Colt en Getlink voorzien Kanaaltunnel van nieuw glasvezelnetwerk

6 september 2021

Colt Technology Services en Getlink gaan een 25-jarige overeenkomst aan om de Kanaaltunnel te voorzien van geavanceerde dark fibre- en dataverbindingen. De aanleg van het Colt IQ Network maakt een overdrachtscapaciteit van meerdere Terabits per seconde per glasvezelpaar mogelijk. De Kanaaltunnel vormt op die manier niet alleen een vitale verbindingsroute voor passagiers en goederen, maar ook voor data.

Getlink SE (Euronext Parijs) beheert via zijn dochteronderneming Eurotunnel de infrastructuur van de Kanaaltunnel. De overeenkomst zal hen tijdens de looptijd minimaal 185 miljoen euro aan omzet opleveren. Meer dan een derde hiervan wordt in de eerste vijf jaar gerealiseerd. 

Colt zal de installatie en exploitatie van het IQ Network op zich nemen, in overeenstemming met de veiligheidsrichtlijnen die voor de Kanaaltunnel gelden. Getlink neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het onderhoud. Colt zal het glasvezeltraject van de Kanaaltunnel van Getlink volledig commercialiseren. Het zal daarnaast de interne telecommunicatiecapaciteit opvoeren van de unieke onderzeese infrastructuur van Getlink, die nog nooit downtime heeft ondervonden. De kwaliteit van dat netwerk zal klanten in staat stellen om optimaal te profiteren van flexibele routering over het hele traject.

De contracten voor de dark fibre-verbindingen die in 1998 in de Kanaaltunnel werden aangelegd komen tussen nu en 2025 geleidelijk aan te vervallen. Colt zal de exploitatie hiervan op zich nemen. De forse toename in bandbreedte tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent, die met de installatie van het Colt IQ Network ontstaat, zal helpen om de sterke groei in dataverkeer op te vangen. 

Het Colt IQ Network is een voor 100 Gbps geoptimaliseerd wereldwijd netwerk met hoge bandbreedte en lage latency dat meer dan 900 datacenters en ruim 29.000 gebouwen verbindt.Yann Leriche, de CEO van Getlink: “De strategische locatie en betrouwbaarheid van de Kanaaltunnel maken onze infrastructuur uiterst aantrekkelijk voor hightech projecten zoals de aanleg van glasvezelverbindingen. Het doet ons genoegen om onze infrastructuur in de Kanaaltunnel opnieuw te benutten om onze aandeelhouders maximale waarde te bieden.” 

Yann Leriche, de CEO van Getlink: “De strategische locatie en betrouwbaarheid van de Kanaaltunnel maken onze infrastructuur uiterst aantrekkelijk voor hightech projecten zoals de aanleg van glasvezelverbindingen. Het doet ons genoegen om onze infrastructuur in de Kanaaltunnel opnieuw te benutten om onze aandeelhouders maximale waarde te bieden.”

Keri Gilder, de CEO van Colt: “Bij Colt zijn we bijzonder blij met die strategische overeenkomst met Getlink. Er is sprake van een groeiende vraag naar bandbreedte tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent en die vraag zal de komende jaren alleen maar toenemen. Door een nieuw traject van ons IQ Network door de Kanaaltunnel te laten lopen zorgen we ervoor dat onze klanten kunnen profiteren van betrouwbare connectiviteit met hoge bandbreedte en lage latency. Dat wordt gecombineerd met optimaal flexibele routering over de hele lengte van de Kanaaltunnel. Het netwerktraject vertegenwoordigt een reusachtig toekomstpotentieel. Dat is een spannende tijd voor de hele telecomsector: we doen een beroep op de kracht van samenwerking om voor digitale transformatie te zorgen en de digitale toekomst in te luiden.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This