Red Hat introduceert Red Hat Enterprise Linux 9

11 mei 2022

Red Hat, leverancier van open source-oplossingen, introduceert Red Hat Enterprise Linux 9. De nieuwe versie van het Linux-besturingssysteem stimuleert innovatie in de open hybride cloud. RHEL 9 ondersteunt bedrijfstransformaties en is bestand tegen veranderende marktsituaties en organisatiebehoeften. Het platform is binnen enkele weken algemeen beschikbaar.

Red Hat Enterprise Linux is al twee decennia lang een basis voor IT-omgevingen, zowel in datacenters als in publieke clouds. Dit is vooral vanwege de keuzevrijheid en flexibiliteit die het organisaties biedt. Red Hat-klanten kiezen zelf hun onderliggende architectuur, applicatieleverancier of cloudprovider.

Eerste release op CentOS Stream

Red Enterprise Linux 9 is de eerste productierelease op basis van CentOS Stream. Deze Linux-distributie loopt net voor Red Hat Enterprise Linux uit en helpt RHEL-partners, klanten en onafhankelijke gebruikers met het leveren van feedback, code en feature-updates. 

Veel organisaties vinden toegankelijkheid tot verschillende providers belangrijk bij de totstandkoming van hun cloudselectie. Of het nu op het gebied is van devices, edge, data of ecosystemen. Daarom is een gestandaardiseerd platform belangrijk. Een platform dat over al deze footprints heen reikt en innovatie en productiestabiliteit binnen handbereik brengt. Red Hat Enterprise Linux 9 voldoet aan deze behoeften, en helpt operationele teams en ontwikkelaars nieuwe initiatieven te ontplooien zonder bestaande workloads of systemen op te geven.

Toegankelijk platform geoptimaliseerd voor de edge

Organisaties gebruiken Red Hat Enterprise Linux op alle locaties. Het platform is breed beschikbaar en heeft verschillende implementatieopties op de belangrijkste cloud-marktplaatsen. Met Red Hat Cloud Access migreren bestaande klanten Red Hat Enterprise Linux-abonnementen naar een cloud. Daarnaast is het platform on-demand beschikbaar vanuit grote cloudprovider-marktplaatsen zoals Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, IBM Cloud en Microsoft Azure.

Deze platformbeschikbaarheid strekt zich uit tot de edge. Onder de belangrijke updates van Red Hat Enterprise Linux 9 vallen mogelijkheden voor volledig edgebeheer. Daarmee beheren, implementeren en schalen IT-organisaties het platform eenvoudig vanuit één interface. Automatische container roll-back met Podman detecteert wanneer een recent bijgewerkte container niet start en zet hem automatisch terug naar de vorige werkende versie. Daarmee voorziet het platform in de veranderende IT-behoeften aan de edge.

Met Red Hat Enterprise Linux 9 levert Red Hat belangrijke besturingssysteemfuncties ‘as a service’. Dit geldt ook voor de nieuwe image builder service. De service gebruikt de bestaande functionaliteit van het core-platform en ondersteunt het maken van images voor specifieke bestandssystemen, grote cloudproviders en virtualisatietechnologieën. Daaronder vallen bijvoorbeeld AWS, Google Cloud, Microsoft Azure en VMware. 

Beveiliging maakt platform geschikt voor gevoelige workloads

Het bedreigingslandschap van een organisatie wordt complexer naarmate er meer nieuwe technologie wordt ingezet. Met Red Hat Enterprise Linux 9 blijft Red Hat een hardened Linux-platform leveren, geschikt voor de meest gevoelige workloads.

Naast de gebruikelijke hardening, tests en kwetsbaarhedenscans bevat Red Hat Enterprise Linux 9 functies die kwetsbaarheden op hardware-niveau aanpakken, zoals Spectre en Meltdown. Ook helpt het userspace-processen bij de creatie van geheugengebieden die niet toegankelijk zijn voor potentieel kwaadaardige code. Het platform houdt rekening met specifieke beveiligingsbehoeften van organisaties en ondersteunt onder meer PCI-DSS en HIPAA.

Red Hat Enterprise Linux 9 introduceert digitale hashes en signatures volgens de integrity measurement architectuur (IMA). Met deze meetarchitectuur verifiëren gebruikers de integriteit van het besturingssysteem. Dit helpt bij het detecteren van malafide infrastructuurwijzigingen en maakt het makkelijker om systemen te beschermen.

Automatisering in hybride cloud

IT-systemen omvatten steeds meer workloads en footprints. IT-operations teams gebruiken daarom geautomatiseerde systemen en tooling. Red Hat Enterprise Linux 9 ondersteunt IT-organisaties met automatisering in de hybride cloud. 

Het platform introduceert een uitgebreide set Red Hat Enterprise Linux System Roles. Deze bieden een geautomatiseerde workflow voor het creëren van specifieke systeemconfiguraties. Red Hat Enterprise Linux 9 bouwt deze selectie verder uit met nieuwe System Roles voor onder andere Postfix, high-availability clusters, firewall, Microsoft SQL Server en web console. 

Red Hat Enterprise Linux 9 ondersteunt ook kernel live patching. Dit ondersteunt IT-organisaties bij het automatiseren van kritieke taken. Zo passen IT operations teams updates toe op grote, gedistribueerde systeemimplementaties, zonder gebruik te maken van commandline tooling. Daardoor is het makkelijker om zowel in het datacenter als in meerdere clouds of aan de edge problemen op te lossen die de productie kunnen aantasten.

Beschikbaarheid

Red Hat Enterprise Linux 9 is binnen enkele weken beschikbaar via het Red Hat Customer Portal en de belangrijkste marktplaatsen van cloudproviders. Red Hat Enterprise Linux 9 is ook toegankelijk via gratis Red Hat Developer-programma’s. Die programma’s bieden ontwikkelaars toegang tot software, how-to video’s, demo’s, getting started guides, documentatie en meer.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This