32 Jonge uitvinders redden de planeet met hun Coolest Projects

29 april 2022

In Technopolis Mechelen lieten 32 jonge uitvinders hun creatieve brein los tijdens Coolest Projects, het uitvindersevent van CoderDojo Belgium. Ze kregen de opdracht ideeën te ontwikkelen met als thema ‘Save the Planet’. Zo’n 250 mensen kwamen de originele uitvindingen ontdekken.

Voor het eerst sinds corona kon het jaarlijkse evenement Coolest Projects opnieuw live doorgaan in Technopolis. Met het event wil CoderDojo Belgium jongeren stimuleren om ideeën en producten te ontwikkelen via codering en digitalisering. CoderDojo wil jonge jongens en meisjes warm maken voor IT en technologie. Tijdens Coolest Project 2022 kwamen 32 deelnemers hun 23 projecten voorstellen.

Awards voor originele projecten

Heel wat uitvindingen spraken tot de verbeelding, zoals een zonnepaneel dat meedraait met de zon, een Autonomous Darts Robot die zelf kan darten en op termijn beter moet worden dan “de gemiddelde mens”, of een digitaal learning board dat leerkrachten en leerlingen moet helpen om veel bij te leren. Deze projecten kregen dan ook een award.

De publieksprijs, oftewel de award Most Popular Project, ging naar ‘Red Je Wereld’ van Marcel Vanmoerbeke, Nolle Parent en Lukas Van Camp. De drie vrienden werkten samen aan een videogame die ze helemaal zelf ontwikkelden. Deze game bevat drie spelletjes waarmee je virtueel voor een beter planeet kan zorgen.

De award voor Coolest Project ging naar ‘Our Planet, Our Impact’ van Amaury Tiznado Yuksel. Hij ontwikkelde een meertalige website waarop bezoekers hun impact op de planeet kunnen berekenen en tips krijgen om die voetafdruk te verkleinen.

De komende generatie zal de wereld redden

“Het was geweldig om iedereen terug live te kunnen zien, na twee jaar. Zo leuk om al het enthousiasme weer te kunnen beleven. Het thema dit jaar was ‘Save the Planet’ en we kunnen er op vertrouwen dat deze nieuwe generatie er alles aan zal doen om de wereld te redden”, aldus general manager Cindy Smets van CoderDojo Belgium.

Dat Coolest Projects plaatsvindt in Technopolis, is geen toeval. De plek is het ultieme belevingscentrum voor jonge uitvinders en brengt kinderen en technologie en wetenschap samen. “Iederéén kan bijdragen aan een betere toekomst en hét verschil maken. Daar was ik al rotsvast van overtuigd en ik heb het vandaag nog maar eens met eigen ogen gezien als jurylid”, zegt Stephane Berghmans, CEO van Technopolis. “Als je kinderen en jongeren ervan weet te overtuigen dat ook zij technologische oplossingen kunnen bedenken, dan zijn er geen grenzen aan wat ze kunnen bereiken. Dus ja, ik ben heel blij dat we weer elke maand onze deuren kunnen openzetten voor CoderDojo en dat ook CoderDojo Coolest Projects opnieuw in Technopolis kon doorgaan. Voor zulke projecten staan onze deuren altijd wagenwijd open.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This