Belgische innovatieve technologie bepaalt elektriciteitsprijzen in India

27 juli 2021

De Indian Energy Exchange (IEX) gebruikt sinds 14 april 2021 een Belgische oplossing om de prijs en het verhandelde volume van elektriciteit te bepalen. De Power Matching Solution is ontwikkeld door N-SIDE, een scale-up die ruim tien jaar geleden ook voor de Europese markt een algoritme implementeerde en de oplossing sindsdien voortdurend heeft verbeterd. IEX wil met de Power Matching Solution inspelen op de snelle groei van de energieconsumptie in India.

IEX is met een aandeel van 95% de belangrijkste handelsbeurs voor energie in India. In februari van dit jaar registreerde IEX in volume een jaar-op-jaargroei van 50%. Nu steeds meer Indiase burgers elektriciteit nodig hebben en de markt een stuk complexer wordt, zocht het platform naar een moderne oplossing om de elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt te bepalen.

N-SIDE heeft voor IEX een algoritme ontwikkeld dat voortbouwt op zijn bestaande oplossing (gebaseerd op Mixed-Integer Linear Programming – MILP) en aan alle specifieke behoeften van IEX voldoet. De oplossing draait sinds 14 april 2021 op het IEX-platform en helpt nu elke dag om 70% van de energiehandel te ondersteunen.

Van Europa naar India

Ervaring is een belangrijke reden waarom IEX bij N-SIDE heeft aangeklopt. Het Belgische bedrijf heeft immers ook een oplossing geleverd voor de nog veel complexere Europese markt. Euphemia is een uniek algoritme dat inmiddels in 26 landen gebruikt wordt en dagelijks in heel Europa de day-ahead-elektriciteitsprijzen berekent. De oplossing, die zich tevens onderscheidt door zijn robuustheid en uitstekende prestaties, is een cruciaal onderdeel van de EU-doelstelling om een geharmoniseerde Europese energiemarkt tot stand te brengen. Door deze ervaring met Europa geloofde IEX dat N-SIDE de juiste partner was om ook voor de snel groeiende markt van India een algoritme te ontwikkelen.

“N-SIDE Power Matching Solution is een krachtige oplossing om vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar af te stemmen. Op die manier helpt het algoritme ook om de maatschappelijke welvaart te verbeteren. Onze technologie is bovendien een schaalbare oplossing, en dus perfect geschikt om de snelle marktgroei in India te ondersteunen”, zegt Olivier Devolder, Directeur Energie bij N-SIDE.

Concurrerende energieprijzen voor de burgers

Het uitwisselen van energie kan heel ingewikkeld zijn, maar toch vindt het algoritme van N-SIDE altijd de meest optimale oplossing binnen een korte tijdspanne. Dat maakt het mogelijk om complexe ordertypes te ondersteunen en aan de veranderende behoeften van de markt te blijven voldoen. Uiteraard komt het zo ook de efficiëntie van de Indiase energiemarkt ten goede.

S N Goel, Voorzitter en Algemeen Directeur van IEX: “IEX speelt een voortrekkersrol in de energietransformatie in India. We leggen daarbij de focus op technologie en klantgerichtheid, zodat we altijd als eerste toonaangevende oplossingen en opkomende technologieën kunnen implementeren. Op die manier zijn we ook bij N-SIDE als partner terechtgekomen. Hun algoritme voor energiemarkten wordt wereldwijd erkend en maakt het ons mogelijk om de deelnemers van onze markt toegang te geven tot complexe ordertypes. Zo ondersteunen we industrieën en distributiebedrijven in India om de inkoopkosten voor stroom te blijven optimaliseren en ook de betaalbaarheid van elektriciteit voor eindklanten te verbeteren.”

Sinds de go-live midden april is de Power Matching Solution van N-SIDE er met succes in geslaagd om de prijs in de day-ahead-markt te berekenen. Over de hele duur van het contract met IEX zal N-SIDE verantwoordelijk zijn voor implementatie & operationalisering, licenties, en support & onderhoud. De komende jaren zullen de wiskundige experts en software engineers van het Belgische bedrijf het algoritme natuurlijk ook voortdurend blijven verbeteren.

N-SIDE is een Belgische scale-up die sinds de oprichting in 2000 een aanzienlijke groei heeft gekend. Met een combinatie van geavanceerde analyses, software ontwikkeling en zakelijke expertise, maakt het bedrijf innovatieve technologieën en algoritmen die wereldwijd een positieve impact hebben op mensen en organisaties. N-SIDE kan Artificiële Intelligentie-software as-a-service leveren, maar zorgt ook voor op maat gemaakte oplossingen die aan specifieke behoeften van klanten voldoen.

Intussen heeft N-SIDE veel ambitie om ook andere energieorganisaties of actoren buiten Europa en India te ondersteunen. “Wij geloven dat N-SIDE landen in de hele wereld echt kan helpen bij de uitdagingen van hun energiemarkt. Momenteel zijn we op zoek naar nieuwe mogelijkheden in het zuidoosten van Azië, het Midden-Oosten of Noord-Amerika”, besluit Olivier Devolder.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This