Vlaamse subsidie voor TrustBuilder

8 december 2022

VLAIO kent een projectsubsidie toe aan Identity & Access Management (IAM)-specialist TrustBuilder. TrustBuilder maakt deel uit van een consortium waartoe ook Randstad, Docbyte, Enhansa, karamel en het Vlaams Datanutsbedrijf behoren. Het gezamenlijke project focust op het veilig en selectief delen van persoonlijke gegevens in een human resources context. Het is niet de eerste keer dat de innovatie van TrustBuilder erkend wordt door VLAIO, eerder kreeg het al steun voor onderzoek naar het ontwikkelen van veilige digitale ecosystemen. 

“Het vertrouwen dat er zorgvuldig omgegaan wordt met onze persoonlijke data heeft de laatste tijd een serieuze knauw gekregen,” zegt TrustBuilder CEO Frank Hamerlinck. “Er bestaan gelukkig technologische middelen om data veilig te bewaren en uit te wisselen. Vooral wanneer het gaat om persoonsgegevens, bijvoorbeeld over leeftijd, skills, behaalde diploma’s… is dat belangrijk. Daar draait dit project ook rond.”

Het doel van het onderzoeksproject waar TrustBuilder aan deelneemt is het veilig en selectief delen van persoonlijke gegevens bij personeelszaken, bijvoorbeeld persoonsgegevens en diploma’s. Dat moet gebeuren vanuit een persoonlijke opslagplaats voor gegevens. Dit deel van het project is gebaseerd op datakluizen en de Solid-technologie van internetpionier Sir Tim Berners-Lee. De aandacht gaat specifiek naar het delen van strikt noodzakelijke gegevens voor een dienst. Zo is het niet per se nodig de hele geboortedatum te delen als men de leeftijd van iemand wil weten, of wil vaststellen of iemand meerderjarig is of niet. “Dergelijke data minimization geeft alleen die informatie die strikt noodzakelijk is,” zegt Hamerlinck. “Hier wordt ook het concept van ‘zero knowledge proof’ toegepast: data uit de datakluis wordt ingelezen, geïnterpreteerd en vertaald naar een minder privacygevoelig concept en dan weer vergeten.”

Rond de Solid-datakluistechnologie wordt een heel ecosysteem van toepassingen gebouwd. Om toegang tot dat ecosysteem te bieden, zal TrustBuilder zijn Identity & Access Management (IAM) oplossing uitbreiden met een Solid-compliant component die gebruikers toelaat met een gedecentraliseerde identiteit in te loggen. 

TrustBuilder ziet in de toekenning van de VLAIO-subsidie niet alleen een erkenning van het belang van dataprivacy, maar ook een bevestiging dat een bedrijf als TrustBuilder een cruciale rol speelt in het geheel. “Als Europese IAM-softwareaanbieder ondersteunen we alle mogelijke Identity Providers die mensen toelaten veilig toegang te krijgen tot toepassingen. De uitbreiding naar Solid past perfect in onze strategie om alle Europese identificatie- en authorisatiemethodes te ondersteunen.” Vorig jaar kreeg TrustBuilder ook al een VLAIO-subsidie voor het verder ontwikkelen van de strategie rond digitale ecosystemen, een project dat nog steeds volop op gang is. 

“Met dit project zal TrustBuilder een belangrijke verhoging van de competitiviteit realiseren, zegt Mark Andries, administrateur-generaal VLAIO. “Daarnaast is het ook boeiend om te zien hoe het Solid ecosysteem in Vlaanderen meer tractie krijgt door deelname van bedrijven zoals TrustBuilder aan dergelijke projecten.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This