Trends om in de gaten te houden in 2023, volgens Rackspace Technology

1 februari 2023

Terwijl organisaties vooruitkijken naar een onzeker 2023, voorspelt Rackspace Technology een aantal belangrijke trends die IT-prioriteiten van bedrijven bepalen. Hiertoe behoren onder meer de voortdurende evolutie van cloudstrategieën, de invoering van geavanceerdere modellen voor gegevensbeheer en het gemeengoed van kunstmatige intelligentie (AI), zegt Boudewijn van Dulken, general manager Noord-Europa bij Rackspace Technology.

“We leven in een multicloud-wereld, maar het idee dat bedrijven alles moeten verplaatsen van on-premise datacenters naar de cloud is onrealistisch. Bedrijven hebben te maken met een economische onzekerheid en geven daarom meer aandacht aan projecten voor de transformatie naar cloudomgevingen. Deze verhogen de efficiëntie en leveren daarom op de korte termijn de hoogste ROI op. Voor hen is de cloud veel meer dan de locatie waar gegevens zich bevinden; bedrijven zien het als een mogelijkheid om de softwarekant van het bedrijf opnieuw vorm te geven en innovatie te versnellen.”

Volgens het recente onderzoek van Rackspace Technology onder wereldwijde IT-leiders, Managing IT in Challenging Economic Times, worden bedrijven steeds cloud-smart en analytischer over hun cloudgebruik. Investeringen in de cloud maken een steeds groter deel uit van het totale IT-budget. Daarom is het volgens Van Dulken van cruciaal belang dat de beste strategie en locatie voor elke toepassing een weloverwogen keuze is. “Organisaties hebben lessen getrokken uit wat wij de eerste golf van cloud-transformatie noemen. Ze hebben hun aanpak aangepast en sturen nu aan op strategische multicloud als de volgende golf.”

Strategisch gegevensbeheer in 2023

Rackspace Technology geeft chief data officers (CDO’s) bovendien het advies om een ‘wedstrijdplan’ te schrijven voor gegevensbeheer. “De CDO leidt de transitie binnen ondernemingen naar een datagedreven organisatie”, zegt Van Dulken. “Dat vereist een wedstrijdplan gericht op voorzichtige, veilige strategieën voor databeheer en dat gebaseerd is op best practices. Tegelijkertijd zet het in op analyses en biedt het ruimte voor aanpassing zonder het doel uit ogen te verliezen.”

Een goed wedstrijdplan brengt groei in evenwicht met beheersing. Daarom is een krachtige datastrategie zowel gedreven door groei (de “aanvallende” aanpak) als risicobeperkend (“defensief”). Van Dulken: “CDO’s streven naar een gedegen datastrategie en -uitvoering die alle onderdelen van de organisatie raakt. Daarvoor moeten zij zowel een offensieve als een defensieve houding aannemen. Eenvoudig gezegd, organisaties moeten ervoor zorgen dat gegevens betrouwbaar zijn en dat zij bruikbare gegevens kunnen verzamelen.”

Veerkracht en Platform Engineering

Het is voor organisaties ook verstandig dat zij zich richten op het verbeteren van de veerkracht door te zorgen voor stabiele, schaalbare, veilige, herhaalbare en betrouwbare implementaties. “Investeringen in veerkracht kunnen nog jaren renderen”, zegt Van Dulken. Hij voorspelt ook dat Platform Engineering tegen het einde van het jaar DevOps voorbij zal streven. “Bedrijven haken in op Platform Engineering omdat dit de efficiëntie van hun technici verhoogt. Platformteams helpen bij de adoptie van nieuwe technologieën en het vastleggen van bedrijfsbeleid en -praktijken door gebruik te maken automatisering en abstractie.”

AI wordt gemeengoed

Tot slot ziet Rackspace Technology een aanhoudende trend van de inzet van AI in vrijwel alle marktsectoren. “AI is in het afgelopen decennium veel geavanceerder geworden en staat nu op het punt om gemeengoed te worden in het dagelijks leven”, zegt Van Dulken. “Dat blijkt bijvoorbeeld uit de populariteit van ChatGPT. Een toenemend aantal producten en oplossingen zal AI-gestuurde ondersteuning gaan bieden voor het beslissingsproces.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This