Webshop Fabory versnelt digitalisering

16 december 2021

Fabory migreerde zijn webshop met de hulp van partner delaware naar SAP Commerce Cloud. Door de cloud breed te omarmen, versnelt de onderneming haar groei en digitalisering.

Het bijna 75 jaar oude Fabory is met ruim 450.000 producten – van schroeven, bouten en moeren tot machineonderdelen – de marktleider op het gebied van bevestigingsmaterialen. Of zoals de Brabantse groothandel het zelf zegt: ze zijn ‘Masters in Fasteners’. Volgens Vasuki Muralidhar, de Chief Digital Officer en CIO van het bedrijf, is dat ook een reden dat klanten naar Fabory komen. “Als je het bij Fabory niet kunt vinden, dan bestaat het niet.”

J.M. Borstlap richtte Fabory op in 1947. Al snel werden de meeste producten verkocht onder de merknaam Fabory, dat een diepgaande technische kennis had op het gebied van bevestigingsartikelen. In 2011 werd Fabory overgenomen door een Amerikaans conglomeraat, dat de focus verlegde naar een bredere set Maintenance, Repair and Operations (MRO)-producten. Bij de overname door Torqx in 2020 werd de focus teruggebracht. “De focus ligt weer volledig op bevestigingsmaterialen”, verduidelijkt Muralidhar. “We willen op dit gebied de absolute marktleider zijn in Europa.”

Digitaal bedrijf

Volgens Muralidhar is de overgang van een traditioneel bedrijf naar een digitaal bedrijf een belangrijke factor om de marktleider te worden. Zo moet Fabory actief zijn in de online kanalen. “Veel van onze klanten willen de inkoop van bevestigingsmaterialen efficiënter maken en kijken daarbij naar de online mogelijkheden. Dit betekent dat wij klanten een digitaal kanaal moeten aanbieden wanneer zij daaraan de voorkeur geven, en dat wij dergelijke klanten via digitale marketingkanalen moeten benaderen.”

De Chief Digital Officer ziet ook het contact met grote klanten digitaliseren. “Die bedrijven zijn voor hun dagelijkse operatie afhankelijk van Fabory. Dan is het van toegevoegde waarde als we ze een gedetailleerder inzicht kunnen geven in de levering van materialen en ook beter kunnen voorspellen waar bijvoorbeeld over drie tot zes maanden behoefte aan is. Dit vereist wel de integratie van terabytes aan data.”

Meer nadruk op cloud

Muralidhar benadrukt dat Fabory al jaren een koploper is op digitaal gebied, al ver voor de overname door Torqx. Met behulp van CX Assortment Management van SAP-partner delaware werd bijvoorbeeld een nieuwe webshop opgezet waarin gebruikers gemakkelijker kunnen navigeren dan voorheen. “De overname heeft er echter voor gezorgd dat de digitalisering in een nog hoger tempo is gekomen”, zegt Wim Van Eyken, partner bij delaware Nederland. “Er is meer nadruk komen te liggen op cloud, web en digital.”

De nieuwe webshop werd van een on-premises platform gemigreerd naar SAP Commerce Cloud. Muralidhar: “In het verleden ontving ik bijna wekelijks mails over het functioneren van de webshop, of vragen over de performance. Dat is verleden tijd. In de cloud zorgen de juiste mensen van SAP en delaware ervoor dat het werkt. We merken het niet eens dat er een systeem schuilgaat achter onze webshop. Het werkt allemaal ‘as a service’. Daardoor kunnen wij ons volledig richten op de groei van onze business.”

Gisteren klaar

Het bleef echter niet bij een migratie naar SAP Commerce Cloud. Als onderdeel van de ontvlechting van de oude eigenaar werd ook het HR-systeem SAP SuccessFactors gemigreerd naar een volledig door Fabory beheerde omgeving. De database die schuilgaat achter het SAP ERP-systeem werd bovendien opnieuw ontworpen. “En het moest allemaal gisteren klaar zijn, zodat wij ons zo snel mogelijk weer konden focussen op de groei van onze business”, zegt Muralidhar. “Met delaware hebben we een partner die verstand heeft van alle verschillende onderdelen en technologieën.”

Uiteindelijk slaagde het team van Fabory en delaware erin om de ontvlechting en de migratie naar SAP Commerce Cloud binnen zes maanden te voltooien. “Ik ben onder de indruk dat we de strakke deadline hebben gehaald”, constateert Muralidhar. “De migratie naar SAP Commerce Cloud betekende de migratie van grote hoeveelheden data en een verandering van processen. Het was veel meer dan een lift and shift. Bij de go-live kregen we de onvoorwaardelijke steun van zowel SAP als delaware om alle problemen die zich voordeden onmiddellijk op te lossen en ervoor te zorgen dat de processen konden blijven draaien.”

Volgens Van Eyken is het succes mede te danken aan de goede aansturing. “Al in een vroeg stadium was er een duidelijke projectplanning die geen ruimte liet voor interpretaties. Er was een sterk IT-team bij Fabory om de integratie te ondersteunen, en de doelstellingen en deadlines waren voor iedereen duidelijk. Daardoor konden we knopen snel doorhakken en hebben we in korte tijd veel weten te realiseren.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This