In de komende jaren zullen we naar schatting zowat de helft van al onze data in de Edge verwerken. Met andere woorden dicht bij het punt waar de data geproduceerd wordt. Het datacenter zal nog wel een cruciaal onderdeel van de IT-infrastructuur blijven, maar de rol verandert om de snel evoluerende locaties op afstand te kunnen ondersteunen met complete IT-stacks van hulpmiddelen voor computing, opslag en netwerken.
De traditionele datacenters voor ondernemingen worden uitgebreid met gedistribueerde en gevirtualiseerde datacenters die zich uitstrekken tot de plaats waar we de data vastleggen: public clouds en een groeiend aantal edge-datacenters. De spreiding van dataverzameling -en analyse komt neer op een verschuiving van datacenters naar centers met data. Daardoor zullen ook infrastructuur en operationele strategieën gaandeweg veranderen.
De veranderende aard van de data is een katalysator die deze evolutie in de hand werkt. Zo zal alleen al de hoeveelheid netwerk-geconnecteerde camera’s in de komende vijf jaar verdubbelen – elk apparaat genereert enorme volumes data. Nu al zijn driekwart van de netwerkeindpunten IoT-apparaten. Ondertussen verschuiven traditionele bedrijfsapplicaties en fysieke fabrieksoperaties naar een gemeenschappelijke infrastructuur. Naarmate we meer machines en infrastructuur met elkaar verbinden, zal het alleen maar belangrijker worden om in real-time te kunnen beslissen en handelen.
Denk aan moderne, supersnelle fabricageprocessen die met video en sensoren ondersteund worden om een hogere kwaliteit en meer veiligheid te garanderen. In de olie- en gasindustrie is het mogelijk om lekken en problemen met de apparatuur nauwkeurig op te sporen en onmiddellijk te herstellen dankzij gedistribueerde, geautomatiseerde systemen. In de publieke sector zullen slimme steden beroep doen op camera’s, sensoren en andere IoT-apparaten om over openbare veiligheid te waken, infrastructuur te onderhouden en efficiënter met energie om te gaan.
In alle sectoren zal er nood zijn aan een verscheidenheid aan infrastructuur – compute/GPU’s, VM’s, containerapps, opslag (HCI, AI en ML) – en draadloze, bekabelde en WAN-netwerkapparatuur, om deze edge-vereisten te ondersteunen.
Volgens IDC zal meer dan 50% van de nieuwe IT-infrastructuur van ondernemingen aan edge-omgevingen worden toegewezen. Die edge-omgevingen zullen op een betrouwbare en veilige manier met het datacenter en cloudnetwerken verbonden moeten worden.
Veel ondernemingen zijn intussen aan deze verschuiving begonnen, maar vaak zijn ze onvoorbereid. Een groeiend aantal ‘edges’ van bedrijven wordt gebouwd op silo computing- en opslagsystemen, met onsamenhangende netwerkenarchitecturen – niet alleen in de campus, het datacenter en de filialen, maar nu dus op opkomende edge-locaties. Door de explosie aan datacenters is het moeilijk om op de oude manier te schalen. Misschien is het zelfs onmogelijk.
Traditionele datacenters moeten opnieuw worden uitgedacht en ontworpen om rekening te houden met deze nieuwe, gedistribueerde edge-datacenters.
Daarom zijn hier vijf aanbevelingen om bij deze overgang in overweging te nemen:
- Verenig uw infrastructuur – bouw rond een verenigd, cloud-beheerd netwerkinfrastructuur- en besturingsmodel dat zich over uw volledige onderneming (campus, filialen, en zowel traditionele als opkomende centers met data) uitspreidt. Een groeiende bedrijfsnetwerkarchitectuur is veel eenvoudiger te beheren als die gebaseerd is op een gemeenschappelijk besturingsmodel (besturingssysteem, L2/3-featuresets en tooling) dan wanneer verschillende architecturen verspreid over meerdere bedrijfsdomeinen moeten worden beheerd.
- Omarm automatisering – implementeer AI-gestuurde, software-gedefinieerde netwerken die kunnen helpen bij het automatiseren van handmatige, alledaagse en complexe taken die vaak met netwerken geassocieerd worden. Opkomende AIOps kunnen deze transformatie versnellen door op AI gebaseerde probleemidentificatie te combineren met automatisering. Zo kunnen beschikbaarheid en prestaties van het netwerk op het hoogste niveau gegarandeerd worden. Sommige oplossingen integreren ook rechtstreeks met veelgebruikte managementstacks voor computing, opslag en virtualisatie. Op die manier bieden ze een nog meer gestroomlijnde IT-infrastructuur.
- Implementeer geïntegreerde oplossingen – hoewel sommige organisaties tijd, energie en in-house expertise hebben om IT-oplossingen op maat te ontwikkelen en integreren, bieden leveranciers kant-en-klare, geoptimaliseerde oplossingen die de IT-dienstverlening vereenvoudigen en versnellen. Tegelijkertijd verminderen ze ook de tijd, risico’s en expertise die nodig zijn bij het implementeren van complexe oplossingen. Zoek naar oplossingen die netwerken in de stack opnemen, in plaats van dit achteraf zelf toe te voegen. Overweeg bijvoorbeeld hypergeconvergeerde oplossingen die zowel fysieke als virtuele netwerken integreren.
- Implementeer Zero Trust Security – security moet bij iedere discussie over architectuur op de eerste plaats komen. Hierbij is het belangrijk om security vanaf de basis op te bouwen en vervolgens naar alle domeinen van het netwerk uit te breiden. Standaard maken Zero Trust-netwerken het volgende mogelijk:
- Authenticatie van alle gebruikers en apparaten, de verkeersstroom, en ieder ‘ding’ op het netwerk.
- Gecentraliseerde creatie van een op rollen gebaseerd beleid en implementatie in alle aspecten van de intelligente rand – van het datacenter in de kern tot aan iedere rand en elk IoT-apparaat.
- Dynamische segmentatie van gebruikers en apparaten, en van hun verkeer – om het even waar ze het netwerk binnenkomen en hoe ze het doorkruisen.
5. Maak het jezelf gemakkelijk – bereik schaal via de cloud en betaal voor wat je gebruikt. Er is immers zo veel te doen. Een evenwicht vinden tussen alle on-premises IT, de overgang naar de cloud, en de snelgroeiende rand … Laten we dus eerlijk zijn: het kan ontmoedigend zijn als je deze complexe IT-omgeving moet orkestreren (en ervoor moet betalen).
Het goede nieuws is dat ondernemingen toegang hebben tot nieuwe mogelijkheden voor clouddiensten en tot infrastructuur as-a-service voor hun workloads – on-premises, volledig beheerd in een pay-per-use-model. Organisaties moet deze opties dus goed overwegen en evalueren om hun efficiëntie te verhogen, sneller te kunnen schuiven, en betere bedrijfsresultaten te behalen.