Tianjin Port Group (TPG) bundelde de krachten met Huawei en enkele andere partners voor de bouw van een slimme terminal. Daarmee wil de Chinese havengroep bijdragen aan een slimmere en groenere haven. Eind vorig jaar kampten de havens met ernstige storingen en opstoppingen, wat de wereldwijde supplychain ernstig hinderde. Veel winkels zaten toen compleet door hun voorraden heen. En dat midden in de piekperiode, tijdens Black Friday en kerst. Om zulke obstructies in de toekomst te vermijden, zetten de Chinese havens nu volop in op automatisering en slimme innovaties.
Vanaf het bezoekersplatform in de containerterminal, in sectie C van de haven van Tianjin, kun je de automatische kranen gadeslaan en zie je onbemande elektrische containertrucks continu heen en weer rijden. En ook de kranen op de kade worden vanop afstand bediend. Ze lossen de vrachtschepen en laden hun containers op onbemande elektrische containertrucks.
Vervolgens rijden ze door naar de automatische vergrendelings- en ontgrendelingsstations. Daarna gaat het richting het containerplatform. Het BeiDou-navigatiesysteem dat ze aanstuurt, berekent hun optimale rijroute in real time. Heel dat proces gebeurt in één beweging. Met de bouw van deze slimme terminal maakt Tianjin Port Group (TPG) werk van zijn ambitie om een slimmere en groenere haven te ontwikkelen.
Het op AI gebaseerde ‘intelligent horizontaal transportsysteem’ van Huawei is cruciaal in dit verhaal. Deze innovatie speelt een belangrijke rol in de haventransformatie. Het systeem heeft al een reeks indrukwekkende wereldprimeurs op zijn palmares staan. Van het grootschalig commercialiseren van zelfrijdende wagens met een ultra L4-classificatie, over ’s werelds allereerste 5G+BeiDou-integratie met omnipresente AI, tot volledige zelfvoorzienendheid op basis van groene stroom, met nuluitstoot enzovoort.
Deze realisatie vormt een blauwdruk voor de bouw van slimme en koolstofarme havens in de rest van de wereld. De digitale en slimme transformatie maakt het leven van mensen die in de haven werken een pák gemakkelijker en veiliger. Vroeger had je voor het containervervoer in de haven zelf flink wat vrachtwagenchauffeurs nodig, wat een enorme kostenpost is. Momenteel rijden er in de haven van Tianjin bijvoorbeeld 76 containertrucks rond. Om die maximaal te laten renderen, moet je ze 24/7 laten rijden. Daarvoor heb je dagelijks drie chauffeurs nodig, die de klok rond in drie ploegen werken: in totaal 210 chauffeurs dus. Maar die ononderbroken ritten in drie ploegen op vaste routes en tijdstippen, zijn erg vermoeidend voor de chauffeurs en houden een groot veiligheidsrisico in. Dankzij 5G en 4L autonoom rijden, verbruikt elke container nu 20% minder energie en verwerkt elke kraan zo’n 39 containers per uur. Dat maakt ze gemiddeld 20% efficiënter.
Op technologisch vlak is de haven van Tianjin dus een van de meest geavanceerde van China en vormt hij een belangrijk knooppunt voor het ‘One Belt, One Road’-principe (OBOR). De haven beschikt over een kade met een draagkracht tot 300.000 ton, een kanaaldiepte van 22 meter, 192 ligplaatsen voor diverse toepassingen en nog eens 128 ligplaatsen voor cargo’s met een +10.000 ton-classificatie. Eind 2021 bedroeg de vrachtoverslag hier maar liefst 435 miljoen ton, wat de haven van Tianjin een negende plaats in de wereldrangorde opleverde. Ter vergelijking: de haven die de achtste positie bekleedde, haalde toen een containeroverslag van boven de 18,35 miljoen TEUs.
Bekijk het filmpje hieronder en ontdek in vijf minuten hoe een slimme en koolstofvrije haven eruitziet.