Aruba ondersteunt het Sint-Nikolausziekenhuis in Eupen met toekomstgericht netwerk

24 juni 2022

Aruba, een bedrijf van Hewlett Packard Enterprise, hielp het Sint-Nikolausziekenhuis in Eupen aan een toekomstgericht en beveiligd netwerk. De wereldleider in netwerkbeheer zorgde voor een upgrade die de beveiliging versterkt en beheersprocessen vereenvoudigt. Voor het project werkte Aruba samen met Orange Cyberdefense. Dankzij het verbeterde netwerk zijn de duizenden patiënten, werknemers en bezoekers nog beter geconnecteerd en stapt het ziekenhuis het digitale tijdperk binnen.

Het Sint-Nikolausziekenhuis ligt in Eupen in de Oostkantons en telt 200 bedden. Het is een regionaal knooppunt voor de Belgische gezondheidszorgdiensten rond de Duitse grens. Jaarlijks behandelt het ziekenhuis zo’n 30.000 patiënten. Het hoeft dus niet te verbazen dat het ziekenhuis beroep doet op heel wat personeel en dagelijks talloze bezoekers over de vloer krijgt. Allemaal maken zij verbinding met het netwerk, via mobiele telefoons, laptops, IP-telefoons en medische apparatuur. Dat gebeurde tot voor kort zonder veel aandacht voor beveiliging.

Een veilig en betrouwbaar netwerk voor de toekomst

Het Sint-Nikolausziekenhuis schakelde Aruba in om een intense netwerkupgrade door te voeren. Aruba kreeg de opdracht het netwerk, verspreid over een campus van 40.000 vierkante meter, centraal te beheren en te beveiligen. Digitale applicaties moesten voor een vereenvoudiging van het werk zorgen, en zowel IT-personeel als eindgebruikers zouden eenvoudiger gebruik moeten kunnen maken van het netwerk.

De Aruba aanpak is opgebouwd rond het Edge Services Platform (ESP), een architectuur die de nieuwste Wi-Fi 6 en Aruba CX Switching samenbrengt in een verenigd netwerk, beheerd via Aruba Central, een single-pane cloud-native platform. Rolgebaseerde netwerk toegangscontrole en Zero Trust beveiliging worden enorm vereenvoudigd door ClearPass Policy Manager, wat zorgt voor automatisering. Als partner voor het project koos Aruba voor Orange Cyberdefense.

Dankzij de netwerkupgrade telt het Sint-Nikolausziekenhuis vandaag meer dan 600 draadloze toegangspunten, tegenover 200 in het verleden. Die Wi-Fi first aanpak zorgt voor een grotere flexibiliteit voor IT én voor de gebruikers. Het ziekenhuis is voortaan in staat om aan alle gebruikers een mobile-first ervaring te bieden. Artsen kunnen zich vrij over de locatie bewegen, van het bed tot de spreekkamer en de open ruimte, zonder dat de connectiviteit verslechtert.

Versnelde invoering van digitale oplossingen

Dankzij de upgrade kan het Sint-Nikolausziekenhuis sneller nieuwe digitale technologie invoeren. Vanuit het oogpunt van de patiënt maakt de upgrade het gebruik van smartphones en iPads op de afdelingen mogelijk, wat het verblijf aangenamer en boeiender maakt. Er komt een wayfinding app, in het Frans en Duits, om bezoekers te helpen de juiste locatie te vinden. Operationeel zullen er slimme deuren, asset tracking en omgevingscontroles zijn.

Aruba Bluetooth Asset Tags kunnen naadloos worden geïntegreerd in het bestaande netwerk via Bluetooth gateways die in de toegangspunten zijn ingebouwd. Gecombineerd met het Aruba Meridian Location Services Platform en een op maat gemaakte app, is het ziekenhuis voortaan in staat waardevolle activa zoals bedden, rolstoelen of bewakingsinstrumenten te taggen en te traceren, waardoor jaarlijks honderden uren en enorme bedragen kunnen worden bespaard. Dit alles kan eenvoudig en veilig worden beheerd, met weinig beheerlast het ICT-team. Zo zorgt ClearPass er bijvoorbeeld voor dat wie zich op het netwerk aanmeldt, ook nadien automatisch inlogt.

Joffrey Kerrens, ICT-manager van het Sint-Nikolausziekenhuis: “We zorgen voor 700 gebruikers op het netwerk, van wie velen ondersteuning nodig hebben bij alledaagse problemen. Een geautomatiseerd, veilig en overzichtelijk netwerk betekent dat we meer tijd hebben om direct met collega’s te werken. Aruba biedt ons een open systeem dat ons in staat stelt technologieën van derden te integreren en is de eerste fabrikant die Wi-Fi 6 biedt met een duidelijk zicht op wat er op het netwerk gebeurt en met een inherente beveiliging. We hebben verschillende opties bekeken maar Aruba was de enige die bewees dat zijn aanpak zou werken. Het zijn niet alleen marketing praatjes; Aruba nam ons mee naar het lab en liet het ons zien.”

Jerry Garcia, countrymanager Aruba België: “Bij Aruba creëren we veilige en betrouwbare connecties die organisaties nodig hebben om te groeien. Aruba was altijd al een voorloper op het gebied van innovatie. Met ons Edge Services Platform leveren we meer dan netwerkbeheer. We zorgen ook voor op AI-gebaseerde operaties, beveiliging en locatiediensten vanuit de cloud. Dankzij de upgrade kan het Sint-Nikolausziekenhuis sneller nieuwe digitale technologie invoeren. Voortaan is het Sint-Nikolausziekenhuis in staat om al zijn gebruikers een veilige mobile-first ervaring te bieden, of dat nu bezoekers, patiënten of artsen zijn.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This