SANS Institute lanceert campagne #securethefamily om gezinnen online te helpen beschermen

7 oktober 2021

De maand oktober staat in het teken van Cybersecurity Awareness Month, en daarom moedigt SANS Institute iedereen aan om beveiligingsbewustzijnsprogramma’s ook buiten de grenzen van kantoor te stimuleren. Op deze manier kunnen medewerkers familie en vrienden ondersteunen bij het wereldwijde #Securethefamily-initiatief.

Anno 2021 zijn we meer digitaal verbonden dan ooit. Meer mensen werken vanuit huis, e-learning is enorm gegroeid en ‘smart devices’ eisen een steeds belangrijkere rol in ons leven. Personal Assistant-apparaten kunnen smarthome-apparaten bedienen, digitale ijskasten scannen de ijskast op inhoud, video-monitoren houden kleine kinderen in de gaten, thermostaten leggen verbinding met het draadloze thuisnetwerk en sommige wasmachines kunnen op afstand worden aangezet. Kinderen weten heel veel van de laatste technologische mogelijkheden van smartphones, terwijl de ‘oudere generatie’ daarbij hulp kan gebruiken. Deze connectiviteit brengt veel voordelen en gemak met zich mee, maar kent ook een risico.

“Elk device is een potentieel gevaar”, zegt Heather Mahalik, Digital Forensics Expert, SANS Faculty Fellow, Cellebrite Senior Director of Digital Intelligence en moeder van twee kinderen. “Iedereen kan het doelwit zijn van cybercriminelen, niemand is onkwetsbaar. Risico’s voor onze digitale veiligheid zijn overal, maar er zijn stappen die genomen kunnen worden. Mahalik ontwikkelde het SANS Security Awareness-programma voor #SecureTheFamily met praktische tips over het beveiligen van persoonlijke apparaten en data én hoe gezinnen veilig online kunnen blijven.

Maak back-ups

We weten allemaal dat het maken van back-ups essentieel is, maar hoe vaak doen we dit? En zijn we zeker dat we weten waar het naartoe gaat? Onze databeveiliging is in grote mate afhankelijk van wachtwoorden en consistente back-ups. Scheid daarbij ook werk- van privéitems. Op deze manier worden gevoelige gegevens niet gedeeld met onbevoegden.

Bescherm het WiFi-netwerk

Een andere cruciale stap is om het thuiswifi-netwerk te beveiligen. Zorg er als eerste voor de naam van het netwerk te wijzigen. Wijzig ook het wachtwoord naar een woord of zin dat voor het gezin te herkennen is maar buitenstaanders niet makkelijk zullen raden.

Houd privacy van kinderen in de gaten

Wanneer kinderen online zijn, worden zij aan talloze risico’s blootgesteld waaronder cyberpesten en potentiële kwaadwillenden via sociale media en videogaming. Onderzoek wijst uit dat 40% van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar wel eens online met een vreemde in contact is gekomen, dat 51% van alle tieners regelmatig minimaal één sociale netwerk-app gebruikt, en 90% van de tieners regelmatig toegang heeft tot een mobiel apparaat. ‘Tweens’ en tieners brengen zoveel tijd door op hun digitale apparaten waardoor ouders op zoek zijn naar een passend evenwicht tussen veiligheid en toegankelijkheid. Om de privacy van kinderen online in balans te brengen, moeten ouders de onlineactiviteiten van kinderen controleren en tijdslimieten instellen.

Beveilig apparaten

Van peuters tot middelbare scholieren: kinderen raken gehecht aan een of meer digitale apparaten wat aanzienlijke risico’s met zich meeneemt. Ouders dienen hun kinderen te beschermen door apparaten te beveiligen. Stel voor Android-apparaten een toegangscode in, schakel FindMyDevice in om een ​​verloren apparaat te vinden of te vergrendelen en stel een telefoonnummer / e-mail in om informatie te valideren. Schakel voor Kindles en e-readers in én een toegangscode voor schermbeveiliging is aan te raden. Schakel FindMyKindle in om een ​​verloren apparaat te vinden of te vergrendelen en werk persoonlijke gegevens bij om een naam en e-mailadres op te nemen in het geval dat het apparaat is verloren. Stel voor alle iOS-apparaten een toegangscode in, schakel FindMyphone in om een ​​verloren apparaat te vinden of te vergrendelen, een telefoonnummer / e-mail dat kan worden gebruikt om iCloud-informatie te valideren en back-ups om met iCloud of iTunes te maken.

Beveilig apparaten van school

Zorg ervoor dat door school uitgegeven Chromebooks en andere apparaten worden beveiligd door wachtwoorden in te stellen. Veel kinderen en tieners proberen de beveiligingsmaatregelen op deze apparaten te omzeilen, dus wees waakzaam voor het gebruik van jailbreaks, hacking en andere technieken die kinderen kunnen toepassen die extra veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This