Linux Foundation Europe lanceert Project Sylva, een open source framework voor de ontwikkeling van telco cloud-software

16 november 2022

Linux Foundation Europe, een onafhankelijke supporter en leveranciersneutrale organisatie voor open source-projecten in Europa, maakt de lancering van Project Sylva bekend. Project Sylva heeft als doel een nieuwe open source telco cloud-stack van productiekwaliteit te ontwikkelen. Het gemeenschappelijke framework voor cloudsoftware en de bijbehorende referentie-implementatie van Project Sylva zullen de fragmentatie van de cloud-infrastructuurlaag voor telecom- en edge computing-diensten verminderen. Sylva is het eerste project dat wordt gehost door Linux Foundation Europe, nog geen twee maanden na de lancering.

Project Sylva ontstond vanuit de wens om de complexiteit te verminderen en de ‘cloudificatie’ van het netwerk te versnellen op een manier die aansloot op de eisen die binnen de EU worden gesteld aan privacy, cybersecurity en energie-efficiëntie. Vijf Europese operators (Telefonica, Telecom Italia, Orange, Vodafone en Deutsche Telekom) en twee vendors (Ericsson en Nokia) ondertekenden een memorandum van overeenstemming voor de oprichting van Project Sylva met als doel een einde te maken aan problemen rond toepassingen op het gebied van telecommunicatie en edge computing, zowel binnen de EU als op wereldwijde schaal. 

Project Sylva zal verder bouwen op bestaande open source-projecten en resulteren in nieuwe implementaties en uitbreidingen. Hoewel er specifieke Europese behoeften aan dit initiatief ten grondslag liggen, koestert Project Sylva bredere ambities. Het zou gezien moeten worden als wereldwijde speler binnen het telco cloud-ecosysteem, aangezien het ook openstaat voor samenwerking met partijen buiten de EU.

“Ik ben erg enthousiast over het feit dat Sylva het eerste project van de community is dat door Linux Foundation Europe wordt gehost. Hiermee realiseren we in één klap onze wens om te zien welke impact samenwerking met een Europese insteek op het wereldwijde ecosysteem kan hebben”, zegt Gabriele Columbro, general manager van Linux Foundation Europe. “Sylva is een perfect voorbeeld van de open samenwerkingen die we zien opbloeien onder de vlag van Linux Foundation Europe. Het brengt toonaangevende stakeholders uit de telecomwereld bijeen voor de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor sectorbrede uitdagingen.”

“Het doet ons genoegen om nauw samen te werken met vooraanstaande Europese telecommunicatiebedrijven en vendors die de volledige kracht van open source willen gebruiken voor een snellere cloudificatie van het netwerk op een manier die aansluit op de privacy- en security-richtlijnen van de EU”, zegt Arpit Joshipura, directeur Networking, Edge & IoT bij de Linux Foundation. “Een geïntegreerde aanpak van de hosting van 5G-toepassingen van de kern van het netwerk tot het RAN is cruciaal voor het bevorderen van breedschalige innovatie en digitale transformatie. Dit vormt een waardevolle aanvulling op het werk dat de LF Networking-community en LF Edge-community verrichten.”

Specifieke doelen van Project Sylva zijn onder meer:

  • Het introduceren van een framework voor cloudsoftware, de eisen op prioriteit indelen, oplossingen ontwikkelen die integratie bieden met bestaande open source-componenten en oplossingen van productiekwaliteit afleveren voor commerciële projecten.
  • Het ontwikkelen van een referentie-implementatie van dit framework voor de cloudsoftware en een programma voor integratie en validatie dat het gebruik van netwerkfuncties binnen de cloud snel bevordert.

Laurent Leboucher, group CTO en senior vice president bij Orange Innovation Networks over Project Sylva: “Het telco cloud-ecosysteem is momenteel gefragmenteerd wat de transformatie van het operationele model vertraagt. Ondanks de overstap op cloud-native technologieën blijft werkelijke interoperabiliteit tussen workloads en platforms een uitdaging. Operators hebben te maken met veel verticale oplossingen die er voor elke leverancier weer anders uitzien. Dit resulteert in complex beheer, gebrek aan schaalbaarheid en hoge kosten. Project Sylva biedt een homogeen telco cloud-framework voor de hele sector. Het ecosysteem zou daarmee in staat moeten zijn om gebruik te maken van een gemeenschappelijke technologie die zich kenmerkt door interoperabiliteit, flexibiliteit en operationele eenvoud”.

Santiago Tenorio, directeur Network Architecture bij Vodafone: “Project Sylva heeft de potentie om de cloudificatie van telecommunicatieplatforms en netwerkfuncties te versnellen, wat de security een boost zal geven, energieverbruik zal reduceren en meer eindgebruikers toegang biedt tot baanbrekende toepassingen, zoals security systemen voor connected cars. Sylva biedt een kader op basis waarvan we kunnen samenwerken aan oplossingen voor complexe technische problemen. Het stelt ons in staat om een open benadering te hanteren door het hergebruiken van, en voortbouwen op het uitmuntende werk dat al werd geleverd binnen bestaande open source-projecten, zoals Kubernetes, Anuket en het CNF Certification Program.”

Deelnemers aan Project Sylva werken samen aan de ontwikkeling door gebruik te maken van GitLab; meer info daarover is hier te vinden. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This