Collegezaal van de toekomst wint prestigieuze EUNIS Award

18 juni 2021

Tilburg University is met haar Innovation Room de winnaar van de EUNIS Award, een internationale award voor innovatief gebruik van audiovisuele technologie in het hoger onderwijs. In de Innovation Room wordt gebruik gemaakt van Learn Anywhere, een speciaal voor het onderwijs ontwikkelde technologische oplossing, waardoor lesgeven aan studenten mogelijk is ongeacht of zij fysiek of digitaal aanwezig zijn.

De EDUiLAB Innovation Room op de campus van Tilburg University is opgericht met het doel om door innovatie het onderwijs in beweging te brengen. De spil van de EDUiLAB Innovation Room is Learn Anywhere: een zeven meter lang interactief whiteboard dat is uitgerust met verschillende camera’s, displays, microfoons en een audiosysteem. Learn Anywhere is ook in Vlaanderen beschikbaar en ondermeer bij de Thomas More Hogeschool volledig geïnstalleerd.

“Ons doel om een flexibele, multifunctionele ruimte te creëren die uitnodigt tot samenwerking is behaald,”  zegt Aukje Leufkens, Operational Manager van EDUiLAB. “We willen het onderwijs in beweging zetten door samen te innoveren. De award is de kroon op ons werk.”

Learn Anywhere is ontwikkeld door Epson, Logitech, Extron en Smit Visual. Twee verschillende camera’s bieden de student thuis zicht op de docent en op de analoge én digitale content die de docent deelt. Studenten die fysiek afwezig zijn, zien en horen hetzelfde als wanneer ze fysiek aanwezig zijn. De docent kan eenvoudig analoog aantekeningen maken op het zeven meter brede whiteboard om het lesmateriaal te illustreren en hetzelfde whiteboard gebruiken om digitaal te presenteren op groot formaat.

“Met name in het hoger onderwijs gaan studenten en docenten gebukt onder de huidige situatie,” zegt Oscar van der Linden, Manager bij Epson Benelux. “De award bevestigt dat het moderne onderwijs behoefte heeft aan een oplossing die fysiek en remote onderwijs naadloos in elkaar laat overlopen, waarbij gebruiksvriendelijkheid voorop staat. Fantastisch dat een van de eerste deelnemende onderwijsinstellingen daarmee direct in de prijzen valt.”

“Met Learn Anywhere kunnen alle studenten, of ze de les nu vanuit huis of op locatie bijwonen, de docent, de presentatie en de aantekeningen moeiteloos volgen,” stelt Joost Jetten, Head of Enterprise Benelux bij Logitech. “Tegelijkertijd kan de docent zowel de studenten in de collegezaal als de studenten thuis zien en horen, zodat er een natuurlijke interactie mogelijk blijft. Ook een gastdocent kan moeiteloos bijgeschakeld worden. Tilburg University heeft de oplossing zo geïntegreerd, dat de gebruikte technologie in deze omgeving perfect tot zijn recht komt.”

De Innovation Room was tot voor kort uniek in Nederland, maar het innovatieve concept is niet onopgemerkt gebleven: steeds meer scholen en universiteiten kiezen inmiddels voor Learn Anywhere. In onze regio is het systeem al volledig geïnstalleerd bij de Thomas More Hogeschool in Mechelen en bij enkele Belgische hogescholen in opbouw. Geïnteresseerde onderwijsinstellingen kunnen zich aanmelden voor een gratis en vrijblijvende demonstratie (online of fysiek) via www.learn-anywhere.be.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This