Fortinet breidt convergentie van netwerk- en beveiligingsmogelijkheden van zijn SASE-oplossing verder uit om ervaring van thuiswerkers te optimaliseren

19 oktober 2022

Fortinet maakt vandaag de beschikbaarheid bekend van een belangrijke, vanuit de cloud aangeleverde nieuwe functionaliteit in FortiSASE, de meest geïntegreerde SASE-oplossing van één leverancier die momenteel op de markt verkrijgbaar is.

John Maddison, executive vice president Products en CMO bij Fortinet: “Fortinet biedt de meest geïntegreerde SASE-oplossing van één leverancier die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Dit product verenigt brancheleidende netwerk- en beveiligingsfunctionaliteit op basis van één besturingssysteem. De nieuwe, vanuit de cloud aangeleverde functionaliteit van FortiSASE stelt ons nog beter in staat om voor consistente beveiliging en een optimale ervaring te zorgen, waar gebruikers en applicaties zich ook maar bevinden.”

Gartner schrijft hierover: “SASE van één leverancier biedt geconvergeerde netwerk- en beveiligingsmogelijkheden om geografisch verspreide gebruikers, apparaten en locaties veilig te verbinden met IT-bronnen in de cloud, aan de netwerkrand en op locatie.”

SASE heeft zich ontpopt tot een belangrijke IT-architectuur voor het beveiligen van thuisgebruikers, het waarborgen van een optimale gebruikerservaring en het inruilen van een CAPEX-model voor een OPEX-model.

Gartner voorspelt dat “een derde van alle nieuwe SASE-implementaties in 2025 gebaseerd zal zijn op een SASE-oplossing van één leverancier, een stijging ten opzichte van 10% in 2022.”

Fortinet werd door Gartner gepositioneerd als ‘Representative Vendor’ in zijn allereerste ‘Market Guide for Single-Vendor SASE’. FortiSASE verenigt losstaande producten op basis van naadloze convergentie van vanuit de cloud aangeleverde netwerkfunctionaliteit (SD-WAN) met vanuit de cloud aangeleverde cybersecurity (een Secure Service Edge bestaande uit een secure web gateway, universele ZTNA [zero trust network access], cloud access security broker [CASB] en Firewall-as-a-Service). FortiSASE maakt daartoe gebruik van één besturingssysteem (FortiOS) en één agent (FortiClient). Daar bovenop zijn lagen van artificial intelligence en machine learning aangebracht om de operationele efficiëntie op te voeren.

Nieuwe functionaliteit

De nieuwe verbeteringen in FortiSASE dragen niet alleen bij aan snelle en veilige internettoegang, maar waarborgen ook consistente beveiliging van al het dataverkeer van eindgebruikers van en naar het internet. Ze bieden daarnaast ondersteuning voor meer toepassingen op het gebied van veilige private toegang en veilige SaaS-toegang.

Veilige private toegang

Met Fortinet Secure SD-WAN stelde Fortinet geconvergeerde netwerk- en beveiligingsmogelijkheden beschikbaar aan de rand van het netwerk voor meer dan 20.000 klanten. Fortinet brengt die convergentie nu naar thuiswerkers door FortiSASE uit te breiden met vanuit de cloud aangeleverde SD-WAN-connectiviteit. Fortinet kan op die manier ook de bestaande mogelijkheden voor het bieden van fijnmazige toegang tot applicaties op basis van universele ZTNA uitbreiden door met SD-WAN-functionaliteit toegang te bieden tot een uitgebreide scala aan private applicaties die in het datacenter of de publieke cloud worden gehost. Die aanpak draagt bij aan een superieure gebruikservaring en maakt FortiSASE tot de meest flexibele architectuur binnen de branche voor veilige en betrouwbare toegang tot privaat gehoste applicaties met een combinatie van ZTNA en SD-WAN.

Met de nieuwe functionaliteit kunnen organisaties die binnen hun filialen of datacenter al gebruikmaken van Fortinet Secure SD-WAN en/of next-generation firewalls uit de FortiGate-reeks hun thuiswerkers probleemloos met FortiSASE verbinden voor private toegang zonder de noodzaak van een extra licentie.

Veilige SaaS-toegang

FortiSASE biedt uitgebreid overzicht en grip op SaaS-oplossingen. Die functionaliteit wordt nu kracht bijgezet met een geavanceerde dual-mode CASB. Met zowel inline als op een API gebaseerde ondersteuning kan FortiSASE integraal overzicht bieden op alle gemachtigde en ongemachtigde applicaties. Daarmee biedt de oplossing bescherming tegen schaduw-IT en het wegsluizen van data.

Bob Laliberte, hoofdanalist, ESG: “Moderne IT- en werknemersomgevingen zijn sterk verspreid en vereisen veilige connectiviteit en toegang, ongeacht waar gebruikers of toepassingen zich bevinden. Om deze diensten te kunnen leveren, moeten organisaties beschikken over uitgebreide, strak geïntegreerde netwerk- en beveiligingsoplossingen. Fortinet erkent dit en heeft één OS en agent geïmplementeerd voor zijn gehele Cloud-gebaseerde SASE-portfolio. Daarnaast heeft het ook AI/ML-technologieën ingebouwd om zo de operationele efficiëntie te vergroten en verbeterde gebruikerservaringen te leveren.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This