WCooliT organiseert masterclass over koelen van servers

4 februari 2022

WcooliT, een adviesbureau voor datacenters en serverruimtes, organiseert begin maart een masterclass over het koelen van serverruimtes. Het doel is om deelnemers – door te zien en te ervaren – kennis te laten opdoen over het gedrag van IT-apparatuur, luchtstromen en temperaturen in een of meer racks in een serverruimte of datacenter.

“Datacenters worden geëxploiteerd als een ‘no risk’ business. Met andere woorden, continuïteit moet gegarandeerd zijn. Als gevolg hiervan hebben datacenterbeheerders de neiging om aan de veilige kant van limieten te blijven. Tegelijkertijd blijken deze limieten niet altijd duidelijk te zijn en wordt vaak gewerkt op basis van historische best practices. Met andere woorden, deze limieten zelf al interpretaties aan de veilige kant”, vertelt Willem van der Smaalen van WcooliT.

Grote aantallen IT-apparaten in datacenters verbruiken enorme hoeveelheden energie en bijgevolg enorme hoeveelheden lucht om de gegenereerde warmte te koelen. Hierdoor heeft de lucht in een datazaal de neiging zich contra-intuïtief te gedragen. Van der Smaalen: “Hierdoor nemen ook datacenter operators nog wel eens beslissingen waarvan we ons kunnen afvragen of ze wel tot het beste resultaat leiden.”

In de masterclass – die 1 dag duurt – leren de deelnemers hoe koeling in een serverruimte daadwerkelijk moet worden aangepakt. Dat gebeurt aan de hand van een miniatuur van een serverruimte waarin de deelnemers – letterlijk – kunnen zien hoe de luchtstromen zich bewegen en welke invloed dit op temperaturen heeft.

Meer informatie over de masterclass is hier te vinden. De eerstvolgende masterclass vindt plaats begin maart.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This