Phoenix Contact kiest CodeMeter voor ecosysteem rond PLCnext Store

4 januari 2023

PLCnext van Phoenix Contact is het industriële automatiseringsecosysteem dat hardware, softwareapplicaties voor aandrijving en besturing en een digitale marktplaats combineert. CodeMeter van Wibu-Systems vult het open concept van het ecosysteem aan met onder de motorkap werkende technologie voor bescherming van de programmacode en de toepassing van slimme licentiemogelijkheden.

Wibu-Systems werkte in 2017 al samen met zijn Noord-Duitse partner Phoenix Contact om een beveiligingsoplossing te integreren in de geavanceerde engineering software, waardoor de waardevolle interlectuele eigendomsrechten (IP) van zowel Phoenix Contact als die van de gebruikers van het platform werden beschermd. Nu hebben beide bedrijven besloten om deze samenwerking naar een nieuw niveau te tillen. Het resultaat is een gecombineerd hardware- en software-ecosysteem voor industriële controllers en automatiseringsapparatuur. Dankzij het toepassen van een open systeemarchitectuur laten zich daarop zowel applicaties van Phoenix Contact of applicaties van andere partijen installeren en activeren. De ruggengraat van dit nieuwe ecosysteem is de PLCnext Store, een marktplaats voor industriële automatiseringssoftware, mogelijk gemaakt door de robuuste bescherming en veelzijdige licentiemogelijkheden van CodeMeter.

De integratie van CodeMeter’s robuuste bescherming en flexibele licentiefuncties in de innovatieve PLCnext Store van Phoenix Contact, stelt de ontwikkelaars in staat om hun intellectuele eigendom veilig en veelzijdig te commercialiseren.

De traditionele PLC’s en controllers bestonden aanvankelijk uit specifieke hardware met een gesloten, merk gebonden besturingssysteem. Doch de schakel-, bewakings- en besturingsfunctie laat zich ook prima uitvoeren met generieke processoren zoals gebruikelijk in PC’s, laptops, tablets en smartphones. De industriële PC zag het levenslicht met PLC-functionaliteit ondergebracht in software. Door het beschikbaar komen van het ’open source’ besturingssysteem Linux op de processoren in de OT-omgeving, krijgt ook de programmering van de operationele apparaten meer een IT-karakter met softwareontwikkeling, gebaseerd op moderne programmeertalen. Met de acceptatie van Linux komen er meer bibliotheken met al bewezen applicaties beschikbaar. Phoenix Contact was met de introductie van het PLCnext concept in 2018 pionier op de ’open-systeem’ route voor de industriële sector.

De PLCnext Store is bewust ontworpen in een gebruiksvriendelijk Appstore-formaat om de instapdrempel voor nieuwe gebruikers te verlagen. Gelijktijdig garandeert de online softwarewinkel ook de bestaande klanten, gewend aan conventionele industriële automatiseringssoftware, een comfortabele gebruikerservaring. De afnemers kunnen naar de Store gaan en licenties kopen voor complete applicaties of modules voor individuele machine functies voor hun PLCnext-hardware. Daarmee zijn ze in de gelegenheid hun configuraties flexibel aan te passen passen aan de operationele behoeften. Alles is gebouwd om perfect te werken in de bredere context van PLCnext-ecosysteem zonder zorgen over compatibiliteitsproblemen. CodeMeter beschermt de intellectuele activa waarin de betrokken partijen hebben geïnvesteerd. Die maken hun keuze voor licentieopties en prijzen die passen bij hun bedrijfsmodel. CodeMeter bekrachtigt de aankoop van PLCnext-software en regelt het distributieproces volgens de strategie en specificaties van de applicatie-ontwikkelaars.

Een bijzonder aantrekkelijk aspect van de PLCnext Store en het ecosysteem in het algemeen is de openheid: het is niet beperkt tot het eigen softwareaanbod van Phoenix Contact, maar fungeert ook als een kanaal voor externe ontwikkelaars. Ontwikkelaars kunnen hun producten uploaden naar de Store voor distributie via de PLCnext-gebruikersbasis. Hier komt de nauwe samenwerking van Phoenix Contact met Wibu-Systems tot zijn recht: de opname van CodeMeter-bescherming en licentiemogelijkheden betekent dat het hele proces zo onopvallend en soepel mogelijk verloopt voor ontwikkelaars.

Zij profiteren tevens van de mogelijkheid om proeflicenties (freemium) beschikbaar te stellen voor testdoeleinden. Daarbij laten zich regionale beperkingen instellen en handhaven door het CodeMeter-licentiesysteem. Daarmee voorkomt men de zorgen over exportverboden. Applicatie-ontwikkelaars houden controle op de afzetmarkten die ze willen bedienen. De beschikbare licentiemodellen zijn veelzijdig en naar wens heel gedetailleerd uitgewerkt. Zo kunnen licenties worden afgegeven voor afzonderlijke machinefuncties. En nadat de gebruiker zijn aankoop heeft gedaan, kan de ontwikkelaar er zeker van zijn dat de software alleen wordt uitgevoerd met de juiste licentie, op de juiste Phoenix Contact-hardware en met zijn intelectueel eigendom veilig, waar deze zich ook bevindt.

Phoenix Contact koos CodeMeter niet alleen vanwege de uitzonderlijke en bekroonde IP-beschermingsmogelijkheden. De eenvoudige integratie in bestaande systemen speelde ook een rol. CodeMeter is gebouwd om te werken met de meeste CRM-, ERP- en e-commercesystemen en is eenvoudig te combineren met de bestaande backoffice omgeving van Phoenix Contact. De softwarebeveiligings, de licentie-aanmaak en het licentiebeheerproces zijn, inclusief updates, netjes geïntegreerd met het volledige orderbeheer, de distributie en de facturering. Daarmee blijft de service-infrastructuur van Phoenix Contact gevrijwaard van verstoring. Functioneel ondergaat die zelfs verbetering met de uitgebreide automatiserings- en selfservicemogelijkheden. Het aanbieden, verkopen en bijhouden van licenties wordt eenvoudiger voor zowel verkoper als koper.

Daniel Buschatzky, Technology Manager, PLCnext Technology, Phoenix Contact Electronics legt uit: “CodeMeter is al vele jaren een integraal onderdeel van het softwareontwikkelings- en distributieproces van Phoenix Contact en het was opnieuw de juiste keuze om de bescherming en licentie-backbone van onze PLCnext Store te bieden. Het systeem is goed voor onze gemoedsrust en ook voor die van externe ontwikkelaars nu we weten dat diefstal of reverse engineering van onze software is uitgesloten.”

Voor Stefan Bamberg, Senior Key Account bij Wibu-Systems, was de samenwerking met Phoenix Contact een casestudy van wat CodeMeter voor bedrijven kan betekenen: “De PLCnext Store is een voorbeeld van waar het bij Wibu-Systems om draait: encryptie van hoog nivea, robuuste IP-bescherming en een keuze aan licentievormen voor elk gewenst bedrijfsmodel. En dat alles geïntegreerd binnen een holistisch hardware-, software- en service-ecosysteem.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This