Verizon Business maakt hybride personeelsbestand mogelijk met Microsoft Teams-oplossingen

10 maart 2021

BlueJeans by Verizon heeft vandaag nieuwe verbeteringen aangekondigd voor zijn BlueJeans Gateway for Microsoft Teams-oplossing (BlueJeans Gateway). Veel organisaties zijn bezig om hun plannen voor een hybride personeelsbestand te versnellen. Daarom biedt BlueJeans Gateway hen de mogelijkheid om hun Microsoft Teams-samenwerkingsmogelijkheden uit te breiden, ongeacht waar medewerkers zich bevinden. Bovendien heeft Microsoft Verizon aangewezen als een van de eerste introductiepartners voor zijn nieuwe Operator Connect-platform. Operator Connect creëert een directe koppeling tussen het Microsoft Teams-platform en het uitgebreide SIP trunking-netwerk van Verizon. Hierdoor krijgen klanten een veiligere en enterprise-waardige end-to-end-telefonieoplossing en kunnen de provisioning- en beheerprocessen worden geautomatiseerd.

“De pandemie heeft de behoefte van organisaties aan enterprise-waardige samenwerkingsoplossingen voor hun medewerkers wereldwijd versterkt, zodat ze verbonden blijven en effectiever kunnen werken vanuit elke omgeving”, zegt Sampath Sowmyanarayan, President Global Enterprise bij Verizon Business. “Deze nieuwste updates van ons geavanceerde communicatieportfolio met de BlueJeans Gateway en het nieuwe Operator Connect-platform van Microsoft vereenvoudigen de manier waarop ondernemingen oplossingen op schaal kunnen uitrollen. Dit helpt hen de connectiviteit te stroomlijnen, de meeste waarde uit bestaande investeringen te halen en de samenwerkingsinfrastructuur toekomstbestendig te maken zodat deze voldoet aan de eisen van de hybride werkplek.” 

Microsoft Teams bereikte in oktober 2020 115 miljoen dagelijks actieve gebruikers (DAU). IT- en bedrijfsleiders moeten nu hun strategie voor bedrijfscontinuïteit versnellen en Microsoft Teams-connectiviteit mogelijk maken voor werknemers zodra de kantoordeuren weer opengaan. Als gecertificeerd Gold Microsoft-partner bevindt Verizon zich in een unieke positie om organisaties van elke omvang te helpen het volledige potentieel van Microsoft Teams te benutten. Met deze nieuwste toevoegingen aan de BlueJeans Gateway kan Verizon klanten een uitgebreidere communicatieoplossing bieden voor verbeterde teamconnectiviteit, of ze nu op kantoor zijn of op afstand werken. De Microsoft-gecertificeerde BlueJeans Gateway for Microsoft Teams is een zuivere SaaS-oplossing die klanten in staat stelt hun bestaande H.323- en SIP-gebaseerde eindpunten te gebruiken om deel te nemen aan Microsoft Teams-vergaderingen vanuit elke vergader- of ontmoetingsruimte. Tot nu toe hebben bijna 650 klanten BlueJeans Gateway for Microsoft Teams gekozen als hun favoriete cloud video interop (CVI)-oplossing om hun bestaande hardware-infrastructuur aan te sluiten op Microsoft Teams-vergaderingen. De Gateway-updates van BlueJeans zijn een aanvulling op de bestaande uitgebreide functieset en omvatten meer beheerfuncties voor CVI om de Microsoft Teams-ervaring verder te vereenvoudigen en te verbeteren:

  • Auto-join: Om ervoor te zorgen dat de COVID-gerelateerde protocollen worden nageleefd, kan er bij Gateway-geschikte ruimtesystemen nu voor worden gekozen om automatisch deel te nemen aan Microsoft Teams-vergaderingen zonder dat er knoppen hoeven te worden ingedrukt. Deze handsfree-optie biedt medewerkers extra zekerheid bij hun terugkeer naar kantoor. Als er al een vergadering gaande is, zal de nieuwe vergadering niet starten tenzij daarom wordt gevraagd.
  • 1080p HD-video: Met extra ondersteuning voor 1080p HD-videokwaliteit krijgen klanten video van hoge kwaliteit met hun bestaande hardware.
  • Verbeteringen van de videokwaliteit: Voorkom pixelvorming tijdens Microsoft Teams-videovergaderingen vanaf op standaarden gebaseerde ruimtes met adaptieve FPS-ondersteuning. Deze functie verbetert de verversingssnelheden voor video bij slechte netwerkomstandigheden en zorgt voor een optimale video-ervaring in situaties met weinig bandbreedte.
  • Agenda-integratie in de cloud: Beheerders kunnen nu BlueJeans’ eigen one-touch join-ervaring toepassen voor de integratie met de Microsoft Outlook-agenda zonder dat ze een lokale listener service hoeven in te zetten.
  • Skype-uitnodigingen: Met ondersteuning voor zowel generieke als aangepaste uitnodigingen kunnen klanten die gebruikmaken van een SIP/H.323-apparaat met BlueJeans-agenda-integratie nu Skype for Business-agendauitnodigingen ontvangen op het toestel waarop de gateway is geïnstalleerd. Bovendien kunnen ze eenvoudig met één druk op de knop deelnemen aan Skype-gesprekken.
  • Premium toegang China: BlueJeans Gateway is de eerste CVI-oplossing die een speciaal netwerk aankondigt voor het afhandelen van videovergaderingen naar en vanuit China. Deze betaalde add-on is binnenkort beschikbaar en zorgt voor een betere vergaderervaring voor eindgebruikers die deelnemen aan Microsoft Teams-vergaderingen wanneer ze kampen met variabele netwerkomstandigheden in het land.
  • Spotlight-ondersteuning: Door de Spotlight-functie van Microsoft Teams-vergaderingen uit te breiden naar ruimten die Gateway ondersteunen, wordt nu de uitgelichte deelnemer op het scherm van de ruimte zichtbaar voor deelnemers aan de vergaderzaal.
  • Verbeterde mute-functie: Indien nodig kunnen beheerders er nu voor zorgen dat eindpunten die zijn ingeschakeld met BlueJeans Gateway niet worden gemutet, zelfs als de oorspronkelijke Microsoft Teams-vergadering ‘Mute for All entry’-instellingen heeft ingeschakeld.
  • Aangepaste alternatieve nummerkeuze: Om de toegang voor eindgebruikers verder te stroomlijnen, hebben organisaties nu de mogelijkheid om een instructiepagina te maken met alternatieve VTC-nummerkeuzes, gebaseerd op specifieke netwerkconfiguraties en video-endpoint types.

Nu werknemers hun tijd verdelen tussen werken vanuit huis en werken op kantoor, is het essentieel dat ze kunnen deelnemen aan Microsoft Teams-vergaderingen, waar ze zich ook bevinden. Deze nieuwste verbeteringen helpen verspreid werkende teams veilig samen te brengen – via vergaderruimten, persoonlijke werkruimten en thuiskantoren – om een betere communicatie tussen werknemers, klanten en partners te bevorderen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This