Eaton breidt samenwerking met Microsoft uit met grid-interactieve UPS technologie

17 juni 2022

Powermanagementbedrijf Eaton heeft vandaag aangekondigd dat het haar samenwerking met Microsoft gaat uitbreiden om de toepassing van de EnergyAware UPS (uninterruptible power system) te versnellen in de belangrijkste marktsegmenten. Deze uitbreiding maakt deel uit van een nieuwe strategische overeenkomst tussen Eaton en Microsoft om de aandacht te vergroten op de belangrijkste ontwikkelingen in de industrie, zoals digitale transformatie, duurzaamheid en de energietransitie.

Een belangrijk onderdeel van deze strategische overeenkomst is de integratie van Eatons EnergyAware UPS technologie in projecten van Microsoft. De voornaamste functie van een UPS is backup stroombeveiliging voorzien in bedrijfskritische toepassingen en faciliteiten en deze te beveiligen tegen stroomstoringen of mogelijke problemen gerelateerd aan stroomkwaliteit. Dankzij een jarenlange samenwerking hebben Eaton en Microsoft verschillende digitale mogelijkheden aan de UPS toegevoegd, waardoor deze ook kan worden gebruikt als distributiebron (DER) om energienetten met veel hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen.

Zo wordt een nieuwe generatie van ‘grid-interactive’ datacenters mogelijk, waaronder die van Microsoft, om energienetbeheerders te ondersteunen bij hun dienstverlening van kritieke flexibiliteit. Flexibiliteit aan het energienet verkopen is een unieke kans voor datacenters om een verdienmodel te koppelen aan geïnstalleerde energiebronnen, bijvoorbeeld door energieopslag en teruglevering aan het net. De behoefte hieraan van netbeheerders groeit namelijk steeds meer naarmate de opwekking uit hernieuwbare bronnen toeneemt en het energienet afstand neemt van energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Craig McDonnell, senior vicepresident en general manager van de divisie Energietransitie en Digital bij Eaton, legt het belang hiervan uit: “Grid-interactive UPS bevordert de CO₂-reductie op het energienet, waardoor het duurzaamheidsvoordeel verder gaat dan slechts het datacenter. Dit verandert het landschap radicaal op het gebied van energiebeheer binnen het totale milieuprofiel van datacenters.”

“Een grid-interactive datacenter is een datacenter waarvan het elektrische systeem niet alleen IT-gegevens van klanten en toepassingen beschermt, maar ook waardevolle elektrische diensten teruglevert aan het energienet. Deze extra mogelijkheden zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen om het energienet te ondersteunen in het managen van hoge volumes variabele en duurzame energie” zegt Sean James, Director Datacenter Research, Microsoft.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This