Drie eenvoudige stappen voor twitteraars om veilig te blijven in alle commotie rond Twitter

20 februari 2023

Als Twitter verdwijnt, is het een worstcasescenario dat uw informatie, waaronder ook gevoelige privéberichten, persoonlijke informatie zoals uw naam, locatie, telefoonnummer en geboortedatum, zou kunnen verdwijnen of in de handen kan vallen van personen aan wie u die informatie nooit had willen geven. Bij dit risico denken mensen misschien eerst: “Ach, wat maakt het uit? Twitter is toch openbaar.”

Toch is er veel informatie die u zou moeten beschermen:

  • Ten eerste is er alle persoonlijke informatie die u hebt opgeslagen bij de dienst (zoals uw telefoonnummer of geboortedatum).
  • Ten tweede en belangrijker: veel mensen versturen privéberichten via Twitter om belangrijke en gevoelige informatie uit te wisselen. Vooral organisaties die Twitter hebben gebruikt voor hun klantenservice moeten zich zorgen maken over welke informatie in de privéberichten opgeslagen zit en wat er kan gebeuren als die in onverwachte handen valt.

Hier zijn drie zaken die u meteen moet doen om uzelf en uw informatie beter te beschermen:

  • Download een kopie van uw gegevens

Als Twitter morgen zou verdwijnen, zouden ook uw gegevens verdwijnen die daar zijn opgeslagen. Dat is zo bij alle cloudgebaseerde diensten. Als u al uw gegevens niet wil verliezen, download dan een kopie voor uzelf. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat uw gegevens niet voor altijd verloren gaan als Twitter verdwijnt.

  • Verwijder alle persoonlijke en gevoelige informatie

Verwijder vervolgens alle gevoelige en persoonlijke informatie. Een eenvoudige vuistregel: als u niet wilt dat uw gegevens volledig openbaar worden op het internet, verwijder ze dan. Dat betekent dat u informatie zoals uw geboortedatum, telefoonnummer, betalingsinformatie, locatiegegevens en andere persoonlijke gegevens moet verwijderen. Denk niet alleen aan het risico van de informatie zelf, maar ook aan het risico dat deze informatie kan worden gebruikt in combinatie met andere informatie die beschikbaar is via andere openbare bronnen of datalekke

Let vooral op uw privéberichten. De meeste mensen zien Twitter als een ‘openbaar’ platform, maar ze vergeten vaak de privéberichten. Die worden dikwijls ten onrechte als een beveiligd privéberichtensysteem behandeld. Het is eigenlijk niet beveiligd of privé, maar mensen gebruiken het vaak voor gevoelige gesprekken die ze niet openbaar willen hebben. Maar opgelet: als u een privébericht verwijdert, heeft u alleen uw kopie ervan verwijderd. Andere gesprekspartners kunnen hun eigen kopieën van het bericht hebben. Als u grondig wilt zijn, moet u niet alleen uw privéberichten verwijderen, maar ook de gesprekspartners vragen hun kopieën te verwijderen.

  • Beveilig uw account

Bent u niet van plan om actief te zijn op Twitter? Deactiveer uw account dan. Verwijder uw account niet: iemand kan uw Twitternaam overnemen nadat u weg bent en zich mogelijk voor u uitgeven.

Als u van plan bent op Twitter actief te blijven, zorg er dan voor dat u een uniek en ingewikkeld wachtwoord gebruikt. Schakel de multifactorauthenticatie met behulp van een app of een beveiligingssleutel in. Gebruik geen tweefactorauthenticatie via sms. Dan moet u immers uw telefoonnummer opslaan, wat een risico vormt. Ontkoppel alle apps die verbonden zijn met uw Twitteraccount en log uit bij alle andere sessies. Overweeg ook om uw account te vergrendelen, zodat u kan bepalen wie uw berichten kan zien en met u kan communiceren.

Of u nu actief blijft op Twitter of niet, dit zijn stappen die iedereen met een Twitter-account onmiddellijk zou moeten nemen. Hiermee kan u zich beschermen tegen mogelijke worstcasescenario’s. En met de mate van onzekerheid die nu heerst, is het beter om deze stappen nu te nemen dan later.

Bron: Sophos

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This