Northwave – specialist in informatiebeveiliging – doet wetenschappelijk onderzoek bij organisaties en individuen naar de psychische effecten van een ransomware-crisis. Dergelijk onderzoek is nog niet eerder gedaan.
Northwave wordt jaarlijks bij honderden cybercrises ingeschakeld, om organisaties te helpen ransomware-aanvallen en andere vormen van digitale misdaad en spionage te bestrijden. De specialisten van Northwave hebben daarbij geconstateerd dat een ransomware-crisis diepe sporen nalaat bij individuen in de getroffen organisatie. Met het onderzoek wil Northwave meer inzicht krijgen in die effecten om passende maatregelen te ontwikkelen teneinde schade door stressgerelateerde klachten te voorkomen, te signaleren en te verwerken.
“Het aantal ransomware-aanvallen blijft groeien. Er is echter weinig bekend over de psychologische impact van ransomware-aanvallen op mensen van getroffen organisaties enerzijds en de cybersecurity-experts die als eerste reageren op een aanval anderzijds. We veronderstellen dat de impact van ransomware-aanvallen op slachtoffers negatief en langdurig is, vanwege de traumatiserende aard van de ervaring. Daar willen we meer van weten.” Dat zegt organisatiepsycholoog en verandermanagementdeskundige Inge van der Beijl, Director Behaviour & Resilience en Head of Expertise bij Northwave. Van der Beijl werkte jarenlang bij TNO Defensie en Veiligheid in diverse onderzoeks- en management-functies.
Het grootschalige multi-study onderzoek omvat de reacties over psychosomatische en stressgerelateerde klachten van mensen die beroepshalve een ransomware-aanval hebben meegemaakt, bij internationale organisaties die in de afgelopen 24 maanden zijn getroffen. De meeste van hen hebben hun hoofdkantoor in de Benelux of DACH-regio. Van der Beijl: “Wat het onderzoek extra waarde geeft, is dat we de effecten tot twee jaar na de crisis in beeld brengen. De onderzoeksuitkomsten worden op 19 oktober gepresenteerd tijdens de ONE Conference, Europa’s belangrijkste cybersecurity-evenement en toonaangevend platform voor het delen van kennis, best practices en onderzoeksresultaten.