GitLab introduceert Package Hunter – tool voor detectie schadelijke codes in dependencies

27 juli 2021

GitLab heeft Package Hunter geïntroduceerd met als doel developers te helpen met het detecteren van kwaadaardige code in hun dependencies (de externe library’s die zij gebruiken om functionaliteit aan programmatuur toe te voegen) voordat er schade aangebracht kan worden. Het tweede doel is om de community meer vertrouwen te bieden in open source supply chains.

GitLab heeft Package Hunter sinds november 2020 getest. Het maakt de oplossing nu publiekelijk toegankelijk, zodat de community deze kan gebruiken en er feedback op kan geven.

Een van de redenen waarom moderne ecosystemen voor programmeren zo snel en flexibel zijn, is dat ze het eenvoudig maken om code in publieke libraries te hergebruiken en nieuwe functies toe te voegen. Developers kunnen door dit regelmatige gebruik van dependencies, zonder het te weten, bugs aan hun programmatuur toevoegen.

Package Hunter installeert de dependencies in een sandbox-omgeving en monitort alle system calls die tijdens de installatie worden uitgevoerd. Alle verdachte calls worden bij de gebruiker gemeld, zodat die ze nader kan onderzoeken. Package Hunter biedt momenteel ondersteuning voor het testen van de dependencies van NodeJS-modules en Ruby Gems.

Package Hunter is een gratis open source oplossing. Als gebruikers een bug aantreffen of suggesties hebben, hoort GitLab graag van hen. Zij kunnen een Hunter-job aan een project toevoegen met behulp van de GitLab CI-template en de installatie-instructies volgen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This