Lode Maris (Unit4) over de ‘State of the Digital Nation België’

15 november 2022

Lode Maris is Regional President Western Europe bij Unit4. Belgium Cloud sprak met hem over onder andere ‘State of  the Digital Nation België’, het grootschalig onderzoek over digitale transformatie bij publieke sector. 

De geavanceerde bedrijfsoplossingen van Unit4 bieden ondersteuning voor veel van ’s werelds meest mensgerichte middelgrote organisaties. Hun cloudplatform ERPx verenigt mogelijkheden op het gebied van financieel beheer, inkoop, projectmanagement, financiële planning en analyse en HR-processen binnen een geïntegreerd cloudplatform dat in realtime informatie voorziet en is ontwikkeld op basis van een krachtige mensgerichte visie. Werknemers kunnen op die manier profiteren van meer inzicht, effectiever te werk gaan en zich meer betrokken voelen.

ERPx maakt het mogelijk om voor snelle en continue verandering te zorgen. Het platform biedt organisaties van elke omvang functionaliteit op maat en alle tools die nodig zijn voor het integreren van hun bedrijfsprocessen en verbinden van hun medewerkers. Unit4 bedient wereldwijd meer dan 6.000 klanten.

Lode Maris is Regional President Western Europe bij Unit4

Belgium Cloud: Onze eerste vraag gaat over het artikel ‘State of  the Digital Nation België̈’, het grootschalig onderzoek uitgevoerd door Unit4 in april van dit jaar. Daarin zeggen jullie dat het nog ruim tweeënhalf jaar zou duren eer dat het digitale transformatieproces zal afgerond zijn bij de overheden. Hoe komen jullie aan die tweeënhalf jaar?

Lode Maris: Overheden kunnen niet zomaar vandaag beslissen om te veranderen van software. Ze hebben misschien twee of drie jaar geleden nog met de redenering van het bestaande systeem gegund en moeten ze wachten tot dat afgelopen is, voordat ze de markt op kunnen. Daar zit vooral op dit moment de bottleneck. Ze willen wel, maar de budgetten en de procedures er omheen maken het niet zo makkelijk als bij een particuliere onderneming om over te stappen. 

Unit4 is actief in 21 landen en we hebben een hele sterke voet in bijvoorbeeld Scandinavië. In Noorwegen en Zweden is die transitie naar de cloud bij overheden al één à twee jaar vroeger begonnen dan bij ons. Ook in Nederland zien we veel bestaande klanten overstappen naar de cloud, daar zijn we marktleider in de publieke sector. Daar zitten we nu op de piek, omdat al onze klanten bijna tegelijk een cloud willen. 

Belgium Cloud: En hoe is de situatie in België?

Lode Maris: In België begint dat te komen, maar in België is de markt al redelijk verdeeld. Op federaal en Vlaams niveau zit men al op een vast platform. Enkel een aantal zelfstandige agentschappen, steden en gemeenten hebben nog de vrije keuze. Dus dat vraagt allemaal een beetje meer tijd.

Belgium Cloud: Een vraag die mij intrigeerde… Verandering is moeilijk en u geeft in het artikel aan dat de veranderende tijdgeest zorgt voor druk op de aandeelhouders en de burgers op deze organisaties. De aanpassingen blijken een moeilijk verhaal. Zo geeft bijna de helft van de organisaties in de publieke sector aan dat zowel de medewerkers (48 procent), als het management (40 procent) zich tegen verandering verzet. Hoe kun je dat doorbreken? 

Lode Maris: Ja, dat is lastig. En dat is iets waar wij als leverancier ons heel moeilijk in kunnen begeven en waar je altijd als verliezer uit komt als service provider als je je met een dergelijk politiek gaat bemoeien, heb ik geleerd. Nu merk je wel op federaal en ook op Vlaams niveau dat er meer vanuit het beleid daarop wordt gestuurd. Ook vanuit security worden er meer en meer eisen gesteld, waardoor het heel duur wordt om alles in de spreekwoordelijke bezemkast te blijven bijhouden. Er zijn een heel aantal initiatieven die dat gaan doorbreken. 

We kiezen ook heel bewust de projecten uit waar we de bereidwilligheid zien om te veranderen, waar we passen in de strategie, waar we meer kunnen doen, dan enkel een financieel of een ERP-systeem implementeren. Dus zo kijken wij naar welke projecten het best bij ons passen op de markt.

Belgium Cloud: Wat mij ook opviel in dat artikel was: ‘Datasystemen zijn niet up-to-date en voor ruim de helft van de systemen zijn nog steeds manuele handelingen nodig om de software bij te werken’. Wat is jullie oplossing? 

Lode Maris: Wij focussen ons op dienstverlenende organisaties en richten ons daarbij op vier verticals: Publieke Sector, Hoger Onderwijs, Non-profit en zakelijke dienstverlening,wat wij ‘PSO’ noemen. Deze dienstverlenende organisaties hebben vaak te maken met veel veranderingen. Hier is onze software op ingericht door handmatige tijdrovende werkzaamheden te automatiseren. Hoe doen we dat? We gaan even terug naar: van reactief naar proactief. We doen dat door een aantal processen en regels in onze applicatie in te richten, waar logica achter zit. Zo kan je een heel aantal regels instellen en we proberen 80 procent in de regels te bevatten. De overige 20 procent ga je automatiseren, wat ik daarstraks bedoelde.

Belgium Cloud: Wat u bedoelt is ‘handeling by exception’?

