Onderzoek: ‘Een derde van alle millenials en generatie Z geeft niets om online privacy’

11 februari 2021

Uit onderzoek van NordVPN blijkt dat 18 tot 34-jarigen zich het minste zorgen maken om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Ook al zijn ze te midden van het technologische tijdperk geboren, zegt toch 31% van alle millennials en generatie Z dat cyberveiligheid hun niets kan schelen. 

“Als we niet veilig met onze persoonlijke informatie omgaan, intieme foto’s maken en versturen en onze online gegevens niet beschermen, kan alles in de handen terechtkomen van mensen die er misbruik van kunnen maken”, zegt Daniel Markuson, digitale privacy-expert bij NordVPN.

Jiami Jongejan, een beroemde lifestyle-influencer (21), kan bevestigen hoe roekeloos en aanstootgevend mensen online kunnen zijn. Ze heeft weleens te maken met mensen die haar meer laten zien dan haar lief is. “Het is hartverwarmend om te lezen hoe vriendelijk en behulpzaam iedereen in de reacties is. Maar ik heb ook wel eens d*ckpics in mijn inbox ontvangen. Helaas meer dan een paar keer. En de vragen die samen met dat soort foto’s komen zijn helemaal gestoord”, zegt Jiami.

“Je intieme foto kan door de ontvanger openbaar worden gemaakt. En ook als dat niet gebeurt, loop je toch een risico. Als iemand je online account hackt en overneemt, kunnen dit soort foto’s tegen je worden gebruikt. Het hacken van accounts gebeurt vaker dan je denkt, vooral omdat mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken ”, zegt Daniel Markuson.

Gegevens van online platforms worden continu gelekt. Recent nog is persoonlijke informatie van 2,28 miljoen gebruikers van  de datingsite MeetMindful gelekt. Dat betekent dat namen, e-mailadressen, wachtwoorden en Facebook-ID’s gewoon voor iedereen voor het oprapen liggen. NordVPN heeft gecontroleerd hoe vaak de accounts van Jiami zijn gelekt, en het resultaat was schokkend. Haar persoonlijke gegevens zijn minstens 26 keer gelekt.

Met deze informatie gaan hackers over tot zogenaamde “credential stuffing”-aanvallen. Dat betekent dat ze op elk online platform proberen in te loggen met de inloggegevens die ze uit de blootgestelde database hebben opgehaald. Omdat de meeste mensen dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts gebruiken, zijn deze aanvallen vaak succesvol. 

Jiami is bijna het slachtoffer geworden van een soortgelijke aanval: “Het is iemand een keer gelukt om op mijn Facebook in te loggen. Omdat mijn Facebook-account aan mijn Google-account gekoppeld is, kreeg ik via Google een noodmelding in de vorm van een luid alarm. Het was midden in de nacht en ik werd er meteen wakker van. Iemand had zich al aangemeld, maar ik heb snel de wachtwoorden gewijzigd en de gebruiker afgemeld. Daardoor is er gelukkig niets gebeurd.”

“Slechts één ding weerhield cybercriminelen ervan haar account te stelen: Jiami gebruikte tweefactorauthenticatie. Toen een hacker haar wachtwoord invoerde, herkenden Facebook en Google dat iemand vanaf een niet-geautoriseerd apparaat toegang tot haar account probeerde te krijgen en kreeg zij hier een melding van”, legt Daniel Markuson uit.

Helaas had volgens DuoLabs in 2019 slechts 53% van de gebruikers tweefactorauthenticatie op hun accounts ingesteld. Dat betekent dat de helft van de accounts risico loopt om gehackt te worden.

Het verzenden van intieme foto’s zonder toestemming van een ontvanger is een dubbele aanval: een aanval op de persoon die ze krijgt en op je eigen online privacy, vooral als je je gegevens niet voldoende beschermt. “Maak gebruik van een wachtwoordbeheerder zoals Nordpass, bescherm je netwerk met een VPN en stel 2FA in op al je accounts”, adviseert Daniel Markuson.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This