Tutela’s 2020 State of Mobile Report: Proximus biedt in België de beste mobiele ervaring

14 december 2020

Tutela, een onafhankelijk crowdsourced databedrijf met een wereldwijd panel van meer dan 300 miljoen smartphonegebruikers, onthult zijn 2020 State of Mobile Report voor de Benelux-regio. Voor dit rapport analyseerde Tutela in totaal meer dan 2,8 miljard records van smartphonegebruikers, waaronder meer dan 4,7 miljoen snelheids- en latency-tests zijn uitgevoerd tussen 1 mei en 31 oktober 2020.  

Proximus domineert in België 

Uit het rapport blijkt dat in België Proximus overall de beste mobiele ervaring biedt. Zo domineert het bedrijf in vier van de zes geteste meetwaarden, waaronder de belangrijkste: ‘Excellent Consistent Quality’. Deze waarde geeft aan in welke mate een land of operator goed genoeg presteert voor veeleisende toepassingen zoals 1080p videostreaming, videogroepsgesprekken in HD en realtime mobiele gaming. Proximus scoorde het hoogst: 90,9% van de verbindingen haalde de ‘Excellent Consistent Quality’-drempelwaarde, gevolgd door Orange met 88,2% en BASE met 85,6%. 

Behalve ‘Excellent Consistent Quality’ is ‘Core Consistent Quality’ ook een belangrijke maatstaf voor Tutela, aangezien het betrekking heeft op verbindingen die goed genoeg zijn voor SD-videostreaming, het delen van content op sociale media en webbrowsen. Ook hier scoorde Proximus het hoogst: 96,4% van de verbindingen haalde de ‘Core Consistent Quality’-drempelwaarde, gevolgd door Orange met 95,5% en BASE met 94,5%. 

Andere belangrijke bevindingen voor België: 

  • BASE had de snelste mediane downloadsnelheid met 31,2 Mbps, gevolgd door Proximus met 30,7 Mbps en Orange met 25,4 Mbps. 
  • Orange had het meest responsieve netwerk met een latency van 13,4 ms, gevolgd door Proximus met 18,0 ms. en BASE  met 19,4 ms.. 
  • Proximus had dan weer de hoogste relatieve geografische dekking – zowel in het algemeen als specifiek voor 4G- of 5G-verbindingen. Het geografische gebied dat door elke operator wordt bestreken, in verhouding tot het totale dekkingsgebied van het land, wordt door Tutela weergegeven als een score van x op 1.000. Proximus had een totale dekkingsscore van 805, gevolgd door Orange met een score van 739. BASE lag daar verder achter met een score van 634. 
  • Proximus nam ook de eerste plaats in voor de gemiddelde upload-doorvoersnelheid, met 15,3 Mbps, gevolgd door Orange met 13,3 Mbps en BASE met 11,6 Mbps. 

België scoort tweede in de Benelux 

Binnen de Benelux-regio bood Nederland in het algemeen de beste mobiele ervaring aan zijn mobiele abonnees in vergelijking met gebruikers in België en Luxemburg. Nederland scoorde het hoogst op Excellent Consistent Quality, met 90,6% van de tests die voldeden aan de ‘Excellent’-drempelwaarden. België kwam op de tweede plaats met een Excellent Consistent Quality-percentage van 88,2%, gevolgd door Luxemburg met 84,6%. 

Tom Luke, Vice President van Tutela zegt: “Mobiele abonnees in de BeNeLux-regio ervaren verbindingen van uitzonderlijk goede kwaliteit. Hoewel de BeNeLux-regio bekendstaat om zijn draadloze netwerken van wereldklasse, is de aanschaf en implementatie van 5G langzamer verlopen dan elders in de wereld. We blijven de regio met belangstelling volgen om te zien hoe de regio, en zijn individuele landen en operators, deze voorsprong kunnen behouden nu we het 5G-tijdperk ingaan. ” 

Het volledige rapport is hier beschikbaar. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This