Lode Maris: Ja. Dat is één van onze USP’s en wat mooi is, dat doen we al 40 jaar. We hebben dat niet opnieuw moeten heruitvinden, want daar hebben wij ons altijd op gefocust, omdat dat voor een dienstverlener net zo belangrijk is. En die exceptions kunnen onze klanten zelf door de tijd aanpassen. Nu is de Artificiële Intelligentie (AI) erbij gekomen en dat maakt het voor ons interessant. Waarbij je bijvoorbeeld het boeken en expensen van een business trip aan je digitale assitent in het ERP-systeem kan overlaten. Vervolgens gaat het systeem dat helemaal voorstellen in eerste fase of kan die dat ook gewoon automatisch laten boeken. Al merk je wel dat klanten daarin ook een beetje vertrouwen moet winnen. Men wil toch eerst zien wat dat systeem gaat voorstellen, maar dat blijkt goed mee te vallen en daar gaan ze dan snel mee schakelen. 

Eén van onze concurrenten – Microsoft – is overigens onze beste collega geworden. Zij zien ons nu ook als partner voor die dienstverlenende mark voor Azure-consumptie. 

Belgium Cloud: Terug naar het artikel over een overstap naar digitale transformatie. Daarin staat vermeld: ‘Bijna negen op de tien publieke organisaties is overtuigd dat de medewerkers niet over de juiste capaciteit beschikken of niet de juiste training krijgen om zich aan te passen’. Hoe kan je de skills set van de medewerkers bevorderen als SaaS-bedrijf?

Lode Maris: Een individueel coaching-traject van de medewerkers bij onze klanten is ‘not our cup of tea’. Wij leveren standaard SaaS-software. Dat is heel belangrijk. Wij geloven niet in maatwerk. Vermits we alleen in de dienstverlening en dan met de focus op die vier sub-verticals actief zijn, kunnen we veel binnen de standaard aanbieden, zodat dit 90 procent van de behoefte van onze klanten covert. Daar hebben we ook hard over nagedacht. De interface moet heel intuïtief zijn en daar hebben we veel in geïnvesteerd. Daarnaast geloven wij heel hard in het “train de trainer” concept. Tijdens de implementatie gaan we super-users mee laten helpen onder begeleiding en supervisie van onze medewerkers of die van onze partner, waardoor de kennis bij de klanten zelf zit. De input in de systemen wordt zoveel mogelijk geautomatiseerd. Het merendeel van onze boekingen en transacties komt via interfaces binnen of wordt geüpload, daardoor moet de verantwoordelijke alleen nog een validatieslag doen. Het is niet iedereen gegeven om de business te begrijpen en affiniteit te hebben met zo’n applicatie. En dan ook nog eens die applicatie en die business te kunnen overdragen aan zijn of haar collega’s. Dat zijn specifieke profielen die we gelukkig nog vinden bij onze klanten. Zo proberen wij daar een stukje op te anticiperen.

Belgium Cloud: De laatste vraag… We praten over skills sets en we hadden het nu over uw klanten, dus de juiste kennis op de juiste plaats brengen is in de publieke sector moeilijk. Hoe werkt het binnen Unit4 om de juiste mensen aan te werven?

Lode Maris: Dat is op dit moment de rem op onze groei. Gelukkig waren we al bezig met partners aan boord te brengen. Dat hebben we versneld. Maar we merken dat het moeilijk is om mensen te vinden die businesskennis, IT-affiniteit, een eerste werkervaring, consultancyvaardigheden of projectmanagementvaardigheden hebben. We hebben een eigen aanwervingsafdeling. We werken heel sterk intern met carrière-begeleiding, met onze Unit4-normen en -waarden. En daarmee proberen we jong talent aan te trekken. Er zijn veel interne doorgroeimogelijkheden. Ik denk dat ik daar zelf één van de voorbeelden van ben. Ik zit er ondertussen meer dan tien jaar. Ik ben mijn sales-carrière begonnen bij Unit4. Ik heb management mogen leren in een kleine Belgische omgeving, toen heb ik er ook Luxemburg bij gekregen. Ik ben naar de Benelux gegaan als managing director en ik ben nu eindverantwoordelijke voor West-Europa geworden. Zo zijn er gelukkig veel voorbeelden bij Unit4. Als het over aanwerven gaat, dan proberen we het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Remote werk of werk heel comfortabel. We hebben ook kantoren opengehouden, omdat er ook mensen zijn die graag naar kantoor blijven gaan. We proberen veel te investeren in ‘come together, get together’.

Engels is bij ons de voertaal. Iedereen is nu veel dichterbij dan ooit, dankzij Covid. Daardoor hebben we veel Engelstalige projecten in onze regio. Vroeger moest je een Noor, een Zweed of een Spanjaard laten invliegen, nu moeten die nog maar één keer per maand of één keer per twee maanden worden ingevlogen. De rest doen ze remote. We merken nog altijd dat het het beste werkt om af en toe die mensen ook bij onze klanten te hebben.

Belgium Cloud: Bedankt om alle vragen te beantwoorden. Zijn er nog specifieke zaken die jullie extra wilden toelichten?

Lode Maris: Onze ERP cloud-oplossing, in de dienstverlenende sector heeft als slogan ‘in business for people’. Wat ook belangrijk is, wij ontwikkelen, implementeren, verkopen en supporteren nog steeds onze eigen software. Dat maakt ook het verschil.

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This