TVPaint zet CodeMeter in voor IP-bescherming en nieuwe commerciële modellen

9 december 2021

Wibu-Systems, wereldwijd actief als leverancier van oplossingen voor software licentiebeheer, heeft zijn CodeMeter-technologie aangepast om ‘Intellectual Property’ (IP) te beschermen en creatieve licenties mogelijk te maken voor TVPaint Développement, een toonaangevend bedrijf in bitmap animatietechnologie in het Franse Metz.

Sinds 1991 bedient TVPaint de ontwerpersgemeenschap met tools voor de digitale creatie van artwork en animaties. De technologie geldt als een industriestandaard voor 2D-animatie. Door het zijn zakelijk succes met een toenemend aantal klanten was TVPaint het bestaande licentiesysteem ontgroeid. De creatieve Fransen wendden zich tot Wibu-Systems voor een oplossing om de intellectuele eigendomsrechten van hun softwaretools te beschermen en het gebruik ervan onder te brengen in een licentiebeheersysteem. Deze voorziening moest betrouwbaar zijn en gemakkelijk te implementeren voor alle gebruikers.

Het bedrijf vertrouwde oorspronkelijk op verschillende generaties dongles voor eenvoudige kopieerbeveiliging en softwaredistributie via dvd. De logistieke uitdagingen rondom de fysieke distributie en de toewijzing van dongles legden een steeds groter beslag op de bedrijfsmiddelen.

“We zijn begonnen met dongles voor beveiliging tegen ongeoorloofd kopiëren”, zegt Thierry Cantet, Customer Support Manager bij TVPaint Développement. “In het begin werkten we met dongles voor de parallelle interface en stapten later over op USB-dongles. De methodiek bleef hetzelfde maar bood weinig flexibiliteit of schaalbaarheid. We moesten dongles aanschaffen, de juiste licenties toevoegen en deze vervolgens naar de klant opsturen. Dit was vaak erg ingewikkeld, omdat we verschillende soorten dongles hadden. Iemand die onze software bijvoorbeeld voor veertien gebruikers kocht, kreeg vijf dongles: één voor tien gebruikers en vier voor één gebruiker.”

Naarmate het succes van TVPaint groeide, nam ook de last van het logistieke beheer rondom dongles toe. “We hebben een zeer groot aantal gebruikers”, zegt Dean C., Technical Sales Agent bij TVPaint Développement, “die allemaal dvd’s met de software en dongles met de licenties moesten ontvangen. Dit vergde jaar na jaar meer werk.”

TVPaint zocht naar een nieuwe oplossing voor licentiebeheer en koos voor de Wibu-Systems CodeMeter technologie voor softwarebescherming, licentiebeheer en beveiliging. Deze oplossing wordt wereldwijd toegepast door software-uitgevers en fabrikanten van intelligente apparaten om hun IP te beschermen en om op een creatieve manier met hun licentiestrategie inkomsten te genereren. De overstap naar het CodeMeter-licentiesysteem bleek commercieel en operationeel de beste keuze voor TVPaint. Met initiële ondersteuning voor het oude donglesysteem van het bedrijf en met hulp bij het opnieuw inrichten van het IT-landschap van TVPaint, werd de technische omschakeling binnen enkele uren afgerond. De licentiedistributie- en beheerprocessen van CodeMeter lieten zich snel integreren in het gereconstrueerde open source ERP-systeem Odoo. De producten van TVPaint worden nu verkocht en in licentie gegeven in een naadloos geïntegreerd en efficiënt geautomatiseerd online proces. Het bedrijf kan zich nu concentreren op de hoofdactiviteiten: het maken van excellente animatiesoftware.

“Iedereen heeft baat bij het nieuwe licentiesysteem”, zegt Dean C. “Een klant die onze software online koopt, kan deze binnen enkele minuten gaan gebruiken. Op die manier besparen we niet alleen tijd en moeite om duizenden dongles te verzenden, maar realiseren we ook aanzienlijke besparingen op verzendkosten, douane en belastingen.” Het gebruik van CodeMeter loste weer een ander oud probleem op. “Onze software is beschikbaar in twee versies: Standard Edition en Professional Edition”, legt Dean C. uit. “Klanten die beide versies kochten, ontvingen vroeger twee dongles die geen verbinding konden maken op één server. Met CodeMeter kunnen ze nu verschillende versies op dezelfde container draaien.”

Marcel Hartgerink, General Manager van WIBU-SYSTEMS SARL, Frankrijk, voegt toe: “De flexibiliteit en veelzijdigheid die we in CodeMeter hebben ingebouwd, stelt klanten zoals TVPaint Développement in staat hun systemen op te schalen naarmate het bedrijf groeit. Daarnaast zijn ze in de gelegenheid creatieve licentiestrategieën toe te passen om niet alleen hun klanten tevreden te stellen, maar ook om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Bovendien kunnen ze dankzij de tijdbesparing in logistiek en toegenomen backoffice-efficiëntie met de bestaande ERP-voorziening, hun ontwikkelingsinspanningen opvoeren zonder verstrikt te raken in administratieve rompslomp.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This