Meyer Werft kiest 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes voor ontwerpen en bouwen van cruiseschepen

7 oktober 2021

Grote en zeer complexe projecten als het bouwen van luxe cruiseschepen kunnen alleen nog winstgevend gerealiseerd worden als de kans op fouten wordt geminimaliseerd. Logisch dat een grote partij als Meyer Werft daarom besloten heeft zijn schepen vanaf nu te ontwerpen en te bouwen met de hulp van één geïntegreerd platform, het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes.

Meyer Werft is wereldwijd een van de belangrijkste bouwers van cruiseschepen en past al vele jaren de oplossingen van Dassault Systèmes toe, waaronder het 3DEXPERIENCE-platform. Doel van de werf is om de ontwerpefficiëntie verder te verhogen en de bouwtijd voor deze en toekomstige schepen aanzienlijk in te korten. Het eerste cruiseschip dat met het 3DEXPERIENCE-platform is ontworpen, wordt naar verwachting in 2022 opgeleverd. Het schip zal een volume hebben van 144.000 bruto registerton en een capaciteit van 1250 passagiershutten. Het zal varen op milieuvriendelijk vloeibaar aardgas. Dergelijke duurzamere moderne schepen efficiënter ontwerpen en sneller leveren is cruciaal in de competitieve markt voor cruisereizen.

Efficiënt ontwerpen

Bij het in gebruik nemen van het 3DEXPERIENCE-platform stelde Meyer Werft zich ten doel de meest innovatieve cruiseschepen efficiënt te ontwerpen en conform planning op te leveren. Om dit te bereiken, heeft het bedrijf zijn tools voor engineering, product lifecycle management en productievoorbereiding uitgebreid met twee brancheoplossingen van Dassault Systèmes: ‘Designed for Sea’ en ‘Optimized Production for Sea’. Beide oplossingen zijn gebaseerd op het 3DEXPERIENCE-platform.

Daarnaast stelt de openheid van het 3DEXPERIENCE-platform Meyer Werft in staat om projectgegevens te integreren die zijn gegenereerd met legacy ontwerptools. Hierbij kunnen deze legacy-gegevens zowel tussen locaties als tussen leveranciers worden uitgewisseld. Dit ondersteunt een soepele en geleidelijke overgang naar een uniform en geïntegreerd platform, dat nu de basis vormt voor de werf.

Nieuwe oplossingen voor scheepsbouw

“Het uitbreiden van het gebruik van het 3DEXPERIENCE-platform speelt een belangrijke rol in onze ambitie om innovatieve cruiseschepen efficiënter te ontwerpen en te bouwen”, zegt dr. Paul Meyer, CIO van Meyer Werft. “We streven ernaar om de tools en processen op onze locaties te verenigen. Aangezien we ons in de bouwfase bevinden van ons eerste schip dat is ontworpen met het 3DEXPERIENCE-platform, wordt onze samenwerking met Dassault Systèmes steeds sterker.”

“Het 3DEXPERIENCE-platform is het enige platform waarmee marktleiders als Meyer Werft hun industriële activiteiten kunnen transformeren en nieuwe klantervaringen kunnen bieden”, zegt François-Xavier Dumez, Vice President Marine & Offshore Industry van Dassault Systèmes. “Het platform vormt al de kern van veel innovatieve ontwerpen, omdat scheepsbouwers door gebruik te maken van het 3DEXPERIENCE-platform productiefouten, herbewerkingen of vertragingen downstream kunnen voorkomen. Samen met Meyer Werft creëren we nu de volgende generatie oplossingen voor de scheepsbouw.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This