Cloud-native opslag wordt volwassen na corona

14 september 2021

Er gaat bijna geen week voorbij zonder ransomware-aanvallen, die naar schatting wereldwijd met 62% zijn gegroeid sinds 2019. Volgens het Hiscox Cyber Readiness Report 2021 had België te maken met meer aanvallen van ransomware dan enig ander Europees land, met uitzondering van Duitsland. 19% van alle aanvallen in het land betreft ransomware, waarbij computersystemen worden geblokkeerd, totdat een geldbedrag wordt betaald. Zowel grote als kleine bedrijven hebben daarom behoefte aan nieuwe en dynamischere business continuity en disaster recovery tests voor hun bestaande of toekomstige hybride business modellen.

De afgelopen 18 maanden stonden vooral in het teken van de pandemie en de gevolgen daarvan. Door de toename van cloud computing en de steeds geavanceerdere cyberaanvallen, werden bedrijven gedwongen om ook na te denken over plannen voor verdediging en recovery, en het vereenvoudigen van storage capaciteitsplanning om hun cruciale data te beschermen. 

Remote: een blijvende ontwikkeling

Door de gedwongen verschuiving naar hybride werken tijdens de pandemie zijn bedrijven nog afhankelijker geworden van werken op afstand en in de cloud. In deze wereld van hybride werk en cloud based toepassingen worden de data van bedrijven steeds vaker bedreigd. Storage professionals dienen de beveiligingsrisico’s en recoverykosten te verminderen, ondanks dat hun bedrijven nu werken met aangepaste toeleveringsketens en externe arbeidskrachten. Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op datalekken bij endpoints van eindgebruikers 4,5 keer groter is dan bij back-end servers.

Incident response: on-premises en cloud-native infrastructuren

Het vermogen van bedrijven om disaster recovery plannen op te stellen en hun data te beschermen, varieert echter aanzienlijk. IT-teams met on-premises file sharing infrastructuren werken nog steeds met failovers door middel van kopieën van hun belangrijkste locaties op een nabijgelegen DR-faciliteit. Bovendien zijn on-premises storage infrastructuren waarschijnlijk complexer geworden door het aanvullende of bredere gebruik van cloudapplicaties om bedrijven te helpen overleven en werken op afstand mogelijk te maken. Door de pandemie zijn on-premises-gerichte organisaties slechts beperkt in staat tot lokale DR-tests en verbetering van disaster recovery plannen. Daarbij kan de data recovery op getroffen servers en apparaten wel dagen, soms zelfs weken duren. 

Risico’s in een post-pandemische economie

Een post-corona economie vraagt om meer flexibiliteit van aangepaste supply chains en nieuwe business modellen. Daarbij kunnen snelle recovery-mogelijkheden van cloud-native file storage bij bedrijven zorgen voor de benodigde veerkracht en operationele flexibiliteit.  In tegenstelling tot on-premises IT-infrastructuur garanderen cloud-native opslagstrategieën dat data is beschermd in de cloud. Zo kunnen door storing of aanvallen aangetaste bestandssystemen worden gereconstrueerd met niet-corrupte data, en dat voor elk virtueel apparaat. Zo kunnen namelijk activiteiten worden teruggerold naar het moment van een incident of aanval, wat zorgt voor efficiënte data recovery in slechts enkele minuten.

Cloud-native storage maakt het ook makkelijker om bestandsruimte voor nieuwe of bestaande kantoren toe te voegen – en dat zonder dat de vereiste berekeningen en onderhoudskostenprognoses hoeven worden uitgevoerd die horen bij fysieke opslag. Cloud storage vormt dus een belangrijke factor voor bedrijven om flexibeler te kunnen inspelen op klantbehoeften in een snel veranderende economie.

Uitdagingen overwinnen

Veel bedrijven hadden eerder bezwaar tegen het gebruik van cloud opslag, voornamelijk vanwege de prestaties, zoals redundancy en datafragmentatie tussen apparaten die de lees-/schrijfprestaties beperkten. Deze problemen zijn nu opgelost. Toonaangevende cloud-native platforms hebben deze uitdagingen overwonnen door succesvolle implementaties in hybride, multi-cloud- en multi-regio-omgevingen. Ook leveren ze een consistente storage ervaring in veel verschillende infrastructuren.

Te midden van aanhoudende verstoringen door corona en veranderende workloads binnen bedrijven, zijn effectieve disaster recovery plannen van cruciaal belang voor succesvol  databeheer. Cloud-native opslag is volwassen geworden. Niet alleen door de snelle responsmogelijkheden bij incidenten, maar ook door de voordelen op de lange termijn: het vereenvoudigen van de planning van de data storage capaciteit van organisaties, het testen van de bedrijfscontinuïteit en het verlagen van de onderhoudskosten van de storage infrastructuur.

Jacco Gunsing

Jacco Gunsing

Jacco Gunsing is EMEA regiomanager bij Nasuni

Pin It on Pinterest

Share This