Helft van de Belgen overweegt de aankoop van een refurbished smartphone

15 december 2021

Uit een onderzoek in opdracht van Swappie, Europa’s leidinggevend technologiebedrijf voor refurbished iPhones, blijkt dat ongeveer de helft van de Belgen de aankoop van een refurbished smartphone overweegt. Toch beschikt op dit moment slechts 4% van de Belgen over een refurbished smartphone en heerst nog wat argwaan rond dit relatief nieuwe concept. Dat terwijl opgeknapte smartphones goedkoper én beter voor het milieu zijn.

Uit een onderzoek van oktober 2021 uitgevoerd door technologiebedrijf Swappie blijkt dat zeven op de tien Belgen elke twee tot vier jaar een nieuwe smartphone kopen. 78% van de Belgen overweegt zich voor die aankoop te wenden tot een webshop. De keuze voor een bepaalde webshop wordt vooral beïnvloed door de prijs en kortingen (74%), de betrouwbaarheid van de webshop (37%) en het aanbod (35%).

Refurbished smartphones maken bovendien de laatste jaren een opmars. 76% van de Belgen is reeds bekend met dat alternatief en de helft van de bevolking overweegt de aankoop van zo’n refurbished telefoon. Een van de belangrijkste redenen voor die belangstelling is dat refurbished smartphones aanzienlijk goedkoper zijn dan nieuwe en dat 65% van de Belgen zijn keuze voor een smartphone hoofdzakelijk baseert op de prijs. Desalniettemin beschikt momenteel slechts 4% van de Belgen over een refurbished smartphone. De interesse voor dit relatief nieuwe concept neemt dus toe en krijgt een grotere bekendheid dankzij de intrede van meer professionele spelers op de markt.

Oplossing voor tekort aan halfgeleiders

Bij de zoektocht naar een betrouwbare winkel is het steeds belangrijk een zicht op het refurbishmentproces te hebben. De refurbished telefoons van Swappie doorlopen bijvoorbeeld een uitgebreid in-house-proces van 52 stappen.

Janne Korpela, Country Manager van Swappie: “Door alle toestellen in de eigen fabrieken professioneel te laten opknappen, kunnen we iPhones aanbieden die als nieuw werken tegen een veel lagere prijs. Doordat een refurbished iPhone bovendien minder nood heeft aan nieuwe onderdelen en grondstoffen, biedt dat een oplossing voor het huidige wereldwijde tekort aan halfgeleiders, een belangrijk onderdeel van microchips die onmisbaar zijn in de productie van elektronica. We zijn dan ook trots dat we met Swappie refurbished iPhones kunnen aanbieden op een duurzame manier.”
Drie redenen om voor een refurbished smartphone te kiezen

Wat de meeste Belgen vooral tegenhoudt om een refurbished smartphone aan te schaffen, zijn de angst om opgelicht te worden, de misvatting dat refurbished telefoons niet veel goedkoper zouden zijn en de twijfel over de functionele kwaliteit ervan. Nochtans bieden refurbished smartphones verschillende voordelen, waaronder de prijs, de levensduur en de keuze voor duurzaamheid.

Zo zijn refurbished telefoons goedkoper dan nieuwe, zonder in te boeten op kwaliteit. Een ouder model kan ook op het vlak van levensduur kwalitatief blijven. Neem bijvoorbeeld de iPhone 6s: die kwam uit in 2015, maar blijft enorm populair. Hoewel veel mensen verwachten dat een model dat zes jaar oud is langzamerhand wel ‘op’ is, garandeert Apple 5 à 6 jaar ondersteuning voor updates.

“De drie grootste twijfels bij de aankoop van refurbished smartphones zijn niet meer van deze tijd en veelal gebaseerd op slechte ervaringen met kleine spelers. Bij grote professionele spelers, zoals Swappie dat meer dan 10.000 Trustpilot-reviews heeft met een gemiddelde score van 4,7 op 5, hoef je geen schrik te hebben voor oplichting. Als gevestigde speler kan je ons vertrouwen als het gaat om een correcte prijs en functionele kwaliteit. Onze telefoons zijn bijvoorbeeld tot 40% goedkoper dan nieuw, terwijl ze wel als nieuw werken, met een bijbehorende garantie van twee jaar”, voegt Janne Korpela toe.

Daarnaast zijn voor iedere nieuwe iPhone talloze grondstoffen nodig die worden gemijnd op manieren die de uitstoot van aanzienlijke hoeveelheden CO2 veroorzaken. 85% tot 95% van de CO2-uitstoot van smartphones gebeurt namelijk tijdens de productie. Een refurbished iPhone kopen, helpt daarentegen mee in het recyclen van bestaande grondstoffen en bevordert duurzame consumptie.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This