Limburgs Energiefonds in Nederland maakt groei van duurzame transparante IT-capaciteit mogelijk met financiering voor Blockheating’s Limburg Hub

24 juni 2022

Het recyclen van restwarmte van datacenters is een hot topic, maar implementaties zijn schaars. De Nederlandse firma Blockheating heeft als doel het IT-landschap te herdefiniëren om in de huidige samenleving te passen. Dankzij innovatieve koeltechnologie verbruiken de datacenters van Blockheating geen water en minder energie om de servers koel te houden, terwijl ze tot 60 graden nuttige warmte kunnen leveren. Met een micro pod ontwerp van 200 kW kunnen deze datacenters geplaatst worden op locaties waar gedurende het hele jaar restwarmte wordt benut.

Met dit recyclingproces is de PUE lager dan 1,1 zonder dat verdamping van water nodig is (WUE = 0). Ongeveer 90-95% van de verbruikte elektriciteit wordt geleverd als nuttige warmte (ERF). Om de CO2-impact verder te verlagen is er een optie voor refurbished hyperscaler hardware.

“Blockheating is het perfecte voorbeeld van een bedrijf dat de status-quo uitdaagt. Door gebruik te maken van innovatieve koeltechnologie is Blockheating in staat om de CO2-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd afval (warmte) om te zetten in een waardevolle hulpbron. De verwachting is dan ook dat Blockheating een serieuze bijdrage gaat leveren aan de verdere verduurzaming van de glastuinbouw- en datacenterindustrie in Limburg”, zegt Jan-Willem König van het Limburgs Energiefonds (LEF) in Nederland.

“Het bouwen van het tweede datacenter en het aansluiten op de bestaande infrastructuur stond al ruim 2 jaar op de roadmap, dit was het laatste stukje van de puzzel. Hierdoor kan Blockheating onze regio Limburg uitbreiden met een tweede datacenter, waardoor zowel failover-situaties als een optimalisatie van kosten en CO2-uitstoot mogelijk zijn”, vertelt Jeroen Burks, CEO van Blockheating

Financieringsgat dichten

LEF is opgericht door de Nederlandse Provincie Limburg en wordt beheerd door Polestar Capital. LEF is een impactgericht fonds en is geclassificeerd als een ‘donkergroen’ fonds (Artikel 9 fonds) onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). LEF helpt bij het financieren van kansrijke projecten in de Nederlandse provincie Limburg met focus op: circulaire economie, energiebesparing, duurzame energieproductie en asbestverwijdering. LEF financiert projecten in de vorm van: eigen vermogen, senior lening(en) en/of achtergestelde lening(en). LEF geeft geen subsidies: hierdoor kunnen meer duurzame projecten worden gerealiseerd. Het Limburgs Energiefonds wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Provincie Limburg, de Europese Investeringsbank (EIB) en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).

De voetafdruk van de IT-infrastructuur optimaliseren

Het doel van Blockheating is om de IT-operaties op een holistische manier te optimaliseren. Dit betekent een betere integratie in de stroombeschikbaarheid en warmtevraag. Innovatieve koeling zorgt voor een efficiënter koelproces terwijl toch 60 graden restwarmte wordt bereikt zonder dat een warmtepomp nodig is. Deze in microdatacenter geïntegreerde koeling van 200kW wordt geplaatst op locaties waar gedurende alle seizoenen van het jaar restwarmte kan worden benut.

Blockheating biedt bare metal servercapaciteit, wat betekent dat klanten niet in hardware hoeven te investeren. Met geo-distributie van rekencapaciteit kan een redundante en failsafe IT-infrastructuur worden gebouwd door klanten rechtstreeks of via een van onze partners.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This