Audio en video stuwen innovatie netwerkarchitectuur en -beveiliging

15 november 2022

De jaarlijkse International Broadcasting Convention (IBC) in Amsterdam is dé vakbeurs voor entertainment- en mediabedrijven. Omdat audio- en videoproducties met zo weinig mogelijk vertraging moeten worden uitgezonden stelt deze sector hoge eisen aan de netwerkarchitectuur en aan te schaffen apparatuur. In dit interview vertelt Albert Faust, technical lead bij Arista Networks, hoe zijn werkgever daarop inspeelt met data- en softwaregebaseerde client-to-cloud netwerkoplossingen. 

Twee marktsegmenten

Albert Faust is technical lead bij Arista Networks

“De entertainment- en mediamarkt is te verdelen in twee segmenten, namelijk de traditionele productie- en distributiebedrijven en de aanbieders van online streamingdiensten. Bedrijven in het eerstgenoemde segment worden meer beïnvloed door de economische situatie en ondervinden toenemende concurrentie van de streamingaanbieders met meestal grote budgetten. Het traditionele segment is gemigreerd of nog aan het migreren naar IP-netwerkarchitecturen, om flexibiliteit- en kostenvoordelen te realiseren. De streamingaanbieders hebben hun businessmodel vanaf scratch al gefundeerd op een moderne software- en cloud-gebaseerde netwerkinfrastructuur.”

Implementatie SMPTE 2110

Een actuele ontwikkeling in de entertainment- en mediamarkt is de adoptie van de SMPTE 2110 standaarden voor het verzenden van digitale media over IP-netwerken met minimale vertraging en de daarbij behorende beveiliging. Volgens Faust zijn grote productiebedrijven in de hele wereld bezig om hun infrastructuur op deze standaard af te stemmen en is er voor ongecomprimeerde video amper discussie over de adoptie en toepassing ervan. “Het vereist echter wel de nodige kennis en ervaring en installatietijd, waardoor het minder wordt ingezet voor de mobiele radio- en televisievoertuigen en uitzendingen van events die maar enkele dagen duren.”  

Meer aandacht voor security

Tijdens de IBC was ook meer aandacht te zien voor security, om zowel het intellectueel eigendom van kostbare producties te beschermen, als verstoring van uitzendingen te voorkomen. Op dit terrein kan de entertainment- en mediamarkt volgens Faust nog wel wat leren van andere markten. Zoals de beschikbare technologie om automatisch kwaadwillenden te ontdekken en tegen te houden, alle gebruikte machine-identiteiten geautomatiseerd te beheren en het continu updaten van de gebruikte systemen. In tegenstelling tot andere markten is er zeker bij live-uitzendingen geen tijd om honderden gigabytes aan data voor securitydoeleinden te encrypten en te decrypten.

Realtime inzicht en analyses

Entertainment- en mediabedrijven hebben tegenwoordig realtime inzicht en analyses nodig in hun volledige communicatie-infrastructuur en de daarover gedistribueerde content. Volgens Faust biedt Arista dat met de combinatie van EOS (Extensible Operating System), NetDL, CloudVision en een uitgebreid aanbod van cloudgebaseerde modulaire switch- en routerplatformen, met een bijzonder lage latency en instant telemetrie. Maar ook securityfuncties, zoals de TunnelSec-technologie om data-in-transit te kunnen beveiligen via hogesnelheidsverbindingen en analysefuncties om eventuele issues zo snel mogelijk te ontdekken en op te lossen.     

Arista Media Control Service

Arista heeft onlangs EOS en CloudVision uitgebreid met Media Control Service (MCS), waardoor de switches van het bedrijf nog sneller audio- en videostreams kunnen verwerken. MCS brengt entertainment- en mediabedrijven dus dichter bij hun doelstelling om met bijna zero latency uit te zenden over grote netwerkinfrastructuren. Via Arista’s switches maakt MCS de transitie van een Serial Digital Interface (SDI) naar IP-switching mogelijk, onder andere door het toevoegen van security en een performancelaag. Deze uitbreidingen zorgen voor een voorspelbare en hogere beschikbaarheid van realtime productienetwerken, zowel in de studio als op uitzendlocaties. 

Bestaande netwerken opwaarderen

IP-netwerken van de eerste generatie die nog niet zijn aangepast aan de toegenomen snelheid, schaal, betrouwbaarheid en prestatiebehoeften van media- en entertainmentnetwerken kunnen aanzienlijk worden verbeterd met MCS. In tegenstelling tot een eenvoudige op QoS-policy gebaseerde oplossing die aan een bestaand IP-netwerk kan worden toegevoegd, gebruikt Arista’s MCS een intelligent en deterministisch algoritme voor de end-to-end connectiviteit en multicast workflows en workloads. Met ondersteuning van de gecentraliseerde status- en eventservices die EOS NetDL standaard al levert.

Samenwerking met partners

Arista werkt ook samen met partners om de oplossingen voor entertainment- en mediabedrijven verder te verbeteren, zoals het Duitse bedrijf Lawo. “De integratie met Arista MCS geeft Lawo VSM geconsolideerde toegang tot een SMPTE 2110 fabric in een verscheidenheid van schalen en architecturen”, zegt Stephan Türkay, Senior Product Manager Media Infrastructure van Lawo AG. “Arista MCS en CloudVision bieden cruciale functies zoals IP Broadcast fabric pathfinding, bandbreedtereservering en -beheer en worden door VSM omarmd in de hybride IP, multivendor, end-to-end oplossing voor signaalroutering,” 

Innovaties voor andere markten

Vergelijkbaar met innovaties die de grensverleggende ruimtevaart voor andere markten oplevert, resulteren Arista’s oplossingen voor de entertainment- en mediamarkt ook in spin-off voor andere markten. Switch- en routerplatformen met een vrijwel zero latency en nog betere security dragen er namelijk ook aan bij dat de verwerkingscapaciteit van uitbreidbaarheid van datacenters toeneemt. Volgens Faust zijn er veel overeenkomsten tussen de financiële sector en de entertainment- en mediamarkt, met betrekking tot de gevraagde performance, minimale vertraging en security. Daarom kunnen die markten veel van elkaar leren met betrekking tot de gebruikte oplossingen.

Meer samenwerken

Een andere les die volgens Faust te leren is van de entertainment- en mediamarkt is het mogelijke voordeel van meer samenwerken. Net als de toenemende interacties tussen alle ISO-lagen bij het uitzenden van audio- en videocontent is het verstandig dat de IT-, security- en businessteams van bedrijven meer gaan samenwerken. Samen kunnen zij namelijk beter bestaande silo’s doorbreken en zowel het aanbod van online services en content optimaliseren, als het operationele beheer en de beveiliging van de netwerkinfrastructuur vereenvoudigen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This