Meer dan de helft van de moderetailers niet wendbaar genoeg om te profiteren van de sterke groei van eCommerce

25 juni 2021

Nieuw onderzoek van Hitachi Solutions en K3 Technologies laat zien dat veel retailers niet de beschikking hadden over de juiste technische fundamenten om te profiteren van de sterke groei van Ecommerce in het afgelopen jaar. Meer dan de helft (57 procent) van de retailers meldde dat ze niet flexibel genoeg waren. Echter, retailers die al vroeg investeringen deden in digitale ERP meldden minder problemen rond flexibiliteit. Zij konden efficiënte digitale verkoopstrategieën sneller implementeren. Dit kon omdat ze toegang hadden tot betere data-inzichten, gegenereerd via ERP. 

Early adopters van digitale ERP hadden 32 procent meer kans om te profiteren van de verschuiving naar online winkelen. Dit suggereert dat het alleen niet genoeg is om geld in een e-commercestrategie te steken om klanten te overtuigen. In plaats daarvan moesten fashionretailers hun digitale strategieën vanaf de grond opbouwen, te beginnen met een enkele bron van data voor de bedrijfsvoering en voorraden. 

Zichtbaarheid is de sleutel

Het verwerven van nieuwe klanten kost naar schatting ergens tussen de 5 en 50 keer zo veel als het behoud van bestaande klanten. Negatieve zaken, veroorzaakt door een gebrek aan zichtbaarheid – zoals producten die niet op voorraad zijn, of het ontbreken van mogelijkheden voor gemakkelijk retour sturen – bedreigen een vlotte klantreis en kunnen leiden tot het verlies van loyale klanten.  

Het creëren van een naadloze supply chain is van cruciaal belang, omdat elk probleem een negatief effect heeft op de customer journey. Het onderzoek noemt als de nummer 1-oorzaak van interne knelpunten – en daarom een van de grootste obstakels voor het voldoen aan de klanteisen – het ontbreken van goed inzicht (86 procent). 

Dit is vaak te wijten aan verouderde systemen in de supply chain. Respondenten maakten duidelijk dat ERP een essentieel instrument is voor het verkrijgen van die zichtbaarheid. Het is ook cruciaal om op te kunnen schalen. Als grootste voordelen van het digitaliseren van ERP werden groei (28 procent) en goed inzicht (20 procent) genoemd.  

Fashionretailers hoeven hun systemen niet volledig te herzien om resultaten te boeken, maar door onderdelen van hun ERP-systemen en hun bestaande technologie te updaten, begrijpen ze klanten beter en reageren ze effectiever.   

ERP is de oplossing  

Het onderzoek toont aan dat het hebben van een sterke digitale strategie afhankelijk is van het hebben van een sterk digitaal fundament. Toch moet nog steeds 1 op de 5 fashionmerken zijn ERP digitaliseren. Frankrijk loopt het meest achterop in Europa. Dit wijst op een belangrijke kans voor retailers om hun technologie te verbeteren om de zakelijke flexibiliteit te vergroten en aan de eisen van de klant te voldoen.   

Er zijn duidelijke redenen om vanaf de grond af te digitaliseren. Maar er zijn ook veel drempels. De grootste uitdaging is het maken van de businesscase voor het updaten (28 procent). Dat is altijd een uitdaging geweest voor de fashionindustrie – vóór en tijdens Covid-19. Het updaten van ERP-systemen kan lang duren en zwaar zijn, vooral als een organisatie niet gemakkelijk wil veranderen. Het is daarom van cruciaal belang dat de mogelijke oplossingen gemakkelijk integreren, en voortbouwen op de bestaande strategie. 

Wanneer het gaat om het implementeren van ERP is gemakkelijke integratie de belangrijkste factor voor de retail (58 procent). Gebruiksgemak volgt met 56 procent.   

Alle respondenten zien de waarde van het digitaliseren van hun ERP, maar dit jaar heeft ERP een daling in digitale investering tot wel een derde gezien. Dat terwijl e-commerce 61 procent meer uit deze budgetten putte. Covid-19 heeft hier waarschijnlijk invloed op gehad, omdat retailers zwaar moesten investeren in digitalisering; voor velen was het de enige manier om klanten te bereiken. Echter, als fashionmerken een geweldige ervaring willen leveren en hun klanten op de lange termijn willen behouden, moeten ze hun focus verleggen naar het updaten van de ERP-systemen. Die zijn fundamenteel voor de gezondheid van hun digitale kanalen.    

Tony Bryant, Director Global Business Development van K3 Technologies: “2020 was een resetmoment voor retail en mode, waarbij veel merken een totale omslag maakten om klanten via digitale kanalen te ontmoeten. Maar klanteisen worden steeds complexer, en het modelandschap moet zich aanpassen of gaat ten onder. Voor veel moderetailers was een gebrek aan inzicht in de activiteiten en voorraden een drempel om aan de eisen van de klant te voldoen. Dit is de reden waarom het creëren van een enkele bron van realtime data door middel van ERP van cruciaal belang is. Het levert competitief voordeel op voor modemerken in een wereld die gemak, personalisatie en flexibiliteit steeds meer waardeert. Modemerken moeten hun klanten ontmoeten daar waar deze zijn. Een sterke digitale basis speelt hierin een cruciale rol.” 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This