Gartner voorspelt dat de wereldwijde markt voor low-code development in 2023 met 20% zal groeien

14 december 2022

De markt voor wereldwijde low-code ontwikkelingstechnologieën zal in 2023 naar verwachting in totaal 26,9 miljard dollar bedragen, een stijging van 19,6% ten opzichte van 2022, volgens de laatste prognose van Gartner. Een toename van bedrijfstechnologen en een groeiend aantal ondernemingsbrede hyperautomatisering en composable zakelijke initiatieven zullen de belangrijkste drijfveren zijn om de acceptatie van low-code-technologieën tot 2026 te versnellen.

“Organisaties wenden zich steeds meer tot low-code ontwikkelingstechnologieën om te voldoen aan de groeiende vraag naar snelle levering van applicaties en sterk aangepaste automatiseringsworkflows”, zegt Varsha Mehta, Senior Market Research Specialist bij Gartner. “Door zowel professionele IT-ontwikkelaars als niet-IT-persona’s – bedrijfstechnologen – uit te rusten met diverse low-code tools, kunnen organisaties het niveau van digitale competentie en snelheid van levering bereiken die vereist zijn voor de moderne agile omgeving.”

Low-code applicatieplatforms (LCAP’s) zullen naar verwachting het grootste onderdeel van de low-code ontwikkelingstechnologiemarkt zijn, met een groei van 25% tot bijna $ 10 miljard in 2023.

Hoewel LCAP het grootste marktsegment is, zal het Citizen Automation Development Platform (CADP) naar verwachting in het snelste tempo groeien, met een groeivoorspelling van 30,2% voor 2023. Typische use-cases van CADP zijn onder meer het automatiseren van workflows, het bouwen van webgebaseerde formulieren, het combineren van gegevens en content over meerdere software-as-a-service-applicaties en het creëren van rapporten en datavisualisaties.

“De hoge kosten van technisch talent en een groeiend hybride of grenzeloos personeelsbestand zullen bijdragen aan de acceptatie van low-code technologie”, zegt Jason Wong, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Bekrachtigd door de intuïtieve, flexibele en steeds krachtigere functies van low-code ontwikkeltools, ontwikkelen bedrijfstechnologen en persona’s van burgertechnologen lichtgewicht oplossingen om te voldoen aan de behoeften van bedrijfseenheden voor verbeterde productiviteit, efficiëntie en wendbaarheid – vaak als fusieteams.”

Gartner voorspelt dat tegen 2026 ontwikkelaars buiten de formele IT-afdelingen ten minste 80% van het gebruikersbestand voor low-code ontwikkeltools zullen uitmaken, tegen 60% in 2021.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This