Red Hat en IBM Research brengen IT-automatisering met Ansible op een hoger niveau met AI

31 oktober 2022

Red Hat en IBM Research introduceren Project Wisdom. Dit is het eerste community-project dat intelligente natural language processing-mogelijkheden creëert voor Ansible en de IT-automatiseringsindustrie in het algemeen. Het project gebruikt een model op basis van kunstmatige intelligentie om de productiviteit van ontwikkelaars van IT-automatisering te verhogen. Het maakt IT-automatisering toegankelijker voor IT-professionals met uiteenlopende vaardigheden en achtergronden. 

Volgens een voorspelling van IDC uit 2021 combineert 85% van de organisaties in 2026  menselijke expertise met AI, ML, NLP en patroonherkenning. Dit om bepaalde gebeurtenissen eerder in te schatten, waardoor werknemers 25% productiever en effectiever worden. Technologieën zoals machine learning, deep learning, natural language processing, patroonherkenning en knowledge graphs produceren steeds nauwkeurigere en contextuele inzichten, voorspellingen en aanbevelingen, stelt het analysebureau.

Project Wisdom is gebaseerd op AI foundation modellen die zijn afgeleid van IBM’s ‘AI for Code’. Daarmee geven gebruikers opdrachten in de vorm van een normale Engelse zin. De zin wordt vervolgens geanalyseerd en gebruikt om de gevraagde automatiseringsworkflow op te bouwen. 

Dit alles wordt geleverd als een Ansible Playbook, waarmee allerlei IT-taken geautomatiseerd worden. In tegenstelling tot andere AI-gestuurde codeertools is Project Wisdom niet gericht op applicatieontwikkeling, maar op het vereenvoudigen van IT-complexiteit  in een periode waarin het gebruik van hybride clouds sterk toeneemt.

Van menselijk leesbaar naar interactief 

Om automatisering onder de knie te krijgen zijn aanzienlijke inspanningen, middelen en tijd nodig. Daarnaast is er een leercurve door de aanwezigheid van verschillende domeinen. Project Wisdom overbrugt de kloof tussen Ansible YAML-code en menselijke taal, zodat gebruikers gewoon Engels gebruiken om syntactisch correcte en functionele automatiseringscontent te genereren. 

Een systeembeheerder die gewoonlijk on-premises diensten levert is hiermee in staat om met behulp van natuurlijke taal in andere omgevingen te bouwen, configureren en en genereert daarmee Playbook-instructies. Ontwikkelaars die weten hoe ze een applicatie moeten bouwen, maar niet de vaardigheden hebben om die op een nieuw cloudplatform in te zetten, breiden met Project Wisdom hun vaardigheden uit in deze gebieden en helpen om het bedrijf te transformeren. Nieuwelingen op alle afdelingen genereren hiermee direct content terwijl ze nog basiskennis opdoen. Daarbij zijn ze niet afhankelijk van traditionele onderwijsmodellen. 

Open source-innovatie stimuleren 

De kracht van AI in enterprise-IT kan niet ontkend worden. Samenwerking op dit gebied, in community’s,  aangevuld met inzichten van Red Hat en IBM, is de sleutel tot een AI/ML-model dat aansluit bij de belangrijkste grondbeginselen van open source-technologie. Red Hat heeft meer dan twintig jaar ervaring in community-projecten en het beschermen van open source-licenties ter verdediging van vrije software. Project Wisdom en het onderliggende AI-model liggen in het verlengde van het streven om alle aspecten van de codebasis open en transparant te houden voor de community. Terwijl IBM Research en Ansible-specialisten bij Red Hat werken aan de verfijning van het AI-model, speelt de Ansible-community een cruciale rol met deskundigen en bètatesters die de grenzen verleggen van ze samen kunnen bereiken. De exacte community-participatie wordt nog uitgewerkt, maar geïnteresseerden kunnen hierop de hoogte blijven van de vorderingen.

Chris Wright, CTO en SVP of Global Engineering, Red Hat: “Dit project illustreert hoe kunstmatige intelligentie de manier waarop bedrijven innoveren fundamenteel verandert, door de mogelijkheden die doorgaans onder specifieke operationele teams vallen uit te breiden naar andere delen van het bedrijf. Met intelligente oplossingen verlagen organisaties de toegangsdrempel, pakken ze groeiende vaardigheidstekorten aan en doorbreken ze silo’s binnen de organisatie om het werk binnen organisaties opnieuw vorm te geven.”

Ruchir Puri, chief scientist, IBM Research; IBM Fellow; vice president, IBM Technical Community: “Project Wisdom is het bewijs van de aanzienlijke resultaten in technologie en organisaties wanneer we het nieuwste in kunstmatige intelligentie en software combineren. Het is echt een spannende tijd nu we steeds verder gaan in de manier waarop we met bestaande AI en hybride cloud-technologieën de computers en systemen van morgen bouwen.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This