‘Belgische 5G-gebruikers spenderen wekelijks gemiddeld 2,5u meer aan metaverse-gerelateerde diensten dan 4G-gebruikers’

20 oktober 2022

Nu 5G in vele delen van de wereld van early adopters tot massa-adoptie geëvolueerd is, zoomt Ericsson in zijn grootste nieuwe onderzoek in op de groeiende betrokkenheid van consumenten bij 5G en hun verwachtingen inzake gebruikstoepassingen van de volgende generatie.

Het Ericsson ConsumerLab rapport – getiteld 5G: The Next Wave – toont de impact van 5G op early adopter consumenten sinds de lancering ervan in verschillende landen. Ook peilt het naar de intentie van niet-5G-geabonneerden om de technologie te gaan gebruiken en hun bijhorende verwachtingen. Het rapport voorspelt dat minstens 30 procent van smartphonegebruikers van plan is om binnen een jaar een 5G-abonnement te nemen.

Dankzij de combinatie van Ericsson’s trackinggegevens over 5G-lanceringen sinds 2019 en het nieuwe consumentenonderzoek, heeft Ericsson ConsumerLab zes belangrijke trends kunnen identificeren die een impact zullen hebben op de volgende golf van 5G-adoptie.

Het rapport behandelt de gedragsveranderingen volgend op de bundeling van digitale diensten in 5G-plannen door communicatiedienstverleners – en dan vooral het toegenomen gebruik van “enhanced video” en augmented reality (AR) applicaties.

Het rapport belicht ook de snelheid van mainstream 5G-adoptie, bekijkt of ​ het aan de eisen van de consument voldoet en zoomt in op 5G-gerelateerde veranderingen in smartphonegedrag en het effect daarvan op het netwerkverkeer.

Meer dan 49.000 consumenten in 37 landen werden geïnterviewd in het onderzoek – het grootste 5G-gerelateerde consumentenonderzoek in de sector tot nu toe en het grootste onderzoek dat Ericsson over eender welk onderwerp heeft uitgevoerd. Het onderzoek vertegenwoordigt de meningen van bijna 1.7 miljard consumenten wereldwijd, waaronder 430 miljoen 5G-abbonees.

Yalu Fan, Senior Onderzoeker bij Ericsson ConsumerLab: “Met de wereldwijde schaal van dit grootschalige onderzoek kunnen we nadenken over de lessen voor 5G voor consumenten in de afgelopen 3 jaar en wat de toekomst van 5G te wachten staat. Uit het rapport blijkt dat consumenten in België verwachten dat 5G meer innovatieve ervaringen zal brengen dan wat 5G in het begin werd beloofd. En we zien dat 5G early adopters in België meer digitale diensten gebruiken en meer betrokken zijn dan 4G-gebruikers bij het streamen van nieuwe video’s of het gebruik van AR-toepassingen voor gaming, entertainment of winkelen.”

Het rapport voorspelt dat 5G-consumenten die ervaring hebben met het gebruik van extended reality (XR) functies, de toekomstige apparaten als eersten zullen omarmen. Dit omdat zij positiever kijken naar het potentieel van mixed reality-brillen. De helft van 5G-gebruikers die al wekelijks XR-gerelateerde diensten gebruiken, geloven dat AR-applicaties binnen de komende 2 jaar ​ van smartphones naar XR-headsets zullen verhuizen. Bij de 4G-gebruikers denkt een derde van de ondervraagden er ook zo over.

Feiten en cijfers voor België

Het Next Wave Rapport laat zes belangrijke trends ​zien: 

  1. 5G-adoptie is inflatiebestendig: 11 procent van gebruikers in België zijn nog steeds van plan om de komende 12 maanden te upgraden naar 5G. 8 van de 10 Belgische 5G-gebruikers willen niet terug naar 4G, ondanks de door inflatie groeiende kosten.
  2. De veeleisende volgende generatie van gebruikers: De volgende generatie van 5G-gebruikers heeft hoge verwachtingen over de prestaties van 5G, met name inzake netwerkdekking, dit vergeleken met ealy adopters – die door 5G mogelijk gemaakte innovatieve diensten belangrijk achten. Van die 5G early adopters zeggen er 2 keer zoveel als potentiële 5G-gebruikers dat ze voor 5G kozen vanwege de belofte van nieuwe innovatieve toepassingen en diensten.
  3. Gepercipieerde beschikbaarheid van 5G wordt nieuw criterium voor tevredenheid bij de consument. De gepercipieerde beschikbaarheid van 5G wordt stilaan de nieuwe maatstaaf voor consumententevredenheid. Hoewel veel 5G-markten een 5G-dekking bij meer dan 60 procent van de bevolking hebben, heeft slechts 33 procent van 5G-gebruikers de indruk dat ze meer dan de helft van de tijd een 5G-connectie hebben. Van de consumenten die een hoge beschikbaarheid van 5G waarnemen, is meer dan de helft tevreden met zijn 5G-dienstverlener.
  4. 5G verhoogt het gebruik van augmented reality en cloud gaming. Er zijn drie keer meer 5G-gebruikers dan 4G-gebruikers in Belgie, die meer dan drie diensten gebruiken. Diensten gelinkt aan online gaming (e-sports ​ streaming, online gaming en cloud gaming) vertegenwoordigen 52 procent van alle 5G digitale diensten, terwijl dat voor 4G 20 procent is.
  5. Verwachte evolutie van 5G-verdienmodellen: 83 procent van 5G-gebruikers beschouwt innovatieve 5G-ervaringen als een belangrijke toevoeging aan hun mobiele breedbandplannen. Vandaag heeft slechts een derde van de gebruikers 5G-rijke content en toepassingen gebundeld in hun plannen.
  6. 5G-adoptie effent het pad naar de metaverse. Belgische 5G-gebruikers spenderen wekelijks gemiddeld 2,5 uur meer aan metaverse gerelateerde diensten dan 4G-gebruikers. 25 procent zegt dat ze zullen starten met of vaker gebruik zullen maken van AR-applicaties in de echte wereld vanaf het moment dat ze zich aanmelden voor 5G.
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This