Participatieplatform CitizenLab kiest voor open source

30 maart 2021

Toonaangevend Civic Tech-bedrijf CitizenLab maakt de overstap naar open source. Het bedrijf wil daarmee het voortouw nemen in transparante en innovatieve digitale democratie.

CitizenLab zal de basisfuncties van zijn gelijknamige platform openstellen onder een AGPL-licentie. Zo kunnen overheden en organisaties de code overnemen en zelf participatieprojecten lanceren. De standaard en premium-versies worden source-available: de code zal toegankelijk maar niet repliceerbaar zijn, en een betaalde licentie blijft dus nodig om de geavanceerde functies te kunnen gebruiken. Als een van de leidende spelers op het gebied van Civic Tech is CitizenLab ervan overtuigd dat de shift naar open source de transparantie vergroot en het vertrouwen versterkt, terwijl het bovendien bijdraagt aan de bevordering van participatieve democratie en burgerparticipatie.

Doen wat je ge-/belooft

De overstap naar open source is een manier om “in de praktijk te brengen wat we zelf verkondigen”, zegt Wietse Van Ransbeeck, CEO van CitizenLab. “We kunnen niet op een geloofwaardige manier transparantie en openheid prediken aan lokale overheden als we die zaken niet zelf uitdragen. 

Democratie is een zaak van ons allemaal en de algoritmes waarop beslissingen worden gebaseerd moeten transparant zijn.” Open source zorgt bovendien voor een paradigmaverschuiving voor CitizenLab, want het betekent dat we afstappen van een closed-source model en kiezen voor een open innovatiemodel dat het mogelijk maakt om functionaliteiten te co-creëren met partners en overheden.

Onder de overheden waarmee CitizenLab samenwerkt, is het gebruik van open source-tools een groeiende trend. “Open innovatie is een manier voor CitizenLab, steden en burgers om samen aan legitieme en effectieve democratische processen te bouwen,” zegt professor Simone Beth Noveck, voorzitter van de raad van bestuur. “CitizenLab geeft blijk van een sterk staaltje ethisch leiderschap en stelt een positief voorbeeld voor zowel andere bedrijven als voor overheden, die tools zouden moeten eisen die transparant en open zijn.”

Voordelen voor digitale democratie

Voor grotere organisaties creëert deze overstap naar open source nieuwe mogelijkheden om met hun community samen te werken en plugins op maat te ontwikkelen. Kleinere organisaties en verenigingen krijgen dankzij de overstap naar open source toegang tot een gratis tool voor participatie met de mogelijkheid om meer geavanceerde functies, technische ondersteuning en advies op maat van ons team van participatie-experts aan te schaffen, naargelang hun budget.

Een internationaal platform voor digitale democratie CitizenLab biedt lokale overheden een online burgerparticipatietoolkit om zo inwoners gemakkelijker te betrekken bij beleid.Sinds 2015 werkte CitizenLab samen met meer dan 270 lokale overheden in 18 verschillende landen om de digitale democratie te versterken. Momenteel wordt het platform gebruikt door overheden in o.a. België, Nederland, Frankrijk de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Chili en Denemarken. Het bedrijf is gevestigd in Brussel, maar heeft een snel groeiend team van 35 internationale medewerkers.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This