CNDCP lanceert Audit Framework voor bevordering klimaatneutrale datacenters

14 december 2022

De ondertekenaars van het Climate Neutral Data Centre Pact hebben een nieuw Audit Framework gelanceerd. Het nieuwe framework moet ervoor zorgen dat het Self-Regulatory Initiative (SRI) uit het pact wordt nageleefd met het doel datacenters voor 2030 klimaatneutraal te maken.

Alle ondertekenaars hebben zich toegewijd aan een reeks duurzaamheidsdoelstellingen met betrekking tot energie-efficiëntie, het gebruik van groene stroom, watergebruik, recycling en het hergebruik van afvalwarmte. Het Audit Framework biedt de mogelijkheid om onafhankelijk te controleren of er wordt voldaan aan de gestelde afspraken om datacenters klimaatneutraal te maken.

Vanaf volgend jaar zullen alle ondertekenaars van het pact moeten aantonen dat zij, met behulp van het Audit Framework, voldoen aan het SRI. De ondertekenaars van het pact zullen zich onderscheiden door hun verifieerbare duurzaamheidsreferenties. Daarnaast zal elke organisatie die datacenterdiensten inkoopt een onafhankelijke, controleerbare maatstaf hebben om de milieuprestaties te beoordelen. Het CNDCP hoopt dat het nieuwe audit framework kan worden geïntegreerd in de richtlijnen van overheidsopdrachten voor de cloud.

Het framework geeft een beschrijving van het bewijsmateriaal dat nodig is om het EU-taxonomieverordening 2020/852 voor eigenaren en exploitanten van datacenterfaciliteiten na te leven. Door gebruik te maken van het proces en de verzameling van bewijsmateriaal dat nodig is om de naleving van de taxonomie te controleren, stelt het framework eigenaren en exploitanten van datacentra ook in staat om over de kernprestatie-indicatoren van het CNDCP voor operationele duurzaamheid te rapporteren. Bovendien zal het Audit Framework deel uitmaken van de verifieerbare referenties van GAIA-X, waarbij de criteria binnen de catalogus van GAIA kunnen worden opgezocht.

Een reeks geaccrediteerde derde partijen, waaronder Bureau Veritas, zal het Audit Framework mogen gebruiken om de naleving van de voorwaarden van het pact door individuele datacenters, operators of specifieke tenants te beoordelen en te certificeren. Dit zal onmisbaar zijn voor degenen die op zoek zijn naar “groene funding” voor investeringen in datacentra of specifieke digitale initiatieven.

Veel datacenterfaciliteiten zijn al gecertificeerd volgens meerdere energie-efficiëntie- en duurzaamheidsnormen. In overeenstemming met de EU-wetgeving die gelijkwaardige normen erkent, biedt het framework een analyse van de overeenstemming tussen Europese (CEN-CENLEC, EU-gedragscode) en internationale (ISO/EIC) normen, wanneer er twee gelijkwaardige normen bestaan die hetzelfde of een soortgelijk doel hebben. Het Audit Framework is ook ontworpen om zich aan te passen aan toekomstige wetgeving op dit gebied, zoals de richtlijn voor energie-efficiëntie, en om de auditing en certificering van datacenterexploitanten tegen toekomstige eisen van duurzaamheidsauditing mogelijk te maken. Daarnaast zal de correspondentietabel tussen EU- en internationale normen worden aangevuld met een verwijzing naar de Amerikaanse ASHRAE ANSI/ISA-normen die verplicht zijn voor datacenters die wereldwijd actief zijn.

Michael Winterson, voorzitter van EUDCA, laat weten: “Vandaag wordt het hoogtepunt bereikt van een gedetailleerd project om zo een solide basis te leggen voor de verbintenissen van onze ondertekenaars. Het framework markeert een versnelling in ons doel voor een formele, onafhankelijke verificatie van onze milieuduurzaamheid. Dat komt vooral omdat we over minder dan twee jaar aan een deel van onze eigen doelstellingen uit het pact moeten voldoen.”

“De invoering van het CNDCP-auditframework maakt een einde aan beschuldigingen van greenwashing in de hele sector”, aldus Francisco Mingorance, secretaris-generaal van CISPE en CNDCP-bestuurslid. “Met dit instrument kunnen de ondertekenaars aantonen en bewijzen welke stappen zij nemen om te voldoen aan de verstrekkende verplichtingen die zijn opgenomen in het SRI binnen het pact. We kennen geen andere industrieën die zulke stappen hebben genomen om de duurzaamheidsclaims te onderbouwen.”

“Dit is een belangrijke stap voor onze sector, en eigenlijk voor elke sector,” voegt Matt Pullen, EVP, Managing Director Europe bij CyrusOne en lid van de raad van bestuur van CNDCP, eraan toe. “We zullen snel actie ondernemen om de certificering te behalen om zo een rolmodel te zijn voor andere datacenters en bedrijven. Dat doen we door onze uitspraken over het beschermen van de planeet om te zetten in acties.”

The Climate Neutral Data Centre Pact (CNDCP) bestaat uit 80 datacenteroperators, providers van cloudinfrastructuurs en 22 brancheorganisaties uit heel Europa. Samen representeren zij het het grootste deel van de Europese markt. Het CNDCP is opgericht met steun van de Europese Commissie en is in januari 2021 gelanceerd door vicevoorzitter Frans Timmermans. Het pact is een baanbrekend initiatief van de datacenterindustrie in Europa om proactief specifieke maatregelen en doelstellingen vast te stellen en te bevorderen, zodat de gehele sector tegen 2030 klimaatneutraal is.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This