ZetesConfidens levert digitale vertrouwensdiensten voor het digitale COVID-certificaat van België

25 juni 2021

ZetesConfidens, de business unit van Zetes dat zich richt tot het beveiligen van digitale transacties, is door de Belgische Overheid uitgekozen om digitale vertrouwensdiensten te leveren voor het digitale COVID-certificaat (DCC). Het Belgische DCC werd op 16 juni jongstleden gelanceerd via een mobiele applicatie die door elke burger van het koninkrijk kan gebruikt worden om in Europa te reizen.

Gegarandeerde authenticiteit

Het digitale COVID-certificaat, dat eerder dit jaar door het Europees Parlement is goedgekeurd, 
is een uniforme oplossing waarmee alle EU-burgers heel eenvoudig hun gezondheidsstatus kunnen aantonen. Vanaf 1 juli is het DCC verplicht voor iedereen die een EU-land wil binnenkomen. 

Net als bij elk identiteitsbewijs staan ook voor het DCC de correctheid van de gegevens en de fraudebestendigheid centraal. Met de vertrouwensdiensten van ZetesConfidens wordt de inhoud van elk certificaat, dat in een QR code geencodeerd wordt, elektronisch ondertekend, zodat geen valse informatie kan worden verspreid. Het principe is hetzelfde als bij de gegevens in onze elektronische paspoorten. In beide documenten worden de persoonsgegevens goed beschermd en bij uitlezing is de informatie gegarandeerd authentiek en afkomstig van een vertrouwde partij. Deze methode maakt efficiënt gebruik van het Belgische DCC mogelijk bij reizen binnen Europa.

Dankzij de oplossing van ZetesConfidens kon de Belgische overheid ook het formaat van de QR-code een stuk kleiner maken. Deze optimalisatie maakt het digitale COVID-certificaat beter leesbaar bij gebruik op een mobiele telefoon of in welke vorm dan ook. 

Oplossing in recordtijd operationeel

Gezien de uiterst korte deadlines waarmee de lidstaten te maken hadden, moest de implementatie zeer snel plaatsvinden. ZetesConfidens kon deze uitdaging gemakkelijk aangaan dankzij de al beschikbare PKI-infrastructuur. De implementatie was binnen een week klaar. Hierdoor kon België worden toegelaten tot de Europese gateway, die is opgezet voor het uitwisselen van de vertrouwensinformatie van DCC’s tussen de lidstaten. Deze gateway is cruciaal voor de interoperabiliteit, zodat DCC’s in de hele EU geverifieerd kunnen worden ongeacht het land van afgifte.

Ronny Depoortere, Senior VP voor Zetes People ID: “We zijn opgetogen dat we kunnen meewerken aan dit project, waarmee we onze rol als kernpartner van de Belgische overheid voor al hun ID-systemen onderstrepen. De business unit ZetesConfidens is in 2018 opgericht. Dankzij haar QTSP-status kan deze eenheid gekwalificeerde vertrouwensdiensten leveren voor zowel het elektronische identiteitsbewijs als het elektronische paspoort van België. Ook deze twee documenten zelf worden door Zetes geproduceerd. We kijken ernaar uit om ook hulp te bieden aan andere EU-lidstaten die nog werken aan de voltooiing van hun DCC-oplossingen, en aan andere landen die aan de EU-vereisten willen voldoen. Ons DCC-aanbod reikt van de uitgifte van QR-codes en vertrouwensdiensten tot een applicatie voor digitale gezondheidspassen en een verificatie-oplossing.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This