3D Systems neemt ontwikkelaar van productiebesturingssystemen Oqton uit Gent over

10 september 2021

3D Systems maakt een overeenkomst bekend om Oqton over te nemen. Oqton is een in Gent gevestigd softwarebedrijf dat een intelligent productiebesturingssysteem (PBS) in de markt heeft gezet.

Dit platform is aangepast aan flexibele productieomgevingen die steeds meer gebruikmaken van een reeks geavanceerde productie- en automatiseringstechnologieën, inclusief oplossingen voor additieve productie (AP), in hun productieworkflows. De cloud-gebaseerde oplossing maakt gebruik van het industriële internet der dingen (IIOT), kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning-technologieën om klanten op een nieuwe en krachtige manier toe te laten om hun digitale productieworkflows te automatiseren, hun activiteiten te schalen en hun concurrentiepositie te verbeteren. Door deze tools samen met een flexibel platform te gebruiken, kunnen zelfs de moeilijkste productieworkflows worden ingevoerd, zoals die voor tandheelkunde, gezondheidszorg, biotechnologie, lucht- en ruimtevaart en de automobielsector. 

“Klanten in de industrie en gezondheidszorg versnellen de invoer van additieve productie in productieomgevingen”, zegt Dr. Jeffrey Graves, voorzitter en CEO van 3D Systems. “Ze merkten steeds vaker dat ze een platform voor productiesoftware nodig hadden waarmee ze gemakkelijk en intelligent niet alleen de printers zelf maar alle digitale productiesystemen en belangrijke bedrijfssoftware kunnen integreren om de volledige workflow te optimaliseren, van grondstoffen tot afgewerkte en gecontroleerde onderdelen. De systemen moeten voldoende flexibel zijn om tegemoet te komen aan de huidige productietechnologieën, maar moeten ook gemakkelijk aan te passen zijn aan toekomstige wijzigingen van het platform. Het PBS van Oqton voldoet aan deze behoefte van de markt door naadloos gebruik te maken van bedrijfsinformatie en -gegevens in de huidige ERP-, MES-, PLM- en CRM-systemen van de klant, evenals van het volledige assortiment productieactiviteiten en -software op de winkelvloer. Door API’s te gebruiken kunnen deze systemen gemakkelijk worden gekoppeld. Dat is een kenmerkende eigenschap van het PBS van Oqton. Zo kunnen klanten op de winkelvloer hun gewenste productie- en automatiseringsapparatuur gebruiken om te voldoen in hun unieke fabrieksbehoeften. De PBS-oplossing in de cloud van Oqton, met zijn ingebouwde AI en machine learning-capaciteiten, optimaliseert en automatiseert vervolgens deze productie-elementen op een manier die vandaag nog niet beschikbaar is. Deze oplossing verlaagt de drempel om AP op een transformerende manier te gebruiken – via de integratie van de oplossing EN de optimalisatie van de productieworkflow.”

De beschikbaarheid van het PBS van Oqton legt de vinger op een dringende behoefte in de sector door het gebruik van 3D-drukken en andere geavanceerde productietechnologieën door klanten te optimaliseren. Het gaat onder meer om robotlassen, machinebewerkingen, afwerking en inspecties in volle productieomgevingen. Om zo doeltreffend mogelijk aan deze behoefte te voldoen, blijft Oqton een onafhankelijke organisatie en oplossingenplatform binnen 3D Systems waarbij gegevensvertrouwelijkheid en veiligheidsprotocollen zullen worden verzekerd door een externe partij.

Met de overname van Oqton en de belofte om aandacht te blijven besteden aan de transformatie en optimalisatie van digitale productiesystemen, breidt 3D Systems de beschikbaarheid ook uit naar de volledige additieve productiesector en het klantenbestand met zijn meest geavanceerde softwareplatforms – 3DXpert, 3D Sprint, zijn Geomagic-portfolio en Amphyon van Additive Works – als optionele uitbreidingen op het PBS-platform van Oqton. Door de aanhoudende investering van 3D Systems in deze toonaangevende additieve productietools is het bedrijf zeker dat ze een grote rol kan spelen in het uitbreiden van het gebruik van AP in alle markten, ten gunste van alle belanghebbenden in deze snel veranderende sector.

Als reactie op deze transactie zei Dr. Ben Schrauwen, CEO en medeoprichter van Oqton: “We zijn enthousiast over de fusie met 3D Systems en kijken ernaar uit om gebruik te maken van hun kennis, middelen en vermogen om te blijven innoveren en oplossingen te leveren waarmee bedrijven de invoering van additieve productie in productieomgevingen kunnen versnellen. Tegelijkertijd brengen we onze grote expertise in kunstmatige intelligentie, automatisering, robotica en machine learning, waarmee klanten en partners verschillende productieprocessen kunnen schalen en verbinden in een groot aantal verticale markten: gezondheidszorg, biotechnologie en industrie.”

Op basis van de beschikbare gegevens ramen we dat de uitgaven aan slimme productie op dit ogenblik 1,5 miljard dollar waard zijn en tegen 2025 kunnen groeien tot 6 miljard dollar. De koopsom voor deze transactie bedroeg in totaal 180 miljoen dollar, met inbegrip van cash en de aandelen van 3D Systems. Met de toevoeging van Oqton verwacht 3D Systems dat de omzet uit software tegen einde 2025 meer dan 100 miljoen dollar zal bedragen. De transactie zal naar verwachting voltooid worden in het vierde kwartaal van 2021, na de vereiste goedkeuringen van de toezichthoudende instanties.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This