Databotpionier TeRoCo breidt aanbod uit met testing-mogelijkheden

8 februari 2022

RPA-specialist TeRoCo biedt als een van de eerste Belgische databot-ontwikkelaars voortaan testing van datainfrastructuur aan. Het bestaande aanbod van advies, implementatie en opleiding rond alles wat met robotic process automation te maken heeft, wordt zo verder uitgebreid. De ervaren testmanager Gert Ennekens werd aan boord gehaald om deze bedrijfstakken te coördineren.

RPA oftewel robotic process automation krijgt de laatste jaren voet aan de grond als innovatieve technologie om repetitieve administratieve bedrijfsprocessen te automatiseren. De tijd die daardoor vrijkomt, kan door werknemers gebruikt worden om meer uitdagende en afwisselende taken uit te voeren. Een toepassing van RPA die vooralsnog weinig benut werd, is de mogelijkheid om databots in te zetten bij het stresstesten van digitale infrastructuur zoals apps of websites. Via databots kunnen enorm veel interacties met bedrijfsplatformen of applicaties gesimuleerd worden, om op die manier storingen of capaciteitsproblemen preventief op te sporen.

Pascal Kemps van TeRoCo

Volgende stap

Naarmate digitale infrastructuur complexer wordt, groeit de nood aan testing volgens medeoprichter van TeRoCo Pascal Kemps: “De digitale infrastructuur van bedrijven moet robuust zijn en een groot aantal interacties tegelijkertijd kunnen verwerken. Het inzetten van databots om die situaties te simuleren en de infrastructuur preventief te testen is de volgende stap in de evolutie van RPA-technologie. Het mooie aan deze toepassing is dat alles zeer snel en geautomatiseerd verloopt.”

Binnen TeRoCo zal de recent aangeworven ervaringsdeskundige Gert Ennekens de testing-pijler coördineren. Hij heeft jarenlange ervaring als test manager en adviseur in de financiële en farmaceutische sector en wil bij TeRoCo zijn kennis van RPA verder ontwikkelen. “Binnen de testing-wereld merkte ik de laatste jaren reeds een verschuiving van het manueel naar geautomatiseerd testen. Bij TeRoCo kan ik mijn kennis en ervaring koppelen aan de aanwezige expertise op vlak van RPA en databots.”

Meer garanties

Testing wordt volgens Gert Ennekens nog te vaak onterecht beschouwd als een overbodige kost omdat er enerzijds geen direct resultaat zichtbaar is en het anderzijds zeer arbeidsintensief is. “Er is namelijk geen enkele applicatie die zonder bugs ontwikkeld wordt, en daarom is testing zo belangrijk. Je krijgt meer garanties op een stabiele en kwalitatieve infrastructuur omdat je gaat nagaan of de software aan alle functionele eisen voldoet.”

Om te onderzoeken of testing nut heeft in een bepaalde RPA-case, wordt eerst een risicoanalyse uitgevoerd. Op basis van die resultaten wordt een teststrategie op maat van de klant ontwikkeld.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This