Frankrijk bouwt zijn eigen ‘Cloud de Confiance’ voor overheidsinstanties en spelers in kritieke infrastructuur

23 juni 2022

Capgemini and Orange verwachten dat eind 2022 de eerste klanten kunnen starten met het voorbereiden van hun migratie naar Bleu. Deze trusted cloud-omgeving wordt speciaal ontwikkeld voor Franse overheden en spelers in de kritieke Franse infrastructuur.

Frankrijk was een van de eerste landen die zich realiseerde dat het misschien geen goed idee is om een ​​digitale economie te bouwen rond de cloud- en datacenterdiensten van slechts een handvol Amerikaanse of Chinese bedrijven. Het eigendom van gegevens en de toegang tot hoogwaardige data kunnen in een dergelijke omgeving immers een probleem worden zodra een economie volledig digitaal is. Een aantal landen, waaronder Estland en India, volgt het voorbeeld van Frankrijk en ontwikkelt een eigen cloud-infrastructuur. In India blijkt de Digital Public Goods-aanpak bijvoorbeeld succesvol te zijn en zorgen diensten als de United Payments Interface (UPI) voor een gelijk speelveld tussen lokale spelers en de tech-giganten.

Specifieke behoeften

De Franse overheid werkt nu samen met de Franse tech-kampioenen Capgemini en Orange aan een veilige Franse cloudomgeving. Deze ‘Cloud de Confiance’ heet ‘Bleu’ en zal worden ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van Franse organisaties. Naar verwachting zal het platform klanten eind 2022 gaan ondersteunen bij de voorbereiding van hun migratie. In 2024 zullen de eerste services van Bleu, waaronder zelf-gehoste versies van Microsoft Azure en Microsoft 365, beschikbaar zijn.

Na de aankondiging van Bleu in mei 2021, hebben Orange en Capgemini nauw samengewerkt om het model te definiëren, de oplossing met Microsoft te valideren en met de ontwikkeling te beginnen. Het Franse ANSSI (Agence nationale de la sécurité des systèmes d’information) werkt samen met Orange en Capgemini om ervoor te zorgen dat de cloud services van Bleu voldoen aan de SecNumCloud3-eisen. Na het ontvangen van alle benodigde wettelijke goedkeuringen, zal het nieuwe bedrijf naar verwachting later dit jaar worden opgericht. De joint-venture tussen Capgemini en Orange zal worden geleid door Jean Coumaros, momenteel Chief Transformation Officer en lid van Capgemini’s Group Executive Committee.

Volledige autonomie

Als onderdeel van zijn commitment aan zijn Franse klanten, zal Bleu worden beschermd tegen alle extraterritoriale wetgeving en zal het platform bovendien economisch onafhankelijk zijn. Capgemini en Orange zullen de meerderheidsaandeelhouders zijn. Bovendien zal Bleu een geïsoleerde infrastructuur hebben die Franse datacenters gebruikt om te voldoen aan de vereisten voor gegevensoverdracht en om volledige controle over cloudgebaseerde applicaties te garanderen. Dit betekent dat deze datacenters strikt worden gescheiden van de wereldwijde datacenterinfrastructuur van Microsoft, waardoor operationele autonomie wordt gegarandeerd. Ook zal Bleu volledig door eigen Franse medewerkers worden geëxploiteerd. De diensten die het platform aanbiedt, kunnen daarom door overheidsinstanties worden erkend als een ‘Cloud de Confiance’, aangezien ze voldoen aan alle technische en wettelijke vereisten voor het ontvangen van het SecNumCloud-label door ANSSI.

Bleu zal in 2024 Microsoft Azure en de belangrijkste Microsoft 365-services kunnen aanbieden. Klanten zullen via regelmatige updates profiteren van de innovaties van Microsoft Azure en Microsoft 365. Bleu zou in de toekomst ook complementaire partners en diensten kunnen integreren.

“Als onafhankelijk Frans bedrijf, 100% eigendom van Franse aandeelhouders, zal Bleu een ongekende waardepropositie bieden aan de Franse staat en exploitanten van kritieke infrastructuur. Vanaf nu is het onze belangrijkste ambitie met onze partner Capgemini om ervoor te zorgen dat klanten klaar zijn om te profiteren van Bleu-services zodra het platform beschikbaar is en hun transitie met de beste ondersteuning en begeleiding in gang te zetten. Dit is het doel van het Bleu Readiness Program. Vertrouwen vormt de kern van de Orange-waardepropositie en is een belangrijke trigger voor de opkomst van het Franse en Europese cloud-ecosysteem”, zegt Christel Heydemann, Chief Executive Officer van Orange in een verklaring.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This