Google Cloud kondigt nieuwe innovaties aan op Data Cloud Summit

7 april 2022

Ter gelegenheid van de Data Cloud Summit kondigt Google Cloud vandaag zijn nieuwe cloud-innovaties aan. De nieuwe producten zijn ontworpen om klanten te laten werken met ongelimiteerde data, over alle workloads heen, en de toegang uit te breiden voor iedereen.

Google Cloud onthult nieuwe oplossingen zoals BigLake en Spanner change streams om klantgegevens nog meer te bundelen en levering in real-time te garanderen. Ook de Vertex AI Workbench en Model Registry, die vandaag eveneens worden aangekondigd, maken een betere afstemming mogelijk tussen gegevens en Artificial Intelligence. Google Cloud brengt ook een uniforme business intelligence (BI)-ervaring uit met een nieuwe Workspace-integratie, samen met nieuwe programma’s om het ecosysteem van datacloudpartners verder mogelijk te maken.

De nieuwe innovaties van Google Cloud:

 • BigLake (beschikbaar in preview): BigLake is ontworpen om datawarehouses en data lakes te verenigen om de mogelijkheden van BigQuery uit te breiden, toegangscontrole te hebben en verbeterde multi-cloudgegevensopslagprestaties. BigLake elimineert de noodzaak om gegevens te dupliceren of te verplaatsen vanuit een bron, wat kosten bespaart en inefficiënties vermindert.  
 • Spanner change streams (binnenkort beschikbaar): Met de tool kunnen klanten wijzigingen bijhouden in Spanner-databases. Ze hebben eveneens makkelijk toegang tot die data en kunnen ze integreren met andere systemen om er zo meer uit te halen.
 • Vertex AI Workbench (nu beschikbaar): Vertex AI Workbench brengt data- en machinelearning-systemen samen in een enkele interface voor een gemeenschappelijke toolset voor data analytics, data science en machine learning. Gebruikers hebben nu rechtstreeks toegang tot BigQuery vanuit de Vertex AI Workbench.
 • Vertex AI Model Registry (beschikbaar in preview): Vertex AI Model Registry biedt een centrale repository voor het ontdekken, gebruiken en beheren van machinelearning-modellen, waaronder met BigQuery ML. Vertex AI Model Registry maakt het eenvoudiger voor datawetenschappers om modellen te delen, en voor applicatieontwikkelaars om deze te gebruiken. Ze kunnen gegevens nu gemakkelijk omzetten in real-time voorspellingen en beslissingen en zo flexibeler reageren op veranderende marktdynamieken.
 • Unified BI-portfolio van Google Cloud: Google Clouds business intelligence (BI)-producten komen dichter bij elkaar om de toegang tot gegevens uit te breiden. Gebruikers kunnen zo tot nieuwe inzichten komen waardoor innovatie gestimuleerd wordt.
  • Connected Sheets en Data Studio voor Looker: Met Connected Sheets voor Looker en de mogelijkheid om Looker-datamodellen te openen in Data Studio, biedt deze nieuwe uniforme ervaring één enkel en veilig toegangspunt, via een Looker Explore, een Google Sheet of met behulp van de drag-and-drop Data Studio-interface.
 • Database Migration Program: Het nieuwe Database Migration Program helpt klanten om snel en naadloos de overstap te maken van on-premises en andere clouds naar Googles toonaangevende beheerde databaseservices. Dit omvat tooling, resources en expertise van partners en stimuleringsfondsen om de kosten van het migreren van databases naar Google Cloud te compenseren.
 • Partner Ecosystem Updates: Belangrijke updates zijn onder meer een nieuw Cloud Ready – BigQuery-initiatief, een Analytics Hub-preview voor partnerdatasets op Google Cloud en meer dan 700 partnertoepassingen die gebouwd zijn op BigQuery. 
  • Google Cloud Ready – BigQuery: Een nieuwe aanduiding om oplossingen van partners, zoals Informatica en Fivetran, te erkennen die hebben voldaan aan een kernset van functionele en interoperabiliteitseisen. Met dit initiatief heeft Google Cloud vandaag 25 launch partners aangekondigd.
  • Analytics Hub Preview: Google Cloud Analytics Hub is nu in preview en helpt partners als Neustar om datasets eenvoudiger toegankelijk te maken voor klanten.
  • Gebouwd met BigQuery: Tot op heden hebben meer dan 700 ISV-partners hun applicaties gebouwd op BigQuery.

Edward Boute, hoofd van Google Cloud België en Luxemburg, licht toe: “Data overstijgen intussen de analist en hebben nu een impact op elke werknemer, elke klant en elke partner. Door de dramatische groei van de hoeveelheid en de soorten data, workloads en gebruikers, zijn traditionele gegevensarchitecturen niet langer in staat hun volledige potentieel te benutten, zelfs niet in de cloud. Als gevolg daarvan groeit de ‘data-to-value gap’. Met de nieuwe innovaties die we vandaag hebben aangekondigd, willen we klanten nieuwe mogelijkheden bieden. Er is geen twijfel dat de toekomst van data onbegrensde mogelijkheden biedt en we zijn blij dat we deel uitmaken van deze datacloudreis.”

Meer informatie over de nieuwe innovaties van Google Cloud vind je hier.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This