Interstellar Lab ontwikkelt met 3DEXPERIENCE-platform BioPod voor gebruik op aarde en voor ruimtemissies

24 juni 2021

Klimaatverandering is een zeer urgent probleem. Daarom werken tal van startups en researchorganisaties aan het ontwikkelen van oplossingen. Die soms enkel bedoeld zijn voor gebruik op aarde. Maar die soms ook een stap verder gaan. In die laatste categorie valt Interstellar Lab. Deze researchorgansiatie gebruikt het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes voor het ontwerpen van zogeheten ‘closed-loop controlled environment habitats and biospheres’ die bedoeld zijn voor ruimtemissies én voor gebruik op onze eigen planeet. Deze ‘BioPod’ genoemde modules genereren en recyclen voedsel, water en lucht. 

Interstellar Lab heeft gekozen voor het 3DEXPERIENCE-platform, zodat men snel en efficiënt BioPod’s kan ontwikkelen. Deze ‘space-ready’ stations zijn bedoeld om bemande missies mogelijk te maken naar de maan en Mars, maar kunnen ook op aarde worden ingezet.

Snel en efficiënt samenwerken

Interstellar Lab gebruikt de Reinvent the Sky-oplossing van het 3DEXPERIENCE-platform die geheel is geoptimaliseerd voor lucht- en ruimtevaarttoepassingen. Hiermee kunnen de medewerkers van de researchorganisatie gemakkelijk samenwerken. Zo kunnen ontwerpen snel en eenvoudig worden geoptimaliseerd en gevalideerd. Alle leden van een team werken binnen één goed beveiligde omgeving, zodat zij altijd toegang hebben tot de meest recente projectgegevens, ongeacht de vraag wanneer en vanaf welke locatie zij daarmee aan de slag willen. 

Virtual twins voor simulaties en testen

Het team van Interstellar Lab telt leden in zowel Frankrijk als de Verenigde Staten. Zij maken gebruik van virtual twin-technologie om de prestaties van de BioPod te simuleren en te testen onder extreme klimatologische omstandigheden. Ook passen zij virtual twins toe om de biologische systemen binnen de BioPod te optimaliseren zodat planten optimaal kunnen groeien. Engineers kunnen hierdoor bijvoorbeeld de impact van wijzigingen ten aanzien van zuurstof, kooldioxide en lichtniveaus simuleren en beoordelen.

Teams effectief laten werken

“Klimaatverandering is een serieuze bedreiging voor de aarde. We hebben nog maar weinig tijd om dit probleem op te lossen. Daarom ontwikkelen wij met BioPod een geheel nieuwe aanpak om op duurzame wijze op aarde te leven. Dat levert tevens een uitstekende basis voor toekomstige ruimtemissies”, zegt Barbara Belvisi, oprichter en CEO van Interstellar Lab. 

“Het 3DEXPERIENCE- platform stelt ons in staat om efficiënte werkprocessen te ontwikkelen en te voorkomen dat we tal van designs keer op keer opnieuw moeten doen. De faciliteiten die het 3DEXPERIENCE-platform op het gebied van projectmanagement biedt zijn bovendien van grote waarde voor ons omdat het ons in staat stelt ontwerpkennis vast te leggen en steeds weer opnieuw te gebruiken. Hierdoor kunnen we de volledige levenscyclus van BioPod op effectieve wijze beheren.” 

Communicatie met toeleveranciers verder verbeteren

BioPod is een opblaasbare dome of koepel die 6 meter breed is, 10 meter lang en 4,5 meter hoog. De constructie maakt gebruik van composietmaterialen om een stevige basis te creëren. Hieraan zijn zachte kunststof materialen toegevoegd als huid of schil van de dome. De koepel is ontwikkeld om voedselproductie sterk te verbeteren door geavanceerde gewastechnologie te combineren met predictive monitoring. Hierdoor kunnen tal van planten en gewassen worden gebruikt die normaal niet zouden kunnen overleven in een traditionele landbouwopzet. 

Terwijl BioPod verder wordt ontwikkeld, past Interstellar Lab een virtual twin toe om te experimenteren met de dagelijkse operatie. Ook wordt het onderhoud van de dome en de impact hiervan op de koepel continu via een virtual twin gemonitord. Daarnaast wordt de virtual twin gebruikt voor het vastleggen en analyseren van data over de voedselproductie en de omstandigheden binnen de dome.  Het 3DEXPERIENCE-platform wordt onder meer gebruikt voor de communicatie met toeleveranciers in de productiefase. Het 3D-model van de BioPod vormt bovendien de basis voor fotorealistische renderings van de koepel, die weer gebruikt kunnen worden in presentaties, video’s en dergelijke om de visie van Interstellar Lab optimaal te communiceren.

Sneller van idee naar certificering

“Innovatieve bedrijven en organisaties zorgen voor snelle veranderingen in de lucht- en ruimtevaart. Zij ontwikkelen compleet nieuwe concepten voor toekomstige ruimtevaartmissies”, zegt David Ziegler, Vice President Aerospace & Defense Industry bij Dassault Systèmes. 

“Het 3DEXPERIENCE-platform stelt deze veelal kleinere organisaties in staat technologie in hun productontwikkeling te integreren. Hierdoor kunnen zij een concept veel sneller tot concreet  product en certificering ontwikkelen. Waarbij zij in alle fases van de lifecycle van het product dezelfde tools als grote bedrijven kunnen toepassen, maar dan zonder de overhead van die grote firma’s. Zij maken hierbij enthousiast gebruik van virtual twin-technologie voor het optimaliseren van hun ideeën, zodat zij als eerste met een nieuw idee op de markt kunnen verschijnen.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This