Safer Internet Day: 5 tips om uw kinderen (en uw portemonnee) online veilig te houden

7 februari 2023

Vandaag, 7 februari, is het Safer Internet Day, een initiatief dat als doel heeft te voorkomen dat de gemiddelde internetgebruiker het slachtoffer wordt van malafide online activiteiten. Het internet staal vol met leerzame, interessante inhoud. Maar het is ook een vruchtbare bodem voor criminele activiteiten. 

Kinderen lopen een grote kans het slachtoffer te worden van cybercriminelen omdat ze nog niet over de kennis beschikken die nodig is om veilig te internetten. Maar ze krijgen digitale technologie wel praktisch met de paplepel ingegoten en leren daardoor snel. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om ze tips over veilig internetten te geven. Met een proactieve benadering kunt u de veiligheid van uw kinderen waarborgen zonder dat u hun privacy te veel hoeft te schenden.

1. Volg de online gaming-activiteiten van uw kinderen, en let vooral op met wie ze praten

Online gamen is het afgelopen decennium enorm populair geworden. Met games als Minecraft en Roblox kunnen jonge kinderen in contact komen en gamen met mensen over de hele wereld. Dat kan personen met foute bedoelingen aantrekken die kinderen als gemakkelijk doelwit zien. In een recent onderzoek gaf meer dan 40% van de internettende kinderen tussen de vier en acht jaar aan weleens online met onbekenden te praten. Ondanks deze gevaren zijn er stappen die ouders kunnen nemen om ervoor te zorgen dat hun kinderen zo goed mogelijk beschermd zijn en toch kunnen genieten van de sociale voordelen van het online gamen met vrienden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat chatopties − zowel tekst- als stemvarianten − helemaal uitgeschakeld zijn of alleen kunnen worden gebruikt om met bekenden, zoals vriendjes van school, te praten. Het is belangrijk om kinderen uit te leggen dat ze gebruik kunnen maken van de blokkeerfunctie in games om mensen te blokkeren waarbij ze zich niet op hun gemak voelen. 

2. Zorg dat uw kinderen online of in apps geen betalingen kunnen doen

Naast ervoor te zorgen dat uw kinderen niet worden lastiggevallen door vreemden, is het ook belangrijk dat zij geen aankopen kunnen doen in apps en op websites. In mobiele games wordt het kinderen erg gemakkelijk gemaakt om munten of cosmetica te kopen via een proces dat ook wel “microtransactie” wordt genoemd. Een paar keer op het scherm klikken is genoeg om een transactie uit te voeren. Zelfs peuters hebben dat vaak snel door. In een onderzoek gaf meer dan 8,2% van de ouders aan dat hun kind per maand meer dan $ 100 uitgeeft aan aankopen in mobiele games. Zorg dat bij betalingen om een wachtwoord, pincode of vingerafdruk wordt gevraagd of blokkeer betaalmethoden volledig in apps die uw kinderen weleens gebruiken.  

3. Houd de gegevens van uw kinderen privé

Gegevensprivacy is een steeds grotere bron van zorg onder internetgebruikers. Op het nieuws wordt constant melding gemaakt van grote datalekken. In een rapport van de Verenigde Naties werd geconstateerd dat meer dan 80% van de kinderen al een digitale voetafdruk heeft voordat ze twee jaar oud zijn, wat de vraag oproept welke informatie over hun kinderen ouders delen. Kinderen moeten bovendien nog leren welke informatie zij wel en niet kunnen delen. Maar zelfs gesprekken met betrouwbare vriendjes of persoonlijke informatie op een online profiel kunnen worden bekeken door de verkeerde mensen. Leg uw kinderen uit dat ze bepaalde informatie, zoals hun adres en voor- en achternaam, nooit online mogen delen, behalve op websites die zijn goedgekeurd door en worden gebruikt op school. Zorg er daarnaast voor dat de online profielen van uw kinderen zijn ingesteld als privé zodat alleen goedgekeurde gebruikers ze kunnen zien. Als u dingen over uw kinderen publiceert op social media, sta er dan bij stil wie uw publicaties kunnen zien en welke bedoelingen deze personen mogelijk hebben. 

4. Controleer de accountinstellingen van uw kind

Op de meeste social media-netwerken kunt u het account van uw kind niet alleen instellen als privé, maar ook individuele functies of privacyinstellingen in- en uitschakelen. Zo kunt u specifieke beslissingen nemen over de manier waarop uw kind interactie heeft met het platform. Vaak kunnen directe berichten bijvoorbeeld worden uitgeschakeld of kunt u de maximale tijd instellen dat een app mag worden gebruikt op de telefoon of tablet van uw kind. 66% van de ouders met kinderen tussen de 12 en 17 geeft aan dat hun kind ten minste één social media-account heeft. Als de privacyinstellingen niet juist worden geconfigureerd, kan de gevoelige informatie van deze kinderen worden bekeken door een groot aantal mensen. 

5. Zorg dat ze altijd bij u terecht kunnen met vragen

Door toezicht te houden op het internetgebruik van uw kinderen, kunt u het aantal potentiële bedreigingen tot een minimum beperken. Maar het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat ze over de nodige kennis beschikken om veilig en met een zekere mate van privacy te kunnen genieten van online activiteiten. Het internet is enorm en er komen constant nieuwe cyberbedreigingen bij. U kunt eenvoudigweg niet op alles voorbereid zijn. Daarom is het met name belangrijk dat u open, eerlijke gesprekken met uw kinderen voert. Leg uit dat ze altijd met u kunnen praten over dingen die ze online zien of meemaken, zonder zich zorgen te hoeven te maken dat u boos wordt. Net als op andere plekken is het hier ook belangrijk dat u er voor uw kinderen bent als ze te maken krijgen met pesterijen. Pesten komt namelijk ook online voor. Meer dan de helft van de internettende kinderen geeft aan dat ze online weleens intimiderende berichten ontvangen. De schade kan worden beperkt als uw kinderen weten hoe ze zulke berichten kunnen blokkeren en negeren. 

Nu remote werken en online onderwijs als gevolg van de beperkingen tijdens de pandemie zo populair zijn geworden, zijn maatregelen voor online veiligheid belangrijker dan ooit. Er zijn altijd malafide actoren op zoek naar geld en gevoelige informatie, en hun tactieken worden steeds geraffineerder. Maar u hoeft niet bang te zijn. Veilig internetten is mogelijk met de juiste kennis en software. 

Veilig en #CyberFit blijven in het actuele online landschap vereist een integrale benadering. Acronis Cyber Protect Home Office biedt eenvoudige maar efficiënte en veilige cyberbescherming die betrouwbare back-ups combineert met een bewezen effectieve, geïntegreerde verdediging tegen ransomware- en cryptojacking-aanvallen op basis van kunstmatige intelligentie, plus URL-filterfuncties die voorkomen dat malafide content wordt geladen. Meer dan 5 miljoen klanten wereldwijd vertrouwen elke dag op Acronis om hun gegevens te beschermen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This