waterstofbrandstofcellen inzetten als backup-stroomvoorziening en sommige momenteel tests uitvoeren met systemen voor productielevering binnen drie tot vijf jaar, claimt ECL de eerste te zijn die een volledig groen datacenter op waterstof levert. Dit wordt mogelijk gemaakt door verschillende technologieën samen te brengen, waaronder een eigen en op groene waterstof gebaseerde stroomopwekking, energieopslag in batterijen en een energie-architectuur zonder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Hierdoor stelt het bedrijf zowel de efficiëntie als de levertijd te kunnen maximaliseren.

Waterkoeling

ECL stelt verder een koelaanpak gekozen te hebben die een hogere densiteit per rack mogelijk maakt dan bij traditionele datacenters. Dat is een interessant voordeel gezien het toenemende stroomverbruik per server als gevolg van de toenemende chip- en systeemdichtheid. Water dat ontstaat als bijproduct van op waterstof gebaseerde stroomopwekking, wordt gebruikt om de serverracks van ECL te koelen, waardoor er geen externe waterbronnen meer nodig zijn. Door dit te combineren met zelf ontwikkelde warmtewisselaars achter de deur van de racks, ontstaat een lagere Power Usage Effectiveness (PUE) dan bij andere leveranciers van colocatiedatacenters. Veel traditionele colocatieproviders realiseren volgens ECL gemiddeld ongeveer 1,57 voor hun datacenters, waarbij de best-of-class in staat zijn om ongeveer 1,2 te behalen met een gemiddeld vermogen van acht kilowatt per rack. ECL stelt een PUE van 1,05 te behalen voor al zijn datacenters, met maximaal 50 kilowatt per rack.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This