Google investeert meer dan 500 miljoen euro in uitbreiding Belgische datacentersite

9 november 2021

Google maakt vandaag bekend dat het meer dan 500 miljoen euro investeert om zijn bestaande datacentersite in het Belgische Saint-Ghislain uit te breiden. Het kondigt ook aan dat het grond heeft verworven nabij Charleroi voor een mogelijk toekomstig datacenter. Sinds 2007 heeft Google 2,3 miljard euro geïnvesteerd in zijn datacenter en de bijhorende infrastructuur in België. Met de investering van vandaag erbij komt de totale investering op bijna 3 miljard. Daarnaast heeft Google miljoenen geïnvesteerd in Belgische zonne-, offshore- en energieopslagcapaciteiten en streeft het ernaar om tegen 2030 overal en altijd op koolstofvrije energie te werken.

Alexander De Croo, premier van België, is blij met de investering: “Deze nieuwe investering is geweldig nieuws en bevestigt onze positie als digitale pioniers. België speelt in Europa een leidende rol als het gaat om de uitbouw van de groeiende digitale economie die heel wat nieuwe jobs creëert. Onze knowhow en goed opgeleide werkkrachten zorgen ervoor dat dienstenleveranciers zoals Google en verschillende start-ups hier blijven investeren en uitbreiden. Om onze voortrekkerspositie te behouden moeten we de digitale innovatie voortdurend blijven transformeren en versnellen. Infrastructuur zoals de Google-datacenters is hierbij essentieel. We zijn dus bijzonder verheugd dat Google besloten heeft om in België te blijven investeren, met een bijkomende investering van meer dan 500 miljoen euro.”

Frédéric Descamps, Data Centre Facilities Manager, vervolgt: “Het engagement van Google in België is rotsvast. Met de uitbreiding van meer dan 500 miljoen euro  die we vandaag doen, komt onze totale investering op bijna 3 miljard euro. Daarenboven leveren we actieve ondersteuning aan lokale ngo’s en verenigingen, scholen en ondernemingen in de regio rond Saint-Ghislain en Bergen. We zijn fier dat we België al meer dan tien jaar onze thuishaven mogen noemen, en hopen dat dat nog vele jaren zo blijft.”

Belangrijke economische impact

De site in Saint-Ghislain is een belangrijk onderdeel van de Europese infrastructuur van Google, die de producten en services van het bedrijf wereldwijd ondersteunt. Momenteel stelt de site circa 400 mensen te werk, als voltijdse medewerker of in onderaanneming. Dat gaat van technici en ingenieurs in de elektriciteit en mechanica tot beveiliging en facility management. Dit aantal is exclusief de bouwvakkers die nieuwe datacenters bouwen of de bestaande faciliteiten omvormen.

Een nieuw rapport van Copenhagen Economics toonde aan dat Google tussen 2007 en 2020 2,3 miljard euro investeerde om het datacenter te bouwen en te runnen. Die investering ondersteunde 2.800 lokale jobs per jaar en activiteiten met een economische impact ter waarde van 2,7 miljard euro op het Belgische bnp.

Google is sinds 2007 CO2-neutraal en bereikte in 2017 zijn doelstelling van 100% hernieuwbare energie voor zijn wereldwijde activiteiten, inclusief datacenters en kantoren. Dat betekent dat Google 100% van het elektriciteitsverbruik bij zijn activiteiten dekt met aankopen van hernieuwbare energie. Het is daarmee de grootste jaarlijkse corporate aankoper van hernieuwbare energie ter wereld en heeft tegelijk enkele van de meest efficiënte datacenters van de wereld.

In 2018 werd na een investering van 3 miljoen euro een nieuwe installatie voor zonne-energie gerealiseerd op de Belgische datacentersite die jaarlijks 2,8 megawatt aan schone, betrouwbare en hernieuwbare energie genereert. In 2019 maakte Google dan zijn plannen bekend om te investeren in een offshore-windproject in België als partner van Engie, een wereldwijde speler op de energiemarkt die in België actief is in de elektriciteits-, gas- en energiedienstensector.

In 2020 kondigde Google zijn volgende doelstelling aan: tegen 2030 zijn bedrijfsactiviteiten altijd en overal met CO2-vrije energie uitvoeren. Binnen dit engagement kadert ook het batterij-pilootproject dat in België gelanceerd werd op de datacentersite in Saint-Ghislain. Hier werd het allereerste systeem op batterijen ter vervanging van generatoren bij grootschalige datacenters geïnstalleerd. Bij een stroomonderbreking zal het systeem helpen om de zoekopdrachten, e-mails en video’s van gebruikers gaande te houden, en dat zonder de vervuiling die gepaard gaat met dieselverbranding.

Aankoop van een nieuwe site in België

Vandaag kondigde Google eveneens aan dat het een terrein van 51,8 hectare in Farciennes/Aiseau Presles nabij Charleroi aankoopt. Daarmee wil het zijn opties veiligstellen om zijn aanwezigheid qua datacenters in Europa verder te blijven uitbreiden als de zaken daarom vragen. De site was eigendom van IGRETEC, het lokale agentschap voor economische ontwikkeling, dat een partnerschap zal aangaan met Google om de basisinfrastructuur te voorzien als het bedrijf besluit om de volgende stap te zetten. Momenteel zijn er geen bouwplannen.

‘We zijn trots en blij met de keuze van Google voor ons. De mogelijke vestiging van Google op een voormalige braakliggend land  is een sterke en symbolische boodschap: gisteren de mijnbouw, vandaag een toekomstperspectief dankzij digitale technologie. De investering zou een positief effect hebben op de aantrekkelijkheid van de Ecopole en de mogelijke creatie van banen op de lange termijn is een fundamenteel deel van economische ontwikkeling. Bovendien zou de aanwezigheid van Google het digitale ecosysteem van het gebied versterken door innovatieve bedrijven met een hoge technologische waarde aan te trekken, bij Ecopole en elders. Een positief vooruitzicht voor de regio!’, voegt Nathalie Czerniatynski toe, Directrice economische, vastgoed- en territoriale ontwikkeling bij IGRETEC.

Digitaal biedt groeikansen voor België en Europa

Google is vastbesloten om een partner te zijn voor België, dat deel uitmaakt van de digitale koplopers in Europa. Naast de investeringen in solide data-infrastructuur wil het bedrijf ook helpen om de Belgen en Europeanen op te leiden in digitale vaardigheden. In België leidde het programma Digitaal Atelier/Atelier Digital al meer dan 100.000 Belgische ondernemers en werkzoekenden op. Onlangs werkte Google ook samen met de stad Bergen om lokale bedrijven er economisch weer bovenop te helpen na de impact van het coronavirus. De campagne #ChèreMons stelt digitale experten ter beschikking van ondernemers om hen te helpen hun zaak online te ontwikkelen en zo nieuwe klanten aan te trekken. Tegelijk worden de inwoners van Bergen ertoe aangezet om de lokale winkels te ontdekken, dankzij een informatiecampagne die aangeeft waar ze in hun buurt kunnen gaan winkelen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